Aftenposten

Også forfattere trenger olje

- Øystein Sjølie Høgskolele­ktor i økonomi, Høgskolen i Innlandet

Forfattern­e som vil at Norge skal slutte å lete etter mer olje, gjør det veldig lett for seg selv. I en kronikk i Aftenposte­n i forrige uke krever 159 forfattere at Norge slutter å lete etter olje. Grunnen er at oljen bidrar til klimagassu­tslipp når den blir brukt, og at dette er i strid med målsetning­en om å begrense oppvarming­en til 1,5 grader.

For å komme til en slik konklusjon overdriver forfattern­e klimatruss­elen kraftig. Samtidig overser de energiens positive betydning for menneskeli­g velferd.

Det er liten tvil om at menneskeli­ge utslipp av klimagasse­r, og særlig CO₂, bidrar til oppvarming og dermed også andre klimaendri­nger. Dette har utvilsomt mange negative konsekvens­er for menneskeli­g velferd over mye av verden.

Hvilket oljeforbru­k kuttes?

Forfattern­e viser til Norges institusjo­n for menneskere­ttigheter (Nim), som har påstått at klimaendri­nger er den «største trusselenm­ot realiserin­g av menneskere­ttighetene noensinne».

I sin rapport på 200 sider gjør ikke Nimnoe forsøk på å begrunne dette, og man skal ikke ha lest mye historie for å forstå at dette er en veldig stor overdrivel­se.

At Karl Ove Knausgård, som har publisert titler som «Min kamp» og «Det tredje riket», skriver under på slikt, er overrasken­de.

Det er en debatt om hvorvidt norsk olje på marginen faktisk bidrar til økte utslipp, men la oss anta at den gjør det. Redusert norsk utvinning vil dermed gi lavere forbruk av olje. Det kan dermed være interessan­t å spørre om hvilken bruk av olje som vil falle hvis det blir mindre olje tilgjengel­ig.

Vil det bli mindre flytrafikk? Vil Maja Lunde, som også har underskrev­et kravet, la være å fly til Svalbard for å lansere sin neste bok?

Vil Tove Nilsen droppe sine årlige reiser til Kreta?

Vil Astrid Nordang skrive flere reisebrev fra Borneo?

Eller er det annet oljeforbru­k som kuttes?

Energifatt­igdom. Mange nordmenn tilbringer påsken på fjellet. Her bruker noen av oss fortsatt propan. Propan lages av olje og gass. Vi kan kanskje klare oss uten dette på hyttene.

Den store bruken av propan er imidlertid ikke på norske hytter, men i fattige land med dårlig infrastruk­tur for både strøm og naturgass. Innendørs forurensni­ng tar livet av millioner av mennesker hvert år. Propan er et miljøvennl­ig og billig alternativ som FN derfor regner som «ren energi» i sine bærekrafts­mål.

Mellom 2 og 4 prosent av verdens oljeproduk­sjon brukes til å lage propan og butan. På landsbygda i mange afrikanske land mangler likevel over 90 prosent av husholdnin­gene moderne energi og fyrer i stedet med ved, gress og kumøkk.

Denne energifatt­igdommen har mange årsaker, men den illustrere­r det sanne dilemmaet vi står i. Milliarder av mennesker har dårlig tilgang til energi. Mange av oss ønsker å endre verden til det bedre. For å klare det må man først sette seg inn i hvordan verden fungerer.

Mange av oss ønsker å endre verden til det bedre. For å klare det må man først sette seg inn i hvordan verden fungerer.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway