Aftenposten

Norwegian snuser på flyrs flyflåte

Flyene som Flyr forhandlet om å låne ut med mannskap til SAS I sommer, kan nÅ isteden havne hos Norwegian.

- Roar Valderhaug­Valderhaug, Fredrick Chr.Chr Ekeseth og Eivind Bøe

På Gardermoen står det nå seks uvirksomme Boeing 737-fly av typen Max 8. Alle tilhører det amerikansk­e leasingsel­skapet Airlease Corp. Flyene var inntil tirsdag kveld leid ut på langtidsko­ntrakter til Flyr.

De nesten helt nye flyene var inntil konkursen høyaktuell­e for videreleie til SAS i sommer, ifølge DN. Flyr skulle fra mars av stille med både fly og mannskap. Flyr skulle operere Max-ene på vegne av SAS.

Dette ble det ikke noe av, fordi Flyr gikk konkurs.

Airlease Corp har fått flyene sine i fanget. Og leasingsel­skapet må nå raskt finne et annet flyselskap i verden som kan ta over og lease disse seks flyene deres de neste årene. Uvirksomme fly taper penger.

Look to Norwegian!

Amerikaner­ne trenger neppe lete lenge. For SAS’ og Flyrs konkurrent Norwegian Air Shuttle er en høyaktuell kandidat for å lease amerikaner­nes fly.

– Jeg skriver i en fersk analyse i dag at Max-flyene fort kan bli leaset av Norwegian. Men det helt opp til Airlease Corp. hva de velger å gjøre, sier analytiker Ole M. Westgaard i DNB Markets.

Han har en kjøpsanbef­aling med kursmål 12 kroner aksjer på Norwegian-aksjen. Aksjen handles fredag formiddag på 10,59 kroner. Børsverdie­n av Norwegian har steget med 7 prosent siden Flyr begjærte oppbud tirsdag kveld.

Norwegian eier og leaser allerede en rekke Max-fly. Norwegian har også lagt inn bestilling hos Boeing på å kjøpe, og eie selv, langt flere Max-fly de kommende årene.

Norwegian skal tillegg lease 10 Max-fly som kommer rett fra fabrikken i år.

– Interesser­t i nye fly.

Norwegian sier det er for tidlig å kommentere hvorvidt Flyrs Max-fly kan være aktuelle.

– På generelt grunnlag er vi interesser­t i nye fly. Vi skal både ha en større flåte og fornye flåten vår, sier kommunikas­jonsdirekt­ør Esben Tuman i Norwegian til E24.

Norwegian har tidligere varslet at noen av deres bestilte fly er blitt forsinket for levering fra Boeing-fabrikken.

Selskapet vurderer derfor alternativ­e løsninger slik at de kan gjennomfør­e sommerprog­rammet som ligger for salg, ifølge Norwegian-toppen.

Uaktuelle for SAS nå.

De seks Max-flyene skal derimot ikke være aktuelle for SAS lenger. SAS har valgt å konsentrer­e seg om fly fra Boeings europeiske konkurrent Airbus.

For at SAS skulle leid flyene i sommer, var de avhengig av Flyrs mannskap og sertifikat­er for å fly Maxene.

Siden Airlease Corp. ikke har folk på plass i Norge, så har de inngått en avtale med Norwegian om at nordmennen­e er «barnevakt» for flyene så lenge de står uvirksomme på Gardermoen.

I tillegg til de seks nesten nye Max-flyene gjelder det også en ti år gammel Boeing 737–800.

Ved at Norwegian med sine tillatelse­r har oppsynet, så oppretthol­des også alle nødvendige tillatelse­r på flyene til Airlease Corp. Både de seks Max-ene og det syvende flyet er i det norske luftfartsr­egisteret.

Om det blir Norwegian eller et helt annet flyselskap som til slutt ender opp med å lease flyene gjenstår å se. Men en mer høyaktuell mulig kunde for amerikaner­ne enn Norwegian skal man lete etter.

Skal opp i 90–100 fly.

Før eventuelle leasede fly fra Airlease Corp. skal Norwegian som nevnt få levert 10 splitter nye Max-fly i år. Dette er fly som skal leases fra verdens største leasingsel­skap AerCap. Etter det vil Norwegian ha en flåte på 80 fly.

– Vi har satt et mål om 80–85 fly i 2023. Jeg tror jeg har sagt mange ganger, at vi trenger å komme opp i 80–90–100 fly så raskt som mulig for å optimalise­re skala, sa Karlsen til E24 i fjor.

Det er flere årsaker til at Norwegian liker de tidligere så omstridte Max-flyene godt. De har ikke minst omtrent 14 prosent lavere drivstoffo­rbruk sammenlign­et med forrige generasjon­s fly. I tillegg til spart drivstoff, vil Norwegian derfor også spare mye kostnader til klimakvote­r i fremtiden.

– Disse flyene vil bidra til at vi når målsetting­en om å bygge en større, moderne og mer drivstoffe­ffektivflå­te. Flåteutvid­elsene r viktig når vi skal levere våre produkter og tjenester i et omfattende rutenettve­rk i Norden og til europeiske destinasjo­ner.

Det sa Karlsen i forbindels­e med offentligg­jøringen av avtalen med AerCap ifjor

❝ På generelt grunnlag er vi interesser­t i nye fly. Vi skal både ha en større flåte og fornye flåten vår.

Esben Tuman , kommunikas­jonsdirekt­ør i Norwegian

 ?? Foto: Gorm Kallestad, NTB ?? ⮉ Disse to Max-flyene, og enda fire til, som Flyr har leaset fra USA, kan fort ende opp med å bli malt om i NorwNwegia­ns farger.
Foto: Gorm Kallestad, NTB ⮉ Disse to Max-flyene, og enda fire til, som Flyr har leaset fra USA, kan fort ende opp med å bli malt om i NorwNwegia­ns farger.
 ?? ?? ⮉ Med Flyr ute av spill og SAS i knestående i det amerikansk­e rettssyste­met, kan Norwegians konsernsje­f Geir Karlsen komme på offensiven.
⮉ Med Flyr ute av spill og SAS i knestående i det amerikansk­e rettssyste­met, kan Norwegians konsernsje­f Geir Karlsen komme på offensiven.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway