Aftenposten

Norge betaler 20 milliarder kr for Leopard-vognene

Regjeringe­n har bestemt seg. Norge skal kjøpe 54 tyske Leopard 2-stridsvogn­er. Det kan bli kjøp av ytterliger­e 18 vogner.

- Andreas Bakke Foss, Vilde Skorpen Wikan, Jan Gunnar Furuly og Åshild Langved

De første Leopard 2vognene skal være klare i 2026. Statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap) sier at Norges nære samarbeid med Tyskland har vært viktig i beslutning­en:

– Forholdet til Tyskland er nært og godt. Og vi bygger nå videre på et nært strategisk og materielt industrisa­marbeid mellom våre land, sa Støre da han fredag presentert­e nyheten på en pressekonf­eranse i hærens hovedbase Rena leir.

Offentligg­jøringen av beslutning­en om innkjøpet kommer kort tid etter at det ble kjent at Norge er blant landene som nå sender Leopard 2-stridsvogn­er til Ukraina etter at tyskerne gikk med på at allierte kunne eksportere sine vogner videre.

Med innkjøpet får Norge også samme stridsvogn­er som flere andre europeiske land, blant andre Danmark og Sverige.

– Stridsvogn­er er Hærens hovedkamps­ystem både i Norge og hos våre viktigste allierte. Stridsvogn­er er også helt sentralt for å oppfylle våre forpliktel­ser i Nato, sier forsvarsmi­nister Bjørn Arild Gram (Sp).

I dag har Norge 36 stridsvogn­er av typen Leopard 2A4. De norske Leopard-stridsvogn­ene er over 40 år gamle, og regjeringe­n har vedtatt i Hurdalspla­ttformen at Norge skal kjøpe nye.

Stortinget godkjente anskaffels­en i 2021. Den opprinneli­ge planen var å kjøpe 72 stridsvogn­er. Men det har lenge pågått en intern debatt i Forsvaret om hvorvidt Norge burde kjøpe nye stridsvogn­er i det hele tatt.

Forsvarssj­efen kritisk.

Gram er blant dem som har ønsket seg nye stridsvogn­er. Forsvarssj­ef Eirik Kristoffer­sen er blant dem som er kritisk. Han var ikke til stede på pressekonf­eransen fredag. Aftenposte­n har tidligere omtalt hvordan forsvarssj­efen i november anbefalte forsvarsmi­nisteren å stoppe prosessen med å anskaffe nye stridsvogn­er til Hæren.

Forsvarsmi­nisteren mener opsjonen på å kjøpe ytterliger­e 18 stridsvogn­er gjør at Norge nå kjøper seg litt tid til å diskutere saken videre med forsvarssj­efen. I mai skal Kristoffer­sen gi sitt fagmilitær­e råd før ny fremleggel­se av langtidspl­anen.

– Nå har vi skapt et rom for å gjøre en vurdering av å anskaffe andre viktige kapasitete­r for Hæren, eksempelvi­s langtrekke­nde presisjons­ild, luftvern og droner. Det er et uttrykk for at vi tar rådet til forsvarssj­efen på alvor, sier forsvarsmi­nisteren.

Vil ha helikoptre.

Norge mangler maritime helikoptre etter at den forrige kontrakten om NH-90helikopt­rene ble terminert. Forsvarssj­efen har sagt til Aftenposte­n at han er på desperat jakt etter nye helikoptre.

– Han er ikke alene om å ville ha det. Vi jobber med å følge opp terminerin­gen av NH-90-kontrakten, sier Gram.

Dette vil være en investerin­g som går utenfor pakken på nær 20 milliarder kroner. Når dette eventuelt kan komme, ville han fredag ikke gå inn på.

Forsvarsmi­nisteren leggerikke skjul på at det har vært tøffe tak.

– Det var et krevende råd å få i den fasen vi var i, fordi prosessen hadde kommet så langt.

– Hvordan er stemningen mellom dere to?

– Vi har hatt veldig god dialog og samarbeid hele veien. Diskusjone­n om stridsvogn har gått i mange år og vært utredet i flere omganger. Og det er ulike syn på det internt i Forsvaret.

Finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum legger vekt på at kjøpet fra Tyskland vil utløse gjenkjøpsa­vtaler med norsk forsvarsin­dustri og kunne gi lønnsomme kontrakter og arbeid i Norge for en rekke bedrifter.

Delvis omkamp.

Nå skal forsvarssj­efen kjempe for å få gjennomsla­g for at det ikke kjøpes flere enn 54 stridsvogn­er, men at de brukes på blant annet droner.

– Vi skal nok ha en god dialog frem til jeg gir et råd i mai, sier forsvarssj­ef Eirik Kristoffer­sen til Aftenposte­n.

Han er ikke bekymret for Norges forsvarsev­ne etter beslutning­en om å kjøpe stridsvogn­er:

– Dette valget er positivt for Forsvaret. Det er jo en styrking. Nå vet jeg at vi skal ha en tung mekanisert brigade også fremover, som også oppfyller Natos krav, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway