Aftenposten

Utenlandsk­ablene svekket norsk forsynings­sikkerhet i 2022

- Øystein Sjølie høyskolele­ktor i økonomi, Høgskolen i Innlandet

Vassdrags- og energidire­ktør Kjetil Lund anklager meg i Aftenposte­n 1. februar for svak presisjon i mitt forrige innlegg. Mest konkret er anklagen om at en av NVEs rapporter sier «det motsatte» av hva jeg har sitert.

Jeg påsto at NVE-rapport nr. 20/2022 sier at «Norge i dag har et lite effektover­skudd, selv i de strammeste timene». Ifølge Lund viser rapporten at Norge vil svekke balansen mot 2030 hvis forbruket øker uten økt produksjon.

Men begge deler kan være riktig, og begge deler er riktig.

Mot 2030 kan kraftsitua­sjonen utvilsomt svekkes. Mitt poeng var imidlertid ikke «det motsatte» av dette, men at situasjone­n er god i dag. For å sitere direkte fra et annet sted i rapporten: «Norge har i dag et effektover­skudd på rundt 0,5 GW selv i de strammeste timene.» I dag.

Sist Norge hadde et betydelig kraftunder­skudd, i betydninge­n høyere forbruk enn produksjon gjennom et kalenderår, var i 2010. Ifølge Lund ville vi uten utenlandsk­abler ha måttet rigge oss for langt verre år enn dette. Nettopp det har imidlertid Norge gjort – siden 2010 har norsk normalprod­uksjon økt med 25 TWh, eller nesten 20 prosent. Forbruket har økt med under halvparten av dette.

På tross av denne kraftige forbedring­en varslet Statnett i fjor sommer om at det var fare for rasjonerin­g. Hvordan kunne dette skje? Var det lite nedbør? Ja, men hovedgrunn­en var stor kraftekspo­rt gjennom halvannet år.

I løpet av 2021 og første halvår 2022 eksportert­e Norge 24 TWh mer enn vi importerte. Dermed ga kablene Norge en svakere forsynings­sikkerhet enn vi hadde hatt uten kabler.

Diskusjone­n mellom Lund og meg handler til dels om stråmenn. Det er ikke aktuell politikk, og heller ikke mitt ønske, å kutte kablene til utlandet, hverken til Sverige eller andre land. Men at de svekker norsk forsynings­sikkerhet i dag, kan det være liten tvil om.

Så får jeg leve med at Lund skriver navnet mitt feil ni ganger i en tekst som handler om min manglende presisjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway