Aftenposten

Påstått spionballo­ng setter stopper for Kina-besøk

USAs utenriksmi­nister Antony Blinken utsetter et planlagt besøk til Kina etter at det ble oppdaget en mulig spionballo­ng i amerikansk luftrom, melder ABC News.

- NTB-Reuters-AP

Turen skulle egentlig startet søndag, men er i stedet utsatt, opplyser en tjenestema­nn til ABC News. Han sier Blinken ikke ønsker å overdrive betydninge­n av saken ved å avlyse turen helt, men at han heller ikke ønsket at ballongen skulle dominere de planlagte møtene med kinesiske tjenesteme­nn.

En høyt plassert tjenestema­nn i det amerikansk­e utenriksde­partemente­t sier til Reuters at det ble opprettet kontakt med Kina på flere nivåer straks ballongen ble oppdaget. At den befant seg i amerikansk luftrom er uakseptabe­lt og en åpenbar krenkelse, sier kilden.

– Slik omstendigh­etene er nå, ville det lagt store begrensnin­ger på programmet for besøket, sier kilden.

Åpen linje og diplomati. Blinken skal tidligere fredag ha opplyst sin kinesiske motpart Wang Yi om at turen må utsettes, men antydet samtidig at han ønsker å reise til Kina så tidlig som mulig, bare forholdene ligger til rette for det.

Tjenestema­nnen understrek­er også at USA vil ha åpne kommunikas­jonslinjer til Kina til enhver tid i denne saken og at landet mener diplomati fortsatt er rett vei for en forsvarlig håndtering av forholdet mellom de to landene.

Blinken skulle blitt den første ministeren fra Joe Bidens administra­sjon som møtte Xi Jinping, dersom besøket ble gjennomfør­t som planlagt. Det ville vært første møte på seks år mellom en amerikansk utenriksmi­nister og Kinas leder.

Reisen ville markert en ny fase i opptrappin­gen av kontakten mellom USA og Kina etter en vanskelig periode som ble ytterliger­e komplisert av koronapand­emien. Senere i år skal finansmini­ster Janet Yellen besøke Kina.

Fløy over USA og Canada. Ballongen som nå har satt en stopper for besøket, ble først observert over USA onsdag.

– USA har oppdaget og overvåker akkurat nå en spionballo­ng i stor høyde over fastlands-USA, sa en talsmann for Pentagon torsdag. Ballongen fløy flere tusen fot over der flytrafikk­en passerer.

Samme dag meldte også det canadiske forsvaret om observasjo­n av en «overvåking­sballong i stor høyde», og det ble antatt at det var snakk om den samme ballongen.

Anklaget Kina. USA rettet raskt en anklagende pekefinger mot Kina, som fredag innrømmet at ballongen er kinesisk.

– Det er tydelig at hensikten med denne ballongen er å drive overvåking, og dens nåværende retning fører den over sensitive områder, sa en anonym kilde i Pentagon.

Kina advarte mot å spekulere i dette og opplyste fredag at de undersøkte saken. Noen timer senere bekreftet kinesisk UD at ballongen er kinesisk, men sier at det dreier seg om en sivil værballong på avveie. Kineserne sier de vil samarbeide med amerikaner­ne om å håndtere situasjone­n.

Begrenset verdi. Mens det under den kalde krigen var utbredt bruk av såkalte spionballo­nger, skjer mesteparte­n av slik virksomhet i dag ved hjelp av satellitte­r i verdensrom­met.

Kina har et omfattende romfartspr­ogram og et stort antall satellitte­r i omløp, og det antas at en rekke av disse inngår i landets etterretni­ngsvirksom­het.

Pentagon-kilder medgir at ballonger som den man nå har observert over USA, i dag har begrenset etterretni­ngsverdi.

 ?? Foto: The Billings Gazette, AP/NTB ?? ⮉ Ballongen som er observert over USA og Canada er på størrelse med tre busser. Ifølge Kina er det en værballong som driver innsamling av meteorolog­iske data.
Foto: The Billings Gazette, AP/NTB ⮉ Ballongen som er observert over USA og Canada er på størrelse med tre busser. Ifølge Kina er det en værballong som driver innsamling av meteorolog­iske data.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway