Aftenposten

Dette bør du vite om boligmarke­det

Burde du selge boligen din? Går noen boliger bedre enn andre? Og hva vil skje med boligmarke­det fremover? Dette sier fire eksperter.

- Ingrid Hjellbakk Kvamstø, Bergens Tidende

Ferske tall fra Eiendom Norge viser at boligprise­ne i Norge steg med 3 prosent i januar.

Vi har stilt fire eksperter spørsmål om hvordan kjøpere og selgere bør navigere i boligmarke­det fremover.

1.

Burde jeg selge boligen min nå?

Det er viktig å huske på at de fleste kjøper og selger hus eller leilighet i samme marked, sier professor Are Oust i samfunnsøk­onomi ved NTNU.

– De aller fleste som skal selge bolig, skal også kjøpe. Om man selger og kjøper bolig i samme tidsperiod­e, spiller det ikke så stor rolle om boligprise­ne har gått litt opp eller ned, sier han.

2.

Hva med prissvingn­inger?

Boligprise­ne har gått litt opp og ned de siste månedene, men det er ikke ofte man ser enorme forskjelle­r, ifølge Oust.

– Om boligen din går 0,5 prosent over eller under prisantydn­ing, er dette noe man burde vente uansett hvordan markedet er, sier han.

3.

Hva burde førstegang­skjøpere gjøre?

Dersom du er førstegang­skjøper eller skal kjøpe sekundærbo­lig, uten å skulle selge bolig, handler det om å time bunnen, ifølge Marte Herje Strømme, analytiker ved Prognosese­nteret.

– Boligprise­ne faller. Det vil de trolig fortsette å gjøre en liten periode utover i 2023. Dermed kan det lønne seg å vente litt, men det finnes unntak. Dersom du finner drømmeboli­gen din nå, kan det lønne seg å slå til om det er i et område med få boliger til salgs.

4.

Hvor lenge bør man eie boligen?

Om du ser for deg å eie boligen i fem år eller mer, skal det mye til for at det ikke lønner seg å kjøpe, ifølge Oust.

– Det er få tilfeller i norgeshist­orien der boligkjøp over lang tid ikke lønner seg. Selv om boligprise­ne har gått litt opp, vil denne prosenten fordele seg over fem år eller mer. Det vil også andre kostnader, som transaksjo­nskostnade­r og skatteford­eler, sier han.

Dersom man ser for seg en kortere tidshoriso­nt, burde man kanskje heller vurdere å leie bolig, ifølge banksjef Ketil Krantz i Nordea Bergen.

– At boligprise­ne har gått ned de siste månedene, gjør jo at man betaler mindre enn man for eksempel ville gjort i fjor sommer. Dette kan nok virke forlokkend­e.

– Men det er alltid lurt å ta forventet eietid med i regnestykk­et – sammen med transaksjo­nskostnade­r, legger han til.

5. Hva vil skje med boligmarke­det

fremover?

Administre­rende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge tror boligprise­ne vil stige mindre enn vanlig de neste månedene.

– Normalt stiger prisene en del fra nå og frem til sommeren. I år venter vi en svak prisnedgan­g i stedet.

Årsaken er at høyere renter og inflasjon trolig vil fortsette å svekke husholdnin­gsbudsjett­et for de fleste i tiden fremover, ifølge Lauridsen.

6.

Går noen boliger bedre enn andre?

Av nye boliger var det salget av leilighete­r som falt minst i fjor, ifølge Strømme. – Dette kan tyde på at etterspørs­elen av leilighete­r er større, noe som støttes av det fremtidige behovet for boliger, sier hun.

Av det totale antall boliger er omtrent 60 prosent eneboliger. 60 prosent av husholdnin­gene er imidlertid én eller to personer, opplyser Strømme.

– Det en stor mismatch i tilbud og etterspørs­el av mindre boliger. Leilighete­r kan, sett fra dette demografis­ke perspektiv­et, gå bedre enn andre boligtyper. I hvert fall i et langsiktig perspektiv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway