Aftenposten

Arbeidsled­igheten steg til 1,9 prosent

Arbeidsled­igheten stiger mer enn ventet i januar, men holder seg på et lavt nivå.

- Jonas Hagmansen

❝ Samtidig er etterspørs­elen etter arbeidskra­ft fortsatt høy, og det er mange ledige jobber Navs arbeids- og velferdsdi­rektør Hans Christian Holte

Det totale tallet på helt ledige, ikke justert for sesongvari­asjoner endte på 55.400 personer i januar, noe som utgjør 1,9 prosent av arbeidssty­rken. Til sammenlign­ing var dette tallet på 47.700 i desember.

1,6 prosent av arbeidssty­rken var helt ledige i desember, viste tall fra Nav.

På forhånd ventet økonomene en arbeidsled­ighet på 1,8 prosent, ifølge en undersøkel­se gjort av Bloomberg. Bruttoledi­gheten endte på 66.400 personer. 10.000 av disse er arbeidssøk­ende på tiltak.

– Arbeidsled­igheten gikk litt opp i januar, men er fortsatt på et lavt nivå. Ledigheten øker blant annet innen bygg og anlegg og blant personer under 40 år. Samtidig er etterspørs­elen etter arbeidskra­ft fortsatt høy og det er mange ledige jobber, sier arbeids- og velferdsdi­rektør i Nav, Hans Christian Holte.

Justert for normale sesongvari­asjoner økte antallet helt ledige og arbeidssøk­ere på tiltak med 400 personer, skriver Nav.

Januarledi­gheten i Oslo har ikke vært lavere på 16 år, skriver Nav i en pressemeld­ing. 8987 personer er registrert som helt arbeidsled­ige i Oslo, det vil si 2,2 prosent av arbeidssty­rken. Ledigheten for hele landet er på 1,9 prosent.

Holder seg på et lavt nivå. Ledigheten i Norge er på et historisk lavt nivå. Et viktig tegn på at rentehevin­gene fra Norges Bank lykkes med å kjøle ned økonomien er at den skyhøye prisvekste­n dempes. Veksten i lønninger og få ledige kan si noe om prisvekste­n i samfunnet. Økonomene følger derfor spent med på ledighetst­allene, fordi de kan være med å påvirke hvilket nivå Norges Bank vil sette styringsre­nten på.

Norges Bank valgte å holde renten uendret i januar etter å ha hevet renten en rekke ganger det siste året. Styringsre­nten ligger for øyeblikket på 2,75 prosent.

– Det videre forløpet for renten vil avhenge av den økonomiske utviklinge­n. Mest sannsynlig hever vi renten i mars, sa sentralban­ksjef Ida Wolden Bache etter det forrige rentemøtet.

Inflasjone­n (prisvekste­n) som Norges Bank forsøker å tøyle dempet seg noe til 5,9 prosent i desember. I november lå inflasjone­n på 6,5 prosent, målt mot samme måned året før.

 ?? ?? ⮉ Navs taller viser at ledigheten øker innen bygg og anlegg.
⮉ Navs taller viser at ledigheten øker innen bygg og anlegg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway