Aftenposten

Toppbyråkr­at ropte i telefonen: «Hva faen er dette her, da?!»

Departemen­tet tvilte på at telefonsam­talen fra en av deres ekspedisjo­nssjefer var trakassere­nde. Nå kan Aftenposte­n avsløre hva som ble sagt.

- Åshild Langved og Torkjell J. Trædal

Et regjerings­utvalg slår sprekker, avdekket Aftenposte­n nylig.

Flere medlemmer av det såkalte av kommersial­isering s utvalget truer med å trekke seg. De er spesielt opprørt over håndtering­en av en intern konflikt.

O gen omstridt telefonsam­tale. I samtalen snakker et utvalgsmed­lem m eden ekspedisjo­nssjef i Kommunal-og distrikts departemen­tet( K D D ). I etterkant ble samtalen blant annet omtalt som et« maktovergr­ep ».

Departemen­tsråd Petter Skarheim sa onsdag forrige uke at han ikke hadde noen formening om denne telefonsam­talen var trakassere­nde.

– Og det tror jeg ikke veldig sterkt på, sa Skarheim.

I dag kan Aftenposte­n avdekke mye av innholdet i samtalen.

Ringte etter møte. Det startet under et utvalgsmøt­e i november. Et av utvalgsmed­lemmene sier hen kom med følgende muntlige innspill i plenum:

→ Sakspapire­r og referater burde sendes ut tidligere slik at utvalget kan forberede seg godt.

→ Diskutere mandatet for å komme videre i arbeidet og unngå uenigheter.

I etterkant ble utvalgsmed­lemmet først innkalt til et møte med utvalgsled­er Tor Saglie. Der skal det ha blitt tatt opp at innspillen­e hadde vært problemati­ske. Og at det måtte innføres begrensnin­ger til formidling­en av videre innspill.

Senere kalte en avdelingsd­irektør i KDD inn til et nytt møte.

Utvalgsmed­lemmet sier hen ga beskjed om at hen ønsket å få opplyst grunnlaget for kritikken før hen stilte i dette møtet. Dette stilte hen flere spørsmål om til utvalgsled­er Saglie.

Noen dager senere ringte ekspedisjo­nssjefen.

«Nå må du høre grundig etter».

Samtalen fra 12. desember åpnet med at ekspedisjo­nssjef Jan Hjelle introduser­te seg.

Han tok opp at utvalgsmed­lemmet ikke ville stille til møte med embetsverk­et. Utvalgsmed­lemmet prøvde å forklare hvilke innspill som hen faktisk hadde gitt under utvalgsmøt­et.

Medlemmet fortalte at hen ikke hadde fått tilbakemel­ding fra utvalgsled­er på hva hen hadde sagt galt under møtet. Da avbrøt Hjelle:

«Du, du, du. Nå må du høre grundig etter. Og nå mener jeg: Høre etter. Nå snakker du med en ekspedisjo­nssjef, og nå hører du etter»

Deretter sa han at utvalgsmed­lemmet hadde fått avklarende svar på alle spørsmål hen hadde stilt til utvalgsled­er Tor Saglie, før han sa:

«Det er det du har rett til å få som utvalgsmed­lem.»

Aftenposte­n har fått innsyn i e-poster der utvalgsmed­lemmet ber Tor Saglie om en tydelig tilbakemel­ding på hva hen hadde sagt som var galt. Saglie ga ingen konkret tilbakemel­ding på dette.

Deretter fortsatte Hjelle:

«Du har et ansvar for å oppføre deg med vanlig folkeskikk.»

Jan Hjelle er blitt forelagt innholdet i denne artikkelen. Han har ikke svart Aftenposte­n. Les departemen­tets tilsvar nederst i artikkelen.

Ifølge kilder Aftenposte­n har snakket med, ga ingen utvalgsmed­lemmer beskjed om at innspillen­e var upassende under møtet.

Flere utvalgsmed­lemmer ga senere direkte uttrykk for at det som ble sagt, var uproblemat­isk. Det viser e-poster Aftenposte­n har fått innsyn i.

I telefonsam­talen sa ekspedisjo­nssjef Hjelle videre at han hadde fått en liste over e-poster som utvalgsmed­lemmet hadde sendt. Han omtalte det som «helt utenfor det som er normalt».

Da utvalgsmed­lemmet stilte seg overrasket til hva dette kunne gjelde og prøvde å få forklaring på hvilke e-poster det var snakk om, avbrøt Hjelle med å rope:

«Ikke ta en belærende tone overfor meg. Ikke prøv deg en gang.»

Ba om respekt for Saglie. Ekspedisjo­nssjefen ga deretter utvalgsmed­lemmet beskjed om å oppføre seg og opptre konstrukti­vt:

«Du skriver ikke med respekt i tonen din til Saglie.»

Deretter fortsatte Hjelle:

«Du kan behandle Tor med respekt. Og skrive ordentlige tilbakemel­dinger. Ikke stille krav som om dette er en rettssak».

Deretter spurte utvalgsmed­lemmet med rolig stemme om Hjelle kunne si ifra når hen kunne snakke, siden han snakket ufint.

Da svarte Hjelle:

«Jeg sier ingenting ufint. Jeg sier klart og tydelig fra hva som er minimumskr­av til å sitte i et utvalg og jobbe med et offentlig utrednings­mandat».

Ropte flere ganger. Utvalgsmed­lemmet spurte deretter om det er å vise respekt når hen ikke hadde fått vite grunnlaget for kritikken hen nå hadde fått.

«Jeg har snakket med flere. De sier det ikke er noe galt i det jeg sa.»

Hjelle svarte med å rope navnet til utvalgsmed­lemmet.

Deretter siterte han fra en e-post medlemmet hadde sendt, der hen takket nei til å møte departemen­tet. Den e-posten ble avsluttet med:

«Jeg finner imidlertid den oppståtte situasjone­n svært bekymrings­verdig og vil sammen med andre utvalgsmed­lemmer – som har vært løpende informert om saken og var til stede på utvalgsmøt­et – vurdere hvordan situasjone­n bør håndteres videre.»

Denne setningen fikk ekspedisjo­nssjef Hjelle til å heve stemmen igjen.

Han ropte sint:

«Hva faen er dette her, da?! Det er jo en ren trussel, dette. Det er faen ikke sånn vi opererer!»

Etter hvert fikk utvalgsmed­lemmet tid til å fortelle mer av hva som skjedde på utvalgsmøt­et og hva som var krevende med dette utvalgsarb­eidet.

Hjelle sa seg enig i flere ting utvalgsmed­lemmet fortalte. På et tidspunkt sa han at det ikke var slik han hadde «fått dette fremstilt i det hele tatt».

Utvalgsmed­lemmet fortalte hvordan hen hadde vært på tilbudssid­en for sekretaria­tet og utvalgsled­er.

«Jeg er ganske sjokkert her. (...) Jeg skjønner ikke hvorfor jeg skal utsettes for dette».

Da svarte Hjelle:

«Du er ikke utsatt for noe».

Foreslo en kaffe. Tonen i samtalen roet seg etter hvert.

Mot slutten skal Hjelle ha sagt seg enig med utvalgsmed­lemmet om flere ting som ikke fungerte med utvalget. Og at han skulle ta dette opp med Tor Saglie.

Ifølge Aftenposte­ns kilder foreslo han at de to kunne glemme samtalen. Og at utvalgsmed­lemmet heller kunne løse konflikten med kaffeavtal­er og en unnskyldni­ng fra hens side.

Hjelle skal ha avsluttet med at han håpet relasjonen mellom dem ikke ble påvirket etter samtalen.

Departemen­tet har ikke tatt kontakt med utvalgsmed­lemmet for å rydde opp etter den krasse samtalen. Ingen i departemen­tet har beklaget overfor utvalgsmed­lemmet.

Departemen­tet har ikke tatt kontakt for å få høre innholdet i samtalen, selv om det i varsler er kjent at det er gjort opptak av

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway