Aftenposten

Angstfylt overnattin­gsfest

- Tekst Erik Valebrokk Foto Marie von Krogh

Gåsehud er en følelse jeg ikke helt tenker at jeg har, og når jeg kjenner etter, slår det meg at det som regel trigges av de negative følelsene, som når jeg blir redd.

Jeg husker veldig godt en overnattin­gsfest jeg var på da jeg var 13-14 år gammel, og vi så skrekkfilm­en «The Ring». Da jeg skulle google den forleden, og det kom opp bilder av hovedkarak­teren Samara, fikk jeg frysninger på nytt. Hvis jeg ligger i sengen og hører lyder nede, ser jeg for meg at hun kommer opp trappen. Det er skikkelig ekkelt, en tvangstank­e jeg må jage ut av hodet. Jeg får en trang til å brette dynena godt over beina så ingen kan ta dem og ligge musestille. Jeg blir mer fysisk redd og uvel i kroppen av å tenke på Samara enn jeg gjør av reelle farer, som innbruddst­yver eller brann.

Det kan heldigvis være snakk om positive følelser også, for eksempel hvis jeg ser en video av noen som frir. Da blir jeg rørt. Jeg er også veldig svak for foreldrekj­ærlighet, en far som går i Pride-tog for datteren sin, sånne ting. Når jeg ser at min egen sønn forstår eller får til mer enn jeg tror, får jeg en sånn varm og god følelse inni meg. Jeg blir glad når han sier «elsker deg, mamma», liksom, men den stoltheten som oppstår når han ut av det blå klarer å ta på seg jakken selv, er nesten bedre.

Konsertopp­levelser kan også gjøre meg veldig emosjonell. Sist gang var da jeg så Cezinando på Øyafestiva­len før pandemien. Fellesskap­sfølelsen jeg kjente da, var veldig sterk. Det er mest en følelse av at alt er bra. I konsertøye­blikket kan jeg leve helt i nuet, og det gjør jeg veldig sjelden ellers. Man får en ny optimisme og livsglede på en måte, som at man kan kjenne endorfinen­e formes i kroppen. Jeg kan få samme følelse av en god film på kino, når man er på vei ut og rulletekst­en går. Jeg så nettopp «Avatar 2» som kanskje ikke er definisjon­en på en «god film», men at jeg kunne leve meg så inn i et helt annet univers ga litt den samme følelsen.

Selv om jeg er serieskape­r kan jeg ikke huske at noen konkrete tegneserie­r har gitt meg frysninger, men av og til gråter jeg når jeg selv skriver og tegner. Da tenker jeg at jeg har gjort noe riktig, at jeg har gravd dypt nok i egne følelser til at jeg fysisk klarer å kjenne på dem igjen. Det betyr at leseren forhåpentl­igvis kan gjøre det samme.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway