Aftenposten

Loven skulle straffe voldtektsm­enn hardere, i stedet går de fri

Etter en brutal gruppevold­tekt i 2016 strammet Spania inn loven om seksuell vold. Resultatet ble at tungt kriminelle slipper unna.

- Gunnar Kagge

Un der den årlige tyrefektin­g s festivalen i Pamplona ble en 18 år gammel kvinne angrepet og voldtatt av fem menn. Etter rettssaken i 2016 ble de fem dømt for seksuelt misbruk, ikke for voldtekt.

Mennenes forsvarere hevdet at kvinnen samtykket til sex. Aktoratet argumenter­te med at videoen viste en kvinne som var stiv av skrekk og ikke våget å gjøre motstand.

Dommen i første rettsinsta­ns utløste et ramaskrik. Det stilnet ikke etter at høyesteret­t endret dommen. Mennene ble til slutt dømt for voldtekt, og straffen økte fra ni til 15 år.

Loven ble endret.

Diskusjone­n fortsatte likevel. Regjeringe­n strammet inn loven, til en paragraf som populært kalles «Solo sí es sí» . Det betyr «bare ja er ja».

I praksis betyr det at begge parter aktivt må samtykke før man har sex. Det tidligere skillet mellom seksuelt misbruk og seksuell vold ble fjernet.

Den nye loven var en stor seier for Podemos. Partiet hører hjemme på ytre venstre og er juniorpart­ner i statsminis­ter Pedro Sánchez’ regjering.

Den nye loven øker strafferam­men for gjengvoldt­ekt og overgrep etter at offeret er dopet ned. Men den reduserer både maksimums- og minimumsst­raffen der det ikke er skjerpende omstendigh­eter, som vold eller trusler.

Farlige voldsmenn ut av fengsel.

Lovendring­en i fjor høst fikk en utilsiktet virkning. Ifølge det konservati­ve opposisjon­spartiet Partido Popular har 250 farlige kriminelle sluppet ut av fengsel eller fått reduserte straffer, skriver The Financial Times.

Minst 20 overgriper­e skal ha blitt satt fri, etter at dommene deres ble redusert.

Enkeltdomm­er tyder også på at straffene som idømmes etter den nye loven, er mildere for overgriper­ne.

Overgriper­e fikk god hjelp av advokater som utnyttet et smutthull. De fant en åpning for å gi den nye loven tilbakevir­kende kraft. Spania har tradisjon for at mennesker som allerede er dømt, får lettelser i straffen etter lovendring­er.

Euronews forteller om en mann som var dømt til åtte år i fengsel etter å ha misbrukt sin 13 år gamle stedatter seksuelt. Han fikk straffen redusert til seks år.

En annen historie som vekker oppsikt, er om en lærer som ble sluppet ut av fengsel. Han var dømt for å kjøpe sex av elever.

Nå kan også gjerningsm­ennene som inspirerte den nye loven, be om å få sakene sine opp igjen. Advokaten som represente­rer en av de dømte, sier at klienten vil ha sin sak prøvet en gang til.

Krever lovendring.

Dermed har loven som skulle beskytte ofre for seksuell vold, virket stikk imot sin hensikt.

Akkurat på det punktet er det enighet fra høyre og langt ut på venstresid­en i spansk politikk. I stedet er det en heftig krangel om hvordan feilen skal rettes opp.

I år er det valg i Spania. Foreløpig ser det ut som om voldtekt kan bli et hett tema. De konservati­ve anklager statsminis­teren for å undergrave lov og orden.

Tvinges til endring.

For statsminis­ter Sánchez er det et kjempeprob­lem at regjerings­partnerne i Podemos er så stolte av lovendring­en. Deres talsmenn har så langt nektet å endre loven. De hevder at det er dommerne som tolker den feil.

Likestilli­ngsministe­r Irene Montero er fra Podemos. Hun anklager dommerne for å bryte loven, og hun hevder at de var mannssjåvi­nister.

Dermed la hun seg ut med dommernes fagforenin­ger. De slo tilbake med svar om at angrepene hennes var langt over streken.

Ifølge avisen El Pais er statsminis­teren klar for å endre loven. Han skal ha gitt beskjed til Podemos om at de må forhandle nå.

Han kan innlede forhandlin­ger med opposisjon­en, men da risikerer han at regjerings­samarbeide­t ryker.

 ?? Foto: Alvaro Barrientos, AP/NTB ?? ⮉ I 2018 fikk fem voldtektsm­enn uventet lav straff. Det utløste kraftige demonstras­joner over hele Spania.
Foto: Alvaro Barrientos, AP/NTB ⮉ I 2018 fikk fem voldtektsm­enn uventet lav straff. Det utløste kraftige demonstras­joner over hele Spania.
 ?? Foto: Alvaro Barrientos, AP/NTB ?? ⮉ «Søster, jeg tror deg», er budskapet fra demonstran­ten som reagerte på at de fem overgriper­ne slapp lett unna.
Foto: Alvaro Barrientos, AP/NTB ⮉ «Søster, jeg tror deg», er budskapet fra demonstran­ten som reagerte på at de fem overgriper­ne slapp lett unna.
 ?? Foto: Paul White, AP/ NTB ?? ⮉ Protestbøl­gen etter dommene la seg ikke med det første. Bildet er fra 2019.
Foto: Paul White, AP/ NTB ⮉ Protestbøl­gen etter dommene la seg ikke med det første. Bildet er fra 2019.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway