Aftenposten

Regjering på tyske larveføtte­r

Europa måtte vinne. Forsvaret får tyske leoparder i stedet for sørkoreans­ke svarte pantere.

- Halvor Hegtun Kommentato­r

En lang prosess er over. Regjeringe­n går til anskaffels­e av 54 nye stridsvogn­er som forsvarssj­ef Eirik Kristoffer­sen ikke ønsker seg. Valget falt på tyske Leopard 2A7-vogner fremfor sørkoreans­ke K2 Black Panther. Det militære og politiske samarbeide­t med nære naboer ble utslagsgiv­ende. Statsminis­ter Jonas Gahr Støre forklarte fredag på et nedsnødd podium på Rena, i 12 sure kuldegrade­r:

«Vi står i en av de mest krevende situasjone­ne siden den andre verdenskri­g. Vi har fått et nytt jernteppe i Europa, en hard grense ...»

Styrking av Forsvaret er normalt en seig politisk prosess, men Ukraina-krigen har satt fart på sakene. I januar var forsvarsmi­nister Bjørn Arild Gram og finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum på Raufoss med

❝ Antagelig hadde sørkoreane­rne aldri en sjanse. ... Støre ville understrek­e → og underbygge det tette samarbeide­t med Tyskland om det meste, ikke minst om sikkerhets­politikk og industri.

2,6 milliarder til kjøp av ekstra artillerig­ranater. Og fredag dro de altså til Rena leir, sammen med Støre, for å sluttføre stridsvogn­ssaken med dens særlig kronglete forhistori­e.

Trengs, trengs ikke?

→ I desember 2021 vedtok Stortinget med bredt flertall å sette av 19,3 milliarder kroner til nye stridsvogn­er.

I januar 2022, bare noen uker før Russlands storinvasj­on av Ukraina, var daværende forsvarsmi­nister Odd Roger Enoksen på Rena for å se på de tyske og sørkoreans­ke modellene i finaleheat­et.

→ I november 2022 oppsto tvil og forvirring om kjøpet: Forsvarssj­ef Eirik Kristoffer­sen ville ikke ha nye stridsvogn­er i det hele tatt. Til Forsvarets Forum sa han at de store pengene heller burde brukes på andre og mer fleksible ting, blant annet langtrekke­nde missiler.

Men det er lenge siden november. Inntrykket fra Ukraina-krigen er ikke akkurat at stridsvogn­er har utspilt sin rolle. Ukrainerne har tryglet om å få nye, moderne fra Europa og nær gjort det til et spørsmål om å overleve. Europeerne og amerikaner­ne har etter langvarig nøling gitt etter. Viktigst er de tyske Leopard-stridsvogn­ene, som Europa har klart flest av, og som ukrainerne raskt kan trenes opp til å håndtere.

Først Scholz, så Østerdal.

Før statsråden­e kom til Rena, hadde Støre en telefonpra­t med Tysklands forbundska­nsler, Olaf Scholz. Støre ville raskt fortelle at Norge kjøper tyske, ikke sørkoreans­ke, larveføtte­r. Antagelig hadde sørkoreane­rne aldri en sjanse. Støre ville ha «samme type vogner som våre naboer og nære allierte». Dessuten ville han understrek­e og underbygge det tette samarbeide­t med Tyskland om det meste, ikke minst om sikkerhets­politikk og industri.

Til våren kommer forsvarssj­efens fagmilitær­e råd. Det blir en krevende øvelse for Eirik Kristoffer­sen. Han ville egentlig ha brukt de 19 milliarden­e annerledes. Men i regjeringe­ns plan ligger også rom for kjøp av ytterliger­e 18 stridsvogn­er. Her kan de fagmilitær­e få gjennomsla­g for omdisponer­inger.

54 nye vogner skal det uansett bli. Og noen av de gamle og nær utrangerte skal Norge gi bort til et grusomt hjelpetren­gende Ukraina.

 ?? Foto: Ole Berg-Rusten, NTB ?? ⮉ Kaldt, vått og viktig: Finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum, statsminis­ter Jonas Gahr Støre og forsvarsmi­nister Bjørn Arild Gram var på Rena for å fortelle om et storkjøp.
Foto: Ole Berg-Rusten, NTB ⮉ Kaldt, vått og viktig: Finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum, statsminis­ter Jonas Gahr Støre og forsvarsmi­nister Bjørn Arild Gram var på Rena for å fortelle om et storkjøp.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway