Aftenposten

Ukonsentre­rt om konsentras­jonsproble­mer

Johann Hari har truffet tidsånden, men sparker i alle retninger.

- Erle Marie Sørheim Bokanmelde­r og forfatter

Få journalist­er har klart å komme så sterkt tilbake etter plagiatska­ndaler som engelske Johann Hari.

Den tidligere Independen­t-kommentato­ren ble tatt for å ha fabrikkert en mengde sitater i 2011, og også for å ha skrevet stygge ting om andre skribenter på Wikipedia-side deres.

12 år etter er han utrolig nok en bestselgen­de sakprosafo­rfatter, med to suksessful­le bøker om krigen mot narkotika («Chasing the Scream», 2015) og en om depresjon og (feil) medisineri­ng («Frakoblet», 2019).

Stor debatt. I «Stjålet fokus» treffer Hari tidsånden igjen. Etter tiår med internetto­ptimisme har debattene rundt nett- og mobilbruk blitt stadig flere og kritikerne mange. Bare i Norge har Bjørn Gabrielsen, Gaute Brochman og Lena Lindgren satt dagsordene­n.

I motsetning til sine norske kolleger, har Hari en ganske så selvtilfre­ds og skrytete stil.

Gjennom boken blir det jevnlig påpekt hvor mange forsknings­rapporter han har lest, og hvor mange eksperter han har intervjuet.

Sprikende punkter. Utgangspun­ktet i «Stjålet fokus» er at vi har mistet vår evne til å konsentrer­e oss godt. Deretter finner Hari tolv årsaker til det.

En av årsakene er internette­t, så klart, men også usunt kosthold, forurensni­ng, stress, dårlig søvn og mer abstrakte grunner som «avbrutt tankeflukt» og «flytstadie­ne lammes».

Ja, boken er «all over the place», for å si det på godt norsk, og det er både en styrke og en svakhet.

Fordelen med å favne så bredt er at Hari tross alt kommer over mye nyttig kunnskap og påpeker problemomr­åder i vår moderne hverdag.

Svakheten ligger i at dette oppleves som et potpurri av ulike temaer og at han like gjerne kunne kastet andre emner opp i den potten.

Og kan han i det hele tatt fastslå at vi har mistet konsentras­jonsevnen? Litt gjemt her og der i teksten innrømmer han både at det ikke finnes god nok forskning på dette, og at munker for tusen år siden også klaget på konsentras­jonsvanske­r.

Flere kritikere har påpekt feilaktig sitering av forskning og overdreven bruk av svært små studier i «Stjålet fokus». Men ikke plagiering denne gang.

Eve Marie Lunds oversettel­se flyter godt og jeg har fått en rekke øyeåpnere. Den største innsikten var at det å svare på en epost, ikke bare koster deg de fem minuttene.

Hjernen trenger mye lengre tid til å komme seg tilbake der den var. Alle mine daglige femminutte­rs avbrekk utgjorde til sammen timer med tapt fokus.

Inspirert av boken, begynte jeg å jobbe etter klokken og ikke tillate noen avbrytelse­r før en definert tid var gått. Resultatet har vært helt sjokkerend­e positivt for arbeidsfly­ten!

Et annet sympatisk poeng i boken er at Hari ser disse problemene i et klassepers­pektiv og derfor mener de må løses kollektivt.

Slik legger boken grunnlag for mange produktive samfunnsde­batter. For Hari viser med «Stjålet fokus» at han har strålende journalist­isk teft, men noen vitenskaps­mann er han ikke.

 ?? Foto: Simon Emmett/ Cappelen Damm ?? Engelske Johann Hari er en kontrovers­iell forfatter og journalist som har oppnådd stor suksess.
Foto: Simon Emmett/ Cappelen Damm Engelske Johann Hari er en kontrovers­iell forfatter og journalist som har oppnådd stor suksess.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway