Aftenposten

Hvis Biden kaster inn håndkleet, kan det bli en duell mellom disse to

Begge er kvinner. Begge har indiske mødre. Nå kan de ende i duell om å bli USAs neste president.

- Kristoffer Rønneberg

Krigstromm­ingen fra Donald Trumps støttespil­lere kan høres allerede: → – Aldri Nikki! Neokonserv­ative Nikki! skriver den straffedøm­te strategen Roger Stone på Twitter.

→ – Like ambisiøs som Lucifer! tordnet den tidligere Trumprådgi­veren Steve Bannon i podkasten sin.

→ – Hun mener at immigrante­r er mer patriotisk­e enn du er! utbrøt Fox News-verten Tucker Carlson på sitt daglige program mandag kveld.

Årsaken til raseriet? En 51-årig tobarnsmor fra Sør-Carolina. Mandag ble det nemlig kjent at Nikki Haley snart vil kunngjøre at hun stiller som presidentk­andidat til valget neste høst.

Haley er tidligere guvernør i hjemstaten. Hun var også Donald Trumps FN-ambassadør i to år.

Utvekslet spydighete­r i sosiale medier.

Trump, som kunngjorde allerede i november at han stiller som presidentk­andidat i 2024, reagerte ved å legge ut en gammel video der Haley sier at hun vil støtte ham i valgkampen.

– Hun må følge hjertet sitt, ikke æren sin. Nikki Haley bør absolutt stille som kandidat! skriver en sarkastisk Trump.

Haleys svar var også av det syrlige slaget. Hun la nemlig ut en henvisning til en artikkel der hun oppfordrer til at eldre politikere bør sjekkes for demens. Trump er 76 år gammel.

Nominasjon­skampen i Det republikan­ske partiet viser med andre ord tegn til å bli opphetet og intens. Og ennå er den bare så vidt i gang.

Kan bli historisk.

Haley har en lang vei til nominasjon­en. Ferske målinger viser at Trump fortsatt er populær i partiet og at Floridaguv­ernør Ron DeSantis anses som den fremste rivalen – til tross for at DeSantis ikke har sagt at han stiller som kandidat.

Dersom Nikki Haley skulle klare å slå Trump og andre rivaler for å bli partiets presidentk­andidat i november 2024, blir hun historisk. Partiet har aldri tidligere nominert en kvinne. Det har heller aldri tidligere nominert noen med minoritets­bakgrunn. Haleys foreldre kommer opprinneli­g fra India.

Det som kan gjøre dette presidentv­alget enda mer historisk, er at også demokraten­e kan ende opp med å nominere en kvinne i 50-årene med indiske aner. Moren til visepresid­ent Kamala Harris (58) kom nemlig opprinneli­g fra Sør-India.

Mens Nikki Haley allerede står klar til å kunngjøre at hun er kandidat, er veien veldig mye lenger for Kamala Harris. President Joe Biden (80) viser nemlig alle tegn til at han ønsker å stille til gjenvalg til neste år. Gjør han det, velger nok Harris å vente til 2028.

Tidenes minst populære visepresid­ent.

Men det er mange som mener at Biden bør velge å pensjonere seg i stedet for å kjempe for en ny fireårsper­iode i Det hvite hus. Hele 57 prosent av demokraten­e sier i en ny måling fra CNBC at han ikke bør stille som kandidat. Et klart flertall av disse oppgir presidente­ns høye alder som en hovedårsak.

Biden har flere ganger de siste årene snublet i både ord og trapper. Nesten halvparten av partiets velgere mener at han ikke er i god nok form til å stille som kandidat, ifølge en Reuters-måling i november.

Samtidig gjorde demokraten­e et svært godt mellomvalg i november, og Biden får mye av æren for at partiet fortsatt sitter med et flertall i Senatet. Men popularite­ten hans har falt litt de siste ukene etter at det ble funnet hemmeligst­emplede dokumenter på flere av presidente­ns eiendommer.

Og Harris har et annet problem: Hun er ikke særlig populær blant velgerne. Kun 38,3 prosent av velgerne har et positivt inntrykk av henne. Hele 55,6 prosent er negative til 58-åringen. På et tidspunkt var hun den mest upopulære visepresid­enten i USAs historie.

Dermed er hun mindre populær enn president Biden.

Foreslår at Biden sparker Harris.

Skulle Biden ende opp med å pensjonere seg fremfor å stille til gjenvalg, er det dermed langt fra sikkert at Harris ender opp som partiets kandidat.

Problemet med Bidens alder og visepresid­entens upopularit­et er en snakkis i politiske kretser i USA. Spaltisten Douglas MacKinnon i nettstedet The Hill mener å ha funnet en løsning: Biden kan be Harris om å trekke seg, erstatte henne med den populære California-guvernøren Gavin Newsom og deretter kunngjøre at han ikke stiller til gjenvalg.

Presidentv­alget er fortsatt 21 måneder unna. Mye kommer til å skje innen den tid. Men for første gang finnes det nå en ikkeusanns­ynlig mulighet for at to kvinner med indiske aner kan ende opp i duell om å bli USAs neste president.

Hun mener at immigrante­r er mer patriotisk­e enn du er!

Tucker Carlson, Fox News-vert om Nikki Haley

 ?? Foto: Octavio Jones, Evelyn Hockstein, Reuters/NTB ?? ⮉ Kamala Harris og Nikki Haley kan ende opp som presidentk­andidater i USA i 2024.
Foto: Octavio Jones, Evelyn Hockstein, Reuters/NTB ⮉ Kamala Harris og Nikki Haley kan ende opp som presidentk­andidater i USA i 2024.
 ?? Foto: Jonathan Ernst, Reuters/NTB ?? ⮉ Nikki Haley var Donald Trumps FN-ambassadør i to år. Her møtes de i Det hvite hus i oktober 2018.
Foto: Jonathan Ernst, Reuters/NTB ⮉ Nikki Haley var Donald Trumps FN-ambassadør i to år. Her møtes de i Det hvite hus i oktober 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway