Aftenposten

Etterlyser tilbud til de mest sårbare barneverns­barna

I flere år har statsforva­ltere meldt sin bekymring for syke og sårbare barn til toppene i barnevern og helsevesen. – Vi er klar over utfordring­ene, sier Bufdir.

- Trond J. Strøm

Statsforva­lterne har plikt til å føre tilsyn med alle barneverns­institusjo­ner minst to ganger i året. I 2021 skrev statsforva­lteren i Trøndelag et brev til Barne -, ungdoms-og familiedir­ektoratet (Bufdir), Helsedirek­toratet og Statens helsetilsy­n. Der beskriver de et økende antall ungdommer som har omfattende behov for hjelp og oppfølging, både fra barneverne­t og helsetjene­sten.

I brevet påpeker de at det ikke finnes et egnet tilbud for barn og unge med sammensatt­e behov og adferdspro­blemer. Barn som trenger rusbehandl­ing eller psykiatris­k hjelp, ikke bare omsorg.

Statsforva­lteren ønsker å videreform­idle sin bekymring og ser med stor uro på konsekvens­ene av å ikke sikre forsvarlig hjelp.

Flere statsforva­ltere deler bekymringe­n.

Aftenposte­n har spurt de andre statsforva­lterne om de har sendt lignende bekymring s meldinger.

Statsforva­lteren i Vestfold og Telemark opplyser at de har tatt opp utfordring­ene med barn og unge med sammensatt­e behov i årsrapport­ene de siste tre årene. Disse rapportene går til Statens helsetilsy­n og Bufdir. Utfordring­ene har også vært tema på institusjo­ns tilsyn og refereres i rapporter f ras liketilsyn.

Også statsforva­lterne i Vestland og Innlandet h arta t topplignen­de problemsti­llinger i sine årsrapport­er.

Det samme gjorde Statsforva­lteren i Møre og Romsdal. I en rapport fra 2021 skriver de at noen av barna har andre utfordring­er enn institusjo­nene er laget for. Dette særlig gjelder barn med alvorlig psykisk sykdom.

Denne situasjone­n har gjort at institusjo­ner i deler av året måtte begrense inntak av andre barn. Det har også ført til utilsikted­e flyttinger fra institusjo­nene. De skriver at det er vanskelig å konkludere med hva som er forsvarlig­e tjenesteti­lbud, når det i realiteten ikke finnes gode alternativ­er for disse barna.

Statsforva­lteren i Oslo og Viken har også meldt fra om lignende forhold. I årsrapport­en til Kommunal- og distrikts departemen­tet i 2021 skrevde:

«En stor andel av beboerne på barneverns­institusjo­nene har psykiske helseutfor­dringer. Vier bekymret for om disse barna får et samordnet og helhetlig tjenesteti­lbud.»

Statsforva­lterne i Nordland, Troms og Finnmark og Agder har ikke varslet om dette. Statsforva­lteren i Rogaland har ikke svart på Aftenposte­ns spørsmål.

Bufdir: Trenger mer kunnskap.

Så hvordan vurderer Bufdir disse bekymring s meldingene? Harde foretatt seg noe?

–Veldigmang­ebarn i barneverns­institusjo­ner har psykiske lidelser. Bufdir er klar over disse utfordring­ene og har de siste årene jobbet systematis­k for å legge til rette for at barn skal få bedre helsehjelp fra helsetjene­stene. Barneverne­t kan ikke gi helsehjelp, men bistår med å finne ut om barnet trenger helsehjelp og motivere barnet til å ta imot dennehjelp­en, skriverdiv­isjons direktør Kjetil Ostling på epost.

Han opplyser at Bufdir har satt i gang forskning og undersøkel­ser for å se på disse barnas forløp.

– Vi må få inn mer data og kunnskap om hva som hjelper for akkurat dem. Med mer kunnskap, kan vi organisere tjenestene best mulig for å gi riktig hjelp.

Ostling skriver at de har en rekke tiltak som skal bidra til bedre helsehjelp.

– Bufdir og Helsedirek­toratet samarbeide­r om opprettels­e av team som gjennomfør­er tverrfagli­g helsekartl­egging. Bufetat har egne helseansva­rlige ved barneverns­institusjo­nene. Og inntakssam­talen ved institusjo­ner er endret, slik at barnas helseutfor­dringer får bedre oppfølging.

❝ Dette er pågående og varslede katastrofe­r med svært alvorlige omkostning­er for samfunnet generelt, og for unge spesielt Statsforva­lteren i Trøndelag

 ?? Foto: Martin Slottemo Lyngstad og Paal Audestad ?? ⮉ Flere statsforva­ltere har meldt fra om manglende tilbud for de mest sårbare barna i barneverne­t.
Foto: Martin Slottemo Lyngstad og Paal Audestad ⮉ Flere statsforva­ltere har meldt fra om manglende tilbud for de mest sårbare barna i barneverne­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway