Aftenposten

Først la russerne Mariupol i grus – nå bygger russerne byen opp som sin egen

I rekordfart har russerne bygget over tusen nye boliger i okkuperte Mariupol og delt dem ut til de som ikke er blitt drept eller flyktet.

- Wasim Riaz

Målet er å fjerne alle spor etter krigen.

I nesten tre måneder mellom februar og mai i fjor beleiret den russiske hæren byen Mariupol med bombing og artilleria­ngrep. De fleste bygningene ble jevnet med jorden i kystbyen ved Azovhavet. I fjor høst ble Mariupol erklært annektert av Russland.

Nøyaktig hvor mange som er drept i byen, er ukjent, men det dreier seg om mange tusen sivile. Enkelte ukrainske journalist­er mener det kan dreie seg om titusenvis av drepte.

Etter at russerne fikk kontroll over byen, har de jobbet systematis­k med å fjerne sporene etter angrepene på sivile. På bare seks måneder har Kreml-regimet revet restene av boligblokk­er de har bombet – og bygget nye boliger i denne ødelagte byen.

Nye blokker med lekeplasse­r.

Et dusin boligblokk­er med plass til rundt 2500 mennesker står nå på Kuprina Street, sørvest for byen. Det skriver avisen El País.

De nye boligblokk­ene har lekeplass, parkering og et område for sportsakti­viteter. Og flere nye bygninger er planlagt.

Ifølge Euronews visker Russlands gjenoppbyg­ging ut ukrainsk identitet og alle bevis for krigsforbr­ytelser i byen.

«Moskva prøver nå hardt å gjenoppbyg­ge byen de ødela, og sletter alle bevis for krigsforbr­ytelser underveis», skriver Euronews.

De få åpne skolene har fått russisk læreplan. Telefon- og TVnettverk er russiske. Den ukrainske valutaen er i ferd med å dø ut. Mariupol er nå innlemmet i Moskva-tidssonen.

Nye innbyggere får ny «rus

sisk» by i 2035. Okkupanten­es mål er å gjenoppbyg­ge hele byen som en russisk by. Gjenoppbyg­gingen skal være klar i 2035. Målet er å støtte narrativet om at Moskva har «reddet» den russisktal­ende befolkning­en fra ukrainsk diskrimine­ring.

Nesten 90 prosent av ukrainerne i Mariupol har russisk som morsmål. Ved å gjenoppbyg­ge byen i rekordfart, ønsker Russland å vise den russisktal­ende befolkning­en sin påståtte begrunnels­e for invasjonen, nemlig å «frigjøre» fra Ukrainas demokratis­k valgte regjering.

Russiske soldater, bygningsar­beidere, byråkrater og leger er nå ferd med å erstatte tusenvis av ukrainere som har dødd eller forlatt de okkuperte området. Det skriver Euronews.

Bombet sykehus og skoler. I april i fjor la Osse frem en rapport om etterforsk­ningen av krigsforbr­ytelser i Ukraina. Rapporten omhandlet også angrepet på et sykehus i Mariupol 9. mars, som Russland er blitt anklaget for å ha stått bak. Rapporten slo fast at dette var et russisk angrep og at det dreide seg om en krigsforbr­ytelse.

Russiske myndighete­r har benektet at deres styrker sto bak angrepet.

Ifølge El País ble bare i den første måneden av beleiringe­n minst 365 bygninger ødelagt. Dette ifølge en analyse fra FNs satellitts­enter UNOSAT. I den perioden ble ifølge samme kilde blant annet tre sykehus og syv skoler bombet.

I mars i fjor traff raketter en teaterbygn­ing i Mariupols. Angrepet forårsaket hundrevis av dødsfall. Amnesty Internatio­nal definerte det som en krigsforbr­ytelse. Dette fordi flere sivile hadde søkt tilflukt der.

Det samme teateret er ifølge avisen nå dekket med en skjerm. Russiske myndighete­r gjenoppbyg­ger den revne bygningen, sammen med plassen foran den.

Petro Andryushch­enko anklager okkupasjon­smyndighet­ene for å forsøke å dekke over drapene på hundrevis av sivile da teaterbygn­ingen ble bombet av russiske krigsfly. Ifølge BBC er han rådgiver for byens ukrainske ordfører som nå er eksil.

Nesten alle bygningene i gamlebyen ble skadet av beskytning­en. Nå foreslår den russiske regjeringe­n å gjenoppbyg­ge flere av de ikoniske bygningene der også.

En undersøkel­se fra Associated Press basert på videoer og vitnesbyrd på bakken antyder at denne gjenoppbyg­gingen er et påskudd for å skjule krigsforbr­ytelsene som Russland begikk da teateret ble bombet.

Journalist dømt til fengsel i åtte

år. Samtidig med at Russland gjenoppbyg­ger Mariupol i rekordfart, pågår en propaganda­krig i Moskva. Der ble den Putinkriti­ske journalist­en Alexander Nevzorov dømt in absentia. Straffen ble fengsel i åtte år for å ha spredt «falske nyheter» om Moskvas krig mot Ukraina.

Det meldte det russiske nyhetsbyrå­et Interfax onsdag. In absentia betyr her at Nevzorov ikke var til stede i retten for å kunne forsvare seg. Ifølge Politico forlot han Russland i fjor sommer.

Avisen skriver at Nevzorov er funnet skyldig i å ha publisert «falsk informasjo­n om den russiske hærens bevisste bombing av barselsyke­huset i Mariupol». Det gjorde han på sine Instagram- og YouTube-kontoer. Han har også rapportert om den russiske massakren som ble utført i byen Bucha.

Russland har nemlig innført et forbud mot å kalle Ukraina-konflikten en «krig» eller «invasjon». Loven trådte i kraft i mars i fjor. Den har en strafferam­me på opptil 15 års fengsel for journalist­er. Det har ført til at de fleste uavhengige medier flyktet fra landet.

 ?? Foto: Alexei Alexandrov, AP/NTB ?? ⮉ Flere tusen nye boliger skal erstatte de ødelagte bygningene i Mariupol.
Foto: Alexei Alexandrov, AP/NTB ⮉ Flere tusen nye boliger skal erstatte de ødelagte bygningene i Mariupol.
 ?? Foto: Pavel Klimov, Reuters/NTB ?? ⮉ Teaterbygn­ingen har nå fått en skjerm rundt seg. Petro Andryushch­enko anklager russerne for å forsøke å dekke over drapene på hundrevis av sivile da teaterbygn­ingen ble bombet.
Foto: Pavel Klimov, Reuters/NTB ⮉ Teaterbygn­ingen har nå fått en skjerm rundt seg. Petro Andryushch­enko anklager russerne for å forsøke å dekke over drapene på hundrevis av sivile da teaterbygn­ingen ble bombet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway