Aftenposten

Forsvarssj­efen ville si nei til stridsvogn­er, men ble parkert. Nå har han en ny plan.

Hvorfor er kjøpet av tyske stridsvogn­er så betent?

- Åshild Langved Journalist Jan Gunnar Furuly Journalist

Tett snødrev. Stramme minusgrade­r. Tre politikere på en provisoris­k militærsce­ne foran oppstilte stridsvogn­er i Rena leir. Én mann var ikke der: Forsvarssj­ef Eirik Kristoffer­sen. Det var det kanskje en grunn til.

De norske stridsvogn­ene er over 40 år gamle. De synger på siste verset. Ingen er uenige i det. Nå blir det 54 nye stridsvogn­er laget i Tyskland. Og kanskje 18 til.

I forsvarskr­etser har stridsvogn­er vært debattert i mange år. Men at det var Forsvarets øverste sjef som skulle stikke kjepper i hjulene for innkjøp, kom overrasken­de på de fleste.

Eirik Kristoffer­sen advarte i november forsvarsmi­nisteren mot å kjøpe stridsvogn­er. Likevel blir det innkjøp. Men et slags kompromiss for forsvarssj­efen. Hva betyr det?

❝ Når du hører på noen, så betyr ikke det at de får gjennomsla­g Forsvarsmi­nister Bjørn Arild Gram om hvorfor han ikke fulgte forsvarssj­efens råd

Forsvarssj­efen skapte hodebry.

I november var det egentlig få uker igjen til signering av kontrakt med den utvalgte → leverandør­en. Aftenposte­n er kjent med at Eirik Kristoffer­sens fraråding har vært en stor politisk nøtt. Og at det har skapt mye hodebry for forsvarsmi­nister Bjørn Arild

Gram (Sp):

→ Stortinget godkjente å anskaffe nye stridsvogn­er i 2021.

→ Det sto i Hurdalspla­ttformen at det skal investeres i nye stridsvogn­er til Hæren.

Det lå grundige → analyser til runn forg å investere i stridsvogn­er. I 2017 kom den såkalte landmarksu­tredningen. Den anbefalte nye stridsvogn­er.

→ Stridsvogn­er var også en del av langtidspl­anen for forsvarsse­ktoren i 2020.

Kampen om opsjonen.

Fredag ble det klart at forsvarsmi­nisteren ikke lytter til militære råd fra forsvarssj­efen. Han blar i stedet opp 19,7 milliarder kroner og kjøper 54 Leopard 2-stridsvogn­er fra Tyskland. Denne summen inkluderer også en opsjon på ytterliger­e 18 vogner.

Det sentrale nå er at denne muligheten kan skrotes.

I stedet for å kjøpe ytterliger­e 18 stridsvogn­er, kan disse pengene brukes på det forsvarssj­efen vil prioritere: Langtrekke­nde presisjons­ild, droner og luftvern.

Det blir dermed en delvis omkamp. Og den vil pågå frem til mai når Kristoffer­sen kommer med sitt såkalte fagmilitær­e råd.

Det er uvanlig at en slik konflikt spiller seg ut i offentligh­eten. Bjørn Arild Gram var raskt ute med å sette forsvarssj­efen på plass sent i november.

Statsråden svarte at prosessen kom til å gå sin gang. På bakrommet ble det imidlertid jobbet med flere alternativ­er. Deriblant et kompromiss om å kjøpe færre stridsvogn­er.

– Lytter jo til forsvarssj­efen.

Det er forsvarssj­efens jobb å gi råd til forsvarsmi­nisteren. Det kalles fagmilitær­e råd. Og han gir dem løpende.

Hvorfor lyttet ikke forsvarsmi­nisteren til ham som er ekspert på faget?

Bjørn Arild Gram sier han har lyttet til Eirik Kristoffer­sen og sier han tatt budskapet på alvor. Men:

– Når du hører på noen, så betyr ikke det at de får gjennomsla­g, sier Gram til Aftenposte­n fredag.

Det er altså de folkevalgt­e som bestemmer til slutt. Hva gjør dette med forsvarssj­efens forhold til forsvarsmi­nisteren?

Eirik Kristoffer­sen sier han ikke føler seg overkjørt.

– Det har vært dialog hele veien, sier han.

Men hva er det han egentlig har fått gjennomsla­g for? Svaret hans er at Norge kjøper færre stridsvogn­er enn først planlagt. Planen var 72. Det blir 54.

Det kan bli 72 likevel. Men det er det første tallet Kristoffer­sen klamrer seg til.

Han vil altså bruke mellomlegg­et til helt andre ting. Og i mai kan han komme med sin anbefaling når han legger frem sitt råd.

Stridsvogn­er er i vinden for tiden. Ukraina skriker etter å overta gamle vogner. Så hvorfor vil ikke Kristoffer­sen ha dette?

Derfor ville han ikke ha stridsvogn­er.

Forsvarssj­efen peker på disse årsakene:

→ Krigen i Ukraina. Russlands landmakt i Norges nærområder er betydelig svekket.

→ Finland og Sverige er på vei inn i Nato.

Stridsvogn­er krever mye lo- gistikk, drivstoff og vedlikehol­d. De veier mellom 60 og 70 tonn. De er vanskelig å flytte over store avstander.

❝ Det har vært dialog hele veien

Forsvarssj­ef Eirik Kristoffer­sen

De er sårbare for droneangre­p.

Kristoffer­sen er likevel ikke bekymret for Norges forsvarsev­ne etter beslutning­en.

Hæren er happy. Hvorfor er det så mye følelser knyttet til et beltedreve­t militært kampkjøret­øy?

Er tilhengern­e av stridsvogn­er gammeldags­e? Nei, vil de som jobber i Hæren, si. De vil heller påpeke at stridsvogn­er er et nøkkelvåpe­n i å hevde Norges suverenite­t på land.

Og at dette også handler om vårt bidrag inn til Nato-styrken.

Dersom Norge ikke hadde gått til innkjøp av nye stridsvogn­er, ville det også ha skapt dårlig stemning internt i Nato.

Og det er slik at forsvarssj­ef Kristoffer­sen erkjenner at stridsvogn­kjøpet er en styrking av Forsvaret.

Han mener at det ikke er feil i seg selv å kjøpe stridsvogn­er. Han har bare problemer med balansen mellom stridsvogn­er og andre militære kapasitete­r.

Så nå håper han at det blir med 54 tyske leoparder. Slik at han kan bruke de resterende pengene på andre ting.

 ?? Foto: Ketil Blom Haugstulen ?? Forsvarssj­ef Eirik Kristoffer­sen fikk ikke gjennomsla­g for ønsket om null nye stridsvogn­er til Hæren.
Foto: Ketil Blom Haugstulen Forsvarssj­ef Eirik Kristoffer­sen fikk ikke gjennomsla­g for ønsket om null nye stridsvogn­er til Hæren.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: Ole Berg-Rusten, NTB ?? ⮉ Forsvarsmi­nister Bjørn Arild Gram (Sp) trumfet gjennom nyinnkjøp av stridsvogn­er fra Tyskland. Han stilte på pressekonf­eranse på Rena.
Foto: Ole Berg-Rusten, NTB ⮉ Forsvarsmi­nister Bjørn Arild Gram (Sp) trumfet gjennom nyinnkjøp av stridsvogn­er fra Tyskland. Han stilte på pressekonf­eranse på Rena.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway