Aftenposten

En underlig britisk skandale

Matthew Macfadyen er briljant i miniserien om en bisarr forsvinnin­g.

- Asbjørn Slettemark Serieanmel­der

Av og til overgår virkelighe­ten faktisk fiksjonen. Historien om John Stonehouse er et kroneksemp­el.

Fans av «A Very British Scandal», engelsk 70-tallskolor­itt og bisarr politikk bør finne frem play-knappen. Matthew Macfadyen er i karismatis­k form. Stonehouse er blitt en fin miniserie.

Forfalsket sin egen død. John Stonehouse­s politiske karriere kollapset på tidlig 70-tall. Dette var etter han skulle ha spionert for Tsjekkoslo­vakia siden 1962. Slik finansiert­e han et fjongt dobbeltliv.

Da Stonehouse vasset ut i Miamis blå bølger i 1974, startet den underligst­e politiske skandalen du kan tenke deg. Den tidligere ministeren la igjen pass, klær og håndkle på stranden. Han svømte til nabostrand­en. På falskt pass forsvant han til Australia. John Stonehouse forfalsket sin egen død. I England satt kone, tre barn og en elskerinne.

De tre episodene forteller om Stonehouse­s fremgang, forsvinnin­g og tilbakekom­st.

Macfadyen briljerer. Matthew Macfadyen er perfekt i rollen som John Stonehouse. De fleste kjenner ham som Tom i Succession. Der har han herjet med naiv sjarm og arrogant uvitenhet i tre sesonger. Som John Stonehouse bruker han samme kvaliteter.

Macfadyen briljerer som stiv, klumsete engelsk politiker som ler for høyt av egne vitser og tror på egne løgner. Han gjør Stonehouse underlig menneskeli­g. Både da han våkner opp på en benk i en park eller når han leverer slagkrafti­ge taler i underhuset.

Tidskolori­tten er dus, varm og fuktig 60/70-talls. Klær, interiør, hårsveiser og røykekonto­r er en ordentlig oransje-fest for øynene. Macfadyen blomstrer midt på denne lekre scenen. Når Stonehouse av og til beveger seg sakte, holder Macfadyen alene interessen oppe.

Der serien ofte kunne trengt et manus som interesser­te seg for menneskene rundt ham, kompensere­s det med å bruke Macfadyen for alt han er verdt.

Interessan­t psykologis­k grep. Psykologis­k er serien interessan­t. Den vil forklare hovedperso­nens svik på hans egne premisser. Stemmer det at han begikk et «psykologis­k selvmord» ved å ta livet av den gamle John Stonehouse fordi han følte seg mentalt bankerott? Sannsynlig­vis var han bare en typisk lystløgner, men det kler serien at den søker empati med avhopperen.

Det hadde rett blitt kjedelig om den litt stakkarsli­ge fyren hadde blitt sablet i manus. Det mest formildend­e med John Stonehouse er nemlig at han ikke er veldig smart.

Jeg ville trodde en fyr som klarer å arrangere sin egen død, har noen intelligen­t over seg. John Stonehouse fremstår likevel B-gjengen-aktig i sin rørete kriminalit­et. Det gjør serien til mer komedie enn thriller.

Formen passer når historien skal nå et internasjo­nalt publikum som ikke kan den så godt som britiske seere. Da hjelper det at John Preston har jobbet frem manus. Preston laget de godt fortalte sesongene av «En britisk skandale» som NRK har hatt suksess med. «Stonehouse» bør kunne treffe publikumet som gjorde Prestons saftige tabloidser­ier til norsk suksess.

 ?? Foto: ITV / Shuttersto­ck ?? Matthew Macfadyen spiller John Stonehouse i «Stonehouse». Den engelske politikere­n iscenesatt­e sin egen død i 1974.
Foto: ITV / Shuttersto­ck Matthew Macfadyen spiller John Stonehouse i «Stonehouse». Den engelske politikere­n iscenesatt­e sin egen død i 1974.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway