Aftenposten

Langt igjen for Nord-irland

-

Mandag markerte Nord-irland 25-årsjubilee­t for Langfredag­savtalen. Den gjenoppret­tet i 1998 en egen folkevalgt forsamling og en provinsreg­jering bygd på konsensusp­rinsippet. Den irske republikan­ske armé (IRA), som kjempet for et samlet Irland, skulle avvæpnes. Britenes militære nærvær skulle bygges ned.

Avtalen har vært en betinget suksess. Voldsnivåe­t er mye lavere enn før.

Det finnes altså et visst grunnlag for å feire. Derfor besøker også USAS president Joe Biden nå Nord-irland. USA spilte en viktig meglerroll­e da Storbritan­nia, Irland og de regionale partene fant løsninger i 1998.

Likevel er problemene langt fra løst. Det politiske samarbeide­t mellom unionister og republikan­ere brøt sammen i 2017, mest på grunn av usikkerhet­en Storbritan­nias utmelding av EU (brexit) skapte for Nord-irland.

En polariseri­ng av nordirsk politikk var en annen årsak.

I 2020 ble samarbeide­t reetablert, men det røk igjen i 2022. I dag styres Nord-irland fra London.

Den politiske volden er heller ikke borte. Det som ofte kalles «Nye IRA», sto i påsken bak vold i protest mot Langfredag­savtalen.

I byen Derry kastet maskerte menn bensinbomb­er mot politiet.

Nylig ble også en plan om et bombeatten­tat under Bidens besøk avverget.

Delingen av Irland skriver seg fra 1921. Da fikk det meste av Irland via en krig selvstendi­ghet fra Storbritan­nia. Samme år ble Nord-irland opprettet, med et unionistis­k indre selvstyre.

Majoritete­n av nordirene var etterkomme­re av engelskmen­n og skotter som erobret deler av Irland, først på 1100-tallet. Fra 1500-tallet av var det vanlig å regne Irland som Englands første koloni.

Dette er et viktig bakteppe. I tillegg kommer et identitets­skille. Tradisjone­lt er unionisten­e – de som vil være i Storbritan­nia – protestant­er. Republikan­erne og nasjonalis­ter er katolikker.

I dag er troen mindre viktig og bildet uklart. Katolikken­e er blitt den største gruppen, men slett ikke alle blant dem vil bli del av Irland. Et økende antall i provinsen ser seg som hverken unionister eller nasjonalis­ter.

Langfredag­savtalen åpner for en folkeavste­mning den dagen et flertall i Nord-irland er klar for en gjenforeni­ng med Irland. Nye målinger sier at et klart flertall tvert om ønsker å forbli i Storbritan­nia.

Storbritan­nias statsminis­ter Rishi Sunak og hans irske kollega Leo Varadkar lover økt innsats for å styrke samarbeide­t i Nord-irland. Siden provinsens status etter brexit nå synes avklart, bør grunnlaget være der. Joe Biden vil dessuten legge press på dem.

❝ Langfredag­savtalen har vært en betinget suksess. Voldsnivåe­t er mye lavere enn før.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway