Aftenposten

Polsk minister: 40 land kan boikotte OL

Den polske sportsmini­steren mener at opptil 40 land kan komme til å boikotte Paris–OL i 2024 om russiske utøvere får delta.

- Ole Kristian Strøm, VG

IOC lefler med tanker om at russiske og belarusisk­e idrettsfol­k skal kunne delta under nøytralt flagg i 2024OL. Det har vakt sterke reaksjoner, særlig i Ukrainas naboland Polen og de tre baltiske landene Estland, Latvia og Litauen. Men også i Norge har planene vakt sterke reaksjoner – særlig som følge av Astrid Uhrenholdt Jacobsens uttalelser på et IOC-møte.

BBC siterer den polske sportsmini­steren, Kamil Bortniczuk, på at «opptil 40 land kan komme til å boikotte neste OL». Han mener det kan bli en koalisjon som inkluderer Storbritan­nia, USA og Canada mot russisk deltagelse.

– Koalisjone­n kan bli bred nok til at lekene blir meningsløs­e, sier Bortniczuk ifølge BBC.

Legger press på IOC. Viseutenri­ksminister Paweł Jabłoński sier rett ut ifølge polsatspor­t.pl: – Hvis de slipper til utøvere fra Russland og Belarus, så må vi bare boikotte lekene. Vi må legge press på IOC. Sportsorga­nisasjonen­e må selv ta avgjørelse­n, uavhengig av regjeringe­ne, men jeg vil absolutt oppfordre dem til det.

Til sammenlign­ing var det for eksempel 66 land som boikottet OL i Moskva i 1980 og 18 land som boikottet Los Angeles-lekene i 1984.

Latvia har i flere dager tatt til orde for å boikotte sommer-OL i Paris neste år dersom russiske utøvere får delta mens krigen fortsetter i Ukraina.

– Så lenge det er krig i Ukraina, er russiske og belarusisk­e utøveres deltagelse i de olympiske leker uakseptabe­lt, uansett hvilket flagg de konkurrere­r under, sier presidente­n i Latvias OL-komité, Zorzs Tikmers, som ikke tror Latvia hadde sendt noen OL-tropp om lekene hadde foregått nå – med russisk og belarusisk deltagelse.

Planen «bør avvises». Torsdag kom sportsmini­sterne fra Latvia, Litauen, Estland og Polen med en felles uttalelse der de fastslår at IOC-planen «bør avvises».

Det heter at forsøket på å bringe russiske og belarusisk­e utøvere tilbake i internasjo­nale konkurrans­er «legitimere­r politiske beslutning­er og propaganda».

De oppfordrer også «alle internasjo­nale idrettsorg­anisasjone­r til å fjerne russiske og belarusisk­e idrettsutø­vere fra internasjo­nale konkurrans­er inntil krigen er slutt».

Kraftig norsk debatt. I Norge har det vært en kraftig debatt etter at NRK hevdet at Astrid Uhrenholdt Jacobsen hadde tatt til orde for å se på muligheten for at russere og belarusere kunne komme tilbake. Senere er det blitt gjengitt ordrett hva hun sa på et IOC-møte.

«Etter vårt syn er ikke-diskrimine­ring ufravikeli­g. Oppdraget vårt er å fortsette å være en samlende kraft, og det bør fremdeles være fokuset vårt. Det betyr at ingen utøvere burde ekskludere­s på bakgrunn av passet sitt», sa Jacobsen.

Norsk nei. Styret i Norges idrettsfor­bund diskuterte saken torsdag og er klar på at russerne ikke bør slippe til, heller ikke under nøytralt flagg.

«Så lenge krigshandl­ingene vedvarer, kan ikke Norges idrettsfor­bund se for seg at utøvere fra Russland og Belarus kan delta i internasjo­nale idrettskon­kurranser, selv under strenge nøytralite­tsprinsipp­er», heter det blant annet i en uttalelse fra idrettssty­ret.

❝ Koalisjone­n kan bli bred nok til at lekene blir meningsløs­e Kamil Bortniczuk, polsk sportsmini­ster om OL i Paris i 2024

 ?? Phil Noble, Reuters/NTB Foto: ?? ⮉ IOC-president Thomas Bach og Russlands president Vladimir Putin fotografer­t under avslutning­sseremonie­n av OL i Sotsji i 2014.
Phil Noble, Reuters/NTB Foto: ⮉ IOC-president Thomas Bach og Russlands president Vladimir Putin fotografer­t under avslutning­sseremonie­n av OL i Sotsji i 2014.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway