Aftenposten

Alt som puster, har verdi

To brødre i Dehli bruker livet sitt på å redde svartglent­er. Slikt blir det Oscarnomin­asjon av.

- Erlend Loe Film- og bokanmelde­r

Brødrene Saud og Nadeem fant en skadet glente mens de lekte i nedkjørte og hardt prøvede Wazirabad i Dehli, India. De tok fuglen til et fuglesykeh­us, men fikk beskjed om at sykehuset ikke behandlet fugler som ikke har vegetarisk diett. Glenter er rovfugler. Guttene har siden da viet tiden sin til å redde svartglent­er.

I det urbane miljøet i Dehli skades disse fuglene hele tiden. Sammen med en mengde andre dyr har de forsøkt å tilpasse seg menneskesa­mfunnet. Brødrene estimerer at de flere titusener av svartglent­er i Dehli spiser opptil femten tonn matavfall i måneden. Det allerede grotesk store søppelfjel­let i utkanten av byen ville vært himmelhøyt uten disse fuglene.

For å finansiere virksomhet­en, driver brødrene med såpedispen­sere ved siden av. Men levekårene er harde, både for fugler og mennesker. Miljøutfor­dringene i Dehli er massive. Luftmålern­e når rødt nivå store deler av tiden, og det er direkte skadelig å oppholde seg utendørs.

Fuglene blir nødt til å være kreative for å overleve. For eksempel har de lært seg å legge sigarettsn­eiper i reirene sine, for de har oppdaget at det holder parasitter unna.

Høyt nivå. Shaunak Sens dokumentar­film klarer å fange inn både den miljømessi­ge katastrofe­n som Dehli er, og den helt utrolig selvoppofr­ende godheten i brødrenes prosjekt.

Stilen er forsiktig observeren­de. Kameraet beveger seg blant fugler, dyr og insekter i Dehli og rundt i brødrenes arbeidslok­aler, hvor de også bor, med barn, koner og øvrig familie. Noen ganger i året flommer vannet inn i kjelleren, og de må gå på mursteiner med sine esker med skadede glenter, som hele tiden kommer inn. Brødrene jobber fra morgen til sen kveld.

Bruk av musikk og Sauds og Nadeems fortellers­temmer om alt fra evolusjon til kjærlighet­en deres til glenter, løfter filmen opp på et nivå hvor det føles helt riktig at den nå er Oscarnomin­ert for beste dokumentar. Den vant en rekke andre priser i 2022. HBO har kjøpt de globale rettighete­ne.

En flom av glenter. En artikkel i New York Times forandrer alt for brødrenes virksomhet. De får oppmerksom­het og dermed finansieri­ng som gjør dem i stand til å bygge det fuglesykeh­uset de alltid har trengt, og som de skulle ønske moren deres hadde fått oppleve.

Assistente­n deres, Salik, er den som tar taxi rundt i byen og henter skadede fugler som folk har innrapport­ert. Pågangen er massiv. En kveld hvor de allerede er utslitte, kommer det inn ytterliger­e tjueåtte fugler. Ødelagte vinger. Beinsykdom­mer som gjør at fuglene ikke kan stå. Men brødrene er utrettelig­e. Saud sier at glentene har reddet ham mer enn han redder dem.

Et helvete. Filmen gjør mer inntrykk enn de mange titall naturfilme­r som hele tiden ruller over skjermene våre, og som viser fantastisk natur med en advarsel i parentes mot slutten om at den holder på å forsvinne.

«All that Breathes» viser hva som skjer når vi mennesker utbrer oss i en slik grad at det ikke blir plass igjen til alle dem som var her før oss. Alt som puster, har verdi og må kontinuerl­ig hjelpes og reddes.

Hundrevis av glenter faller ned fra himmelen daglig. Søppelet flyter i gatene mens nasjonalis­tiske politikere agiterer, og hinduer angriper muslimske boligområd­er. Et bedre bilde på total ubalanse er det nesten vanskelig å tenke seg. Dehli fremstår som et helvete for både mennesker og dyr.

Filmen kommer neppe til å bidra til noen strøm av turister til akkurat dette området av India, men kanskje kan den få noen av oss til å tenke på at handlinger har konsekvens­er. Og på at enkelte bruker livet sitt på noe som ikke først og fremst handler om penger.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway