Aftenposten

T-banen får ny bro – må stenge bilvei i åtte dager

Østensjøve­ien stenges for biltrafikk i åtte dager når to kraner på 500 og 650 tonn skal løfte ny T-banebro på plass ved Brynseng.

- Wasim Riaz

Idisse dager jobbes det på spreng for å få på plass to nye T-banebroer og en ny Tbanetunne­l mellom Brynseng og Hellerud. Dette for å oppgradere Østensjøba­nen.

Den første av de to broene som skal erstattes, Bryn bro, ble revet i fjor. Neste uke skal den nye broen heises på plass.

Bryn bro går over Alnaelva og togsporene på Hovedbanen. Riktignok er det to broer der, men det er kun broen nærmest Østensjøve­ien som skal skiftes i denne omgang.

Den andre T-banebroen tilhører Lambertset­erbanen. I anleggsper­ioden «låner» Østensjøba­nen broen til Lambertset­erbanen.

To kraner på 500 og 650 tonn skal rigges opp på sør- og nordsiden av broen. Denne jobben starter natt til mandag. Derfor blir Østensjøve­ien ved Brynseng stengt i åtte dager fra og med mandag 6. februar.

– Etter at den 100 år gamle Bryn bro ble revet i oktober, har vi forberedt oss til denne løfteopera­sjonen. Fire gamle brofundame­nter er revet, og nye søyler og nytt landkar er bygget på hver sin side av elven. Alt er klart for å løfte inn bro for de neste 100 år med T-banetrafik­k, sier Henning Johnsen, Sporveiens prosjektle­der.

Skal løfte over 500 tonn. De første to dagene skal brukes til å sette opp kranene og få alt utstyr på plass.

Mellom kl. 01.45 og 04.00 natt til onsdag løftes seksjon 1 av broen inn. På samme tidspunkt natt til torsdag heises seksjon 2 inn. Disse timene er valgt fordi da er det ingen T-bane- eller togtrafikk.

For å få til dette, blir Østensjøve­ien mellom Nils Hansens vei og Jernbaneve­ien stengt for kjøretøyer frem til tirsdag morgen 14. februar. Ring 3 blir i denne perioden den viktigste omkjørings­veien.

Ifølge byggeleder Anders Aamodt er dette helt nødvendig.

– Vi må først bruke et par dager for å få kranene på plass. I tillegg er det mye tungt utstyr som må på plass. Det blir stort sett døgnkontin­uerlig arbeid. Derfor må den delen av Østensjøve­ien stenges for vanlige biler. Veien vil være åpen for myke trafikante­r og utryknings­kjøretøyer, sier Aamodt.

Natt til torsdag vil også Nils Hansens vei og Brynsengfa­ret være stengt.

Broen og tilhørende betongelem­enter som skal bæres på plass, veier i overkant av 500 tonn.

Buss for bane. Helgen 11.–12. februar skjer den siste store operasjone­n, med innløfting av 27 tunge betongelem­enter.

Når den siste T-banen er kjørt forbi klokken 02 natt til søndag, løftes og monteres elementene suksessivt fra hver sin side på broen. Derfor blir det buss for bane søndag 12. februar.

Også togtrafikk­en blir stengt fra lørdag ettermidda­g til søndag ettermidda­g.

 ?? Espedal Foto: Jan T. ?? ⮉ I dag må både Lambertset­erbanen og Østensjøba­nen bruke samme bro over Alnaelva. Neste uke får Østensjøba­nen en ny bro, men den vil ikke være klar for trafikk før i september.
Espedal Foto: Jan T. ⮉ I dag må både Lambertset­erbanen og Østensjøba­nen bruke samme bro over Alnaelva. Neste uke får Østensjøba­nen en ny bro, men den vil ikke være klar for trafikk før i september.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway