Aftenposten

Hvert år får Gullbarbie­prisen stor oppmerksom­het. Men så blir det stille.

- Isaac Elstad Røssnes Leder, Press - Redd Barna Ungdom

Har du noen gang sett en reklame som gir tips til hvordan du kan gå ned i vekt eller få større muskler? I så fall er du ikke alene. Omtrent halvparten av barn og unge har fått opp lignende reklame på nett. Sånn skal det ikke være.

Vi ser tusenvis av kommersiel­le budskap i løpet av en dag, mesteparte­n på sosiale medier. Mange av disse forteller oss at vi ikke er gode nok som vi er, men at deres produkt er løsningen.

På nett er det lettere å skreddersy hvem som ser hvilke reklamer. Dette har ført til at stadig flere barn ser skadelig reklame i hverdagen. Dette kan påvirke kroppsbild­e og psykisk helse. Likevel er det for få som tar ansvar.

Hele poenget er borte. Hvert år deler vi i Press – Redd Barna Ungdom ut en Gullbarbie, prisen som gis til den reklame- og medieaktør­en som er «best til å få ungdom til å føle seg verst». Denne prisen får mye oppmerksom­het. Hvert år skrives det nyhetssak på nyhetssak om hvem årets Gullbarbie kan gå til. Men hvert år stopper dessverre debatten opp her. Da er hele poenget borte.

Alle de som har vært nominerte til

Gullbarbie, er alle verdige «vinnere», men har det noe å si? Selv om Gullbarbie har ført til noen endringer, for eksempel at Stortinget har vedtatt at retusjert reklame må merkes, ser vi ikke de større endringene som er nødvendige for at barn og unge skal kunne slippe å bli utnyttet av reklame- og mediebrans­jen.

Reklamebra­nsjen får det til å virke som om alle er enige i at du ikke ser bra nok ut. Det er altfor få som sier ifra om at det er løgn. Gjennom Gullbarbie sier Press ifra, men vi kan ikke gjøre det alene. Hvis vi skal fortsette å ansvarligg­jøre bransjen én bedrift om gangen, må vi holde på til evig tid.

Lovverket må oppdateres. Vi trenger at lovverket oppdateres slik at det gjenspeile­r utfordring­ene barn og unge står overfor i dag, som influenser­markedsfør­ing og skjult reklame på sosiale medier. Vi trenger at politikern­e følger opp lovverket slik at det får en konsekvens å bryte det.

Markedsfør­ingsloven sier at «barn har et særlig vern mot markedsfør­ing som spiller på sosial usikkerhet og dårlig selvtillit». Samtidig får reklame- og mediebrans­jen fortsette å utnytte barn og unges usikkerhet for å tjene penger.

Selv om jeg vil oppfordre barn og unge til å stemme på årets Gullbarbie, håper jeg også at politikern­e vil la oss slippe å arrangere kampanjen i årene fremover. Vi krever at barn og unge blir tatt seriøst når vi snakker om kroppspres­s!

 ?? Foto: Press ?? ⮉ Isaac Elstad Røssnes er leder i Press – Redd Barna Ungdom. Hvert år deler de ut en Gullbarbie til en reklame- og medieaktør «som er best på å få ungdom til å føle seg verst».
Foto: Press ⮉ Isaac Elstad Røssnes er leder i Press – Redd Barna Ungdom. Hvert år deler de ut en Gullbarbie til en reklame- og medieaktør «som er best på å få ungdom til å føle seg verst».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway