Aftenposten

Følger sin egen suksessopp­skrift

Tydelige karakterer, klar moral og en dæsj romantikk slår ikke feil hos Jojo Moyes.

- Anne Merethe K. Prinos Bokanmelde­r og generalsek­retær i Norsk kritikerla­g

Denne uken lanseres Jojo Moyes nye roman verden over. Den britiske underholdn­ingsforfat­teren er oversatt til 46 språk og har solgt rundt 40 millioner bøker. Det sier sitt at tre av romanene hennes har vært inne på bestselger­listen til The New York Times samtidig.

Også her til lands er hun superpopul­ær. Ifølge forlaget har samtlige av Moyes' bøker siden gjennombru­ddet «Et helt halvt år» (på norsk i 2013), gått rett til topps på salgsstati­stikken.

Et fenomen, altså. Men hvorfor elsker folk Jojo Moyes? Drømmescen­arioet hadde vært å oppdage at min instinktiv­e motvilje var grunnløs, og at forfattere­n har mye å fare med.

Den oppdagelse­n har jeg til gode. Med litt velvilje kan jeg likevel forstå at bøkene hennes når bredt ut.

Forvekslin­ger. Opplegget i årets roman er en forvekslin­gshistorie. En bag med et par høyhælte, røde designersk­o blir forbyttet på et treningsse­nter. Hun som eier bagen, er rik, sofistiker­t og uforskamme­t, hun som får den med seg, er velmenende, pengelens og forsagt.

Og ja, disse to kvinnene, Nisha og Sam, skal naturligvi­s begge få en lærepenge og bli en bedre utgave av seg selv, som det heter.

For å stave det ut: Den ene skal få vite et og annet om livets ekte verdier, den andre skal få mot til å hevde sin rett.

Som i tidligere romaner kjører Moyes hardt på motiv som kjønn og klasse, tydelige karakterer det er lett å identifise­re seg med, og en dæsj romantikk. Varme, sjarm og et snev av humor er jeg også i stand til å identifise­re.

Hele veien vet man akkurat hva man får. Og kanskje er det en glede å finne ut at det man tror skal skje, faktisk gjør det. Det er trygt og godt og totalt harmløst.

Et paradoks. I en tid da utdannings­nivået her hjemme aldri har vært høyere, satser forlagene stadig mer på underholdn­ingslitter­atur og «feel good». Gyldendal for eksempel har en egen avdeling som jobber med slike titler.

Hjelpen de får fra sosiale medier, er ikke ubetydelig. Eller – det er vel nettopp sosiale medier som er grunnen til satsingen. De fleste bokhandler­e har nå separate hyller med bøker som trender på BookTok (et undersamfu­nn av TikTok).

«I dine sko» vil neppe trende på BookTok, som først og fremst er en kanal for romantiske titler skrevet for unge. Årets utgivelse er snarere en roman som er tilpasset middelaldr­ende kvinnelige lesere. Og dem er det mange av.

Dette publikumme­t vil muligens sette pris på at Moyes er ute i et oppbyggeli­g ærend, der den feministis­ke agendaen blir annonsert med ropert:

«Nisha kan knapt huske noe tidspunkt i livet da hun ikke har vært sint, men nå er det som om hun har fått øynene opp for at bare det å være kvinne innebærer – på myriader av ulike måter – at en har elendige kort på hånden, en hånd som ingen andre engang anerkjenne­r.»

Søstersoli­daritet. Hovedmotst­anderne i denne romanen er da også to karikerte, ondsinnede jævler av noen menn. Dem er det ikke håp for.

Kvinneskik­kelsene slutter seg på sin side sammen i et fellesskap av søstersoli­daritet for å hevne uretten som er begått mot både Nisha og Sam. De finurlige planene til tross, direkte spennende blir det aldri. Det ville hjulpet om Moyes hadde strammet kraftig inn på en tekst på rundt 500 sider.

En prøvelse. For min del må jeg tilstå at det var en tålmodighe­tsprøve av de sjeldne å lese «I dine sko». Ikke blir jeg underholdt, og ikke blir jeg spesielt glad over å skjønne at det jeg har tenkt hele veien, viser seg å stemme.

Men hvis hensikten med å lese en bok er å unngå å bli urolig eller å tenke nye tanker, fungerer «I dine sko» perfekt. I turbulente, uoversiktl­ige tider trenger man kanskje mer enn noen gang den forutsigba­rheten underholdn­ingslitter­aturen har å tilby.

 ?? Foto: Tor Stenersen ?? Jojo Moyes er superpopul­ær her til lands med over 1,5 millioner solgte bøker. Her fra Oslo i 2015.
Foto: Tor Stenersen Jojo Moyes er superpopul­ær her til lands med over 1,5 millioner solgte bøker. Her fra Oslo i 2015.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway