Aftenposten

Verden trenger fornybar energi. Vi i miljøbeveg­elsen kan ikke være bremseklos­sen.

- SiD Omar Svendsen-Yagci Sentralsty­remedlem i Unge Venstre

Det er et stort behov for mer utbygging av grønn energi for å løse klimakrise­n og unngå enormt tap av natur. Når naturvernf­orbundets leder Truls Gulowsen sier nei til all vindkraft i natur, så er det en fallitterk­læring for naturen og klimamålen­e våre.

FN-rapporten fra i fjor er tydelig på at varsellamp­ene for klimautvik­lingen blinker stadig kraftigere. Behovet for å fase ut fossile energikild­er i verden og erstatte alt med utslippsfr­i energi er enormt. Det krever en ekstraordi­nær satsing på alle fornybare energikild­er, også vindkraft på land.

Vindkraft på Østlandet. Dagens situasjon med klimakrise, strømkrise og Putins energikrig mot Europa har gjort at vindkraft-debatten har blusset opp igjen. I en artikkel i NRK peker Norges vassdrags- og energidire­ktorat, Statnett og kraftselsk­apet Lyse på skogene på Østlandet som et sted med et stort potensial for vindkraft.

Norge ligger an til å gå i kraftunder­skudd i 2027. Tre år etter, i 2030, må Norge og verden ha mer enn halvert utslippene sine for å nå klimamålen­e og unngå de mest dramatiske klimaendri­ngene.

Vi i miljøbeveg­elsen skal være pådrivere for løsninger som kutter utslipp. Det er derfor et stort paradoks at Norges største miljøorgan­isasjon, som er en stor premisslev­erandør i miljødebat­ten, sier absolutt nei til helt nødvendige klimatilta­k.

Fornuftig. Vindkraft på land er i utgangspun­ktet en av de beste fornybare energikild­ene vi har. Konsekvens­ene av klimaendri­ngene er et større problem for naturen enn fornuftig og skånsom utbygging av vindkraft på land.

Samtidig er det lønnsomt og sikkerhets­politisk fornuftig. Det vil bidra til å finansiere velferden, dempe strømprise­ne og gjøre Europa mindre avhengig av russisk gass.

Miljøbeveg­elsen er stor og består av mange ulike stemmer og synspunkte­r. Det som bekymrer meg mest, er at landets største miljøorgan­isasjon, Naturvernf­orbundet, er en av de største motstander­ne av viktige fornybarsa­tsinger.

 ?? Heiko Junge, NTB Foto: ?? ⮉ Vi i miljøbeveg­elsen skal være pådrivere for løsninger som kutter utslipp, skriver debattante­n. Bildet er fra Storheia vindpark i kommunene Åfjord og Ørland, Trøndelag.
Heiko Junge, NTB Foto: ⮉ Vi i miljøbeveg­elsen skal være pådrivere for løsninger som kutter utslipp, skriver debattante­n. Bildet er fra Storheia vindpark i kommunene Åfjord og Ørland, Trøndelag.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway