Aftenposten

Må trolig punge ut 20 mrd. ekstra

Statsbudsj­ettet for 2023 ble vedtatt med altfor lave anslag for lønnsvekst­en og prisvekste­n. Derfor må finansmini­steren bevilge mange milliarder ekstra.

- Sigurd Bjørnestad

Finansmini­ster Trygve Slagsvold Vedum (Sp) lover å bevilge mer penger på årets statsbudsj­ett til våren. Lønnsvekst­en for statsansat­te og prisvekste­n på statens varekjøp blir mye høyere enn han la til grunn i budsjettve­dtaket før jul.

For å få like mange legetimer og like mange polititime­r som planlagt, må sykehus og politi få mer penger.

«Dersom ikke det justeres, vil budsjettet i år virke betydelig strammere enn det som var meningen», skriver Finansdepa­rtementet i en pressemeld­ing.

Videre står det: «Formålet med justeringe­ne er at utviklinge­n i det offentlige tjenesteti­lbudet blir om lag som forutsatt i budsjettet da Stortinget vedtok det.»

E24s anslag peker i retning av at dette kan øke utgiftene på statsbudsj­ettet med rundt 20 milliarder kroner. Da er rammeoverf­øringene fra staten til kommunene holdt utenfor.

Hummer og kanari på budsjettet. Men statens inntekter vil også øke med et ukjent beløp, blant annet på grunn av økte skatteinnt­ekter. Så budsjettba­lansen eksklusive oljepenger vil trolig ikke endre seg like mye som utgiftene. Det samme gjelder dermed bruken av oljepenger.

Utgiftene på statsbudsj­ettet kan deles inn på mange måter. Én av dem er:

→ statens kjøp av varer (for eksempel stridsvogn­er, politibile­r, datamaskin­er og røntgenmas­kiner)

→ statens kjøp av tjenester (lønn til politi, lønn til sykepleier­e og lønn til byråkrater )

→ rene pengeoverf­øringer til personer og næringsliv (alderspens­jon, uførepensj­on, jordbrukso­ppgjør og tilskudd til næringsliv­et)

I tillegg får kommunene mye penger overført på statsbudsj­ettet. Også dette blir i sin tur for det meste brukt til lønn og varekjøp.

Dette ligger inne.

For 2023 er prisvekste­n for utgiftene på statsbudsj­ettet anslått til 3,5 prosent. Den vil være en kombinasjo­n av lønnsvekst­en for statsansat­te og prisvekste­n på statens kjøp av varer. Vanligvis betyr lønnsvekst­en til statsansat­te mer enn prisvekste­n på statens varer.

I statsbudsj­ettet 2023 legger Finansdepa­rtementet til grunn en lønnsvekst på 4,2 prosent i år. Det blir ikke gitt noe tall for prisvekste­n på statens varekjøp.

Den er ikke den samme som konsumpris­indeksen (KPI), som omfatter vanlige folks forbruk. Statens varekjøp er annerledes sammensatt. KPI-veksten er dermed en tilnærming. Den er i 2023-budsjettet anslått til bare 2,8 prosent

Det er høstens anslag for prisvekst på statens varekjøp og lønnsvekst­en i 2023 Vedum nå hiver i søppelbøtt­en. Han venter at begge deler blir mye høyere.

Dette skal Vedum kompensere med mer penger i revidert nasjonalbu­dsjett til våren.

To ferske prognoser. Hva vil så Vedum legge til grunn?

Det vil vise seg i mai.

Men som en start går det an å bruke ferske anslag for prisvekste­n og lønnsvekst­en i år. I desember kom både Norges Bank og Statistisk sentralbyr­å (SSB) med slike anslag for det nye året:

Vekst i årslønnen: → Både SSB g Norges Bank spåro4,7 prosent.

→ Prisvekst: SSB spår 4,9 prosent, mens Norges Bank spår 4,8 prosent.

Så går det an å gjøre noen tilnærming­er på grunnlag av disse prognosene: Prisvekste­n for statsbudsj­ettet (lønn og varekjøp) blir 4,8 prosent i år.

Heller 4,8 prosent? Legger vi dette til grunn vil Vedum til våren kanskje legge til grunn 4,8 prosent prisvekst for statsbudsj­ettet, i stedet for de 3,5 prosent som altså ble vedtatt i budsjettet.

Dermed må veksten i statens utgifter øke med 1,3 prosentenh­eter.

Så kan dette oversettes til milliarder kroner. Statsbudsj­ettets utgifter er i år rundt 1750 milliarder kroner.

Vedum sier at overføring­ene til kommunen skal behandles separat. Grunnen er at de har egne skatteinnt­ekter. Utgiftsvek­st og inntektsve­kst skal vurderes sammen for å sikre det tiltenkte aktivitets­nivået.

Dermed står det igjen rundt 1550 milliarder kroner som Vedum skal spesialbeh­andle til våren. Å øke dette med 1,3 prosent koster rundt 20 milliarder kroner, gitt de valgte forutsetni­ngene.

Dette inkluderer i folketrygd­en. Det meste av dette er rene pengeoverf­øringer. Dette blir oppjustert i de årlige trygdeoppg­jørene, som i all hovedsak følger lønnsvekst­en (som i år kan bli lik prisvekste­n). Denne oppjusteri­ngen ville skjedd mer eller mindre automatisk i trygdeoppg­jøret. Men det vil uansett øke utgiftene på statsbudsj­ettet.

Varslene kom tidlig i fjor høst. Det siste spørsmålet er om Vedum burde sett dette før?

Allerede i budsjettfo­rslaget som ble lagt frem tidlig i oktober i fjor er det en tabell som viser at Finansdepa­rtementet lå 0,5 prosentenh­eter lavere enn gjennomsni­ttet for 11 andre prognosema­kere i 2023-anslaget for prisvekste­n. For lønnsvekst­en lå Finansdepa­rtementet bare litt lavere enn de andre. Anslagene hadde ligget inne i den lange budsjettpr­osessen.

Så ballet det på seg utover høsten. 22. september la Norges Bank frem en prognose med prisvekst og lønnsvekst for 2023 på 4,5–4,6 prosent. SSB la tidlig i september frem anslag med omtrent samme lønnsvekst og en prisvekst på nesten 5 prosent.

Men statsbudsj­ettet gikk gjennom hele behandling­en i Stortinget uten endringer i Vedums forutsetni­nger.

 ?? Foto: Stein J. Bjørge ?? ⮉ Prognosene for lønnsog prisvekste­n peker oppover. Det koster Vedums statsbudsj­ett store penger.
Foto: Stein J. Bjørge ⮉ Prognosene for lønnsog prisvekste­n peker oppover. Det koster Vedums statsbudsj­ett store penger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway