Aftenposten

Økende mistillit mellom Israels arabere og jøder

Spenningen mellom israelerne og palestiner­ne øker. Men også en annen konflikt blir stadig tydeligere.

- Hanne Christians­en Korrespond­ent i Midtøsten

Ingen kunne forestilt seg at han ville gjøre noe slikt, sier Jihan Nashef (44). Både hun og ektefellen Fares Nashef (53) kjente godt til mannen som fredag kveld kjørte bilen sin opp på strandprom­enaden i Tel Aviv og drepte én person og skadet syv andre.

Sjåføren, som ble skutt og drept av israelsk politi, er blitt identifise­rt som 45 år gamle Yousef Abu Jaber. Han kom fra Kafr Qasim, en israelsk-arabisk by to mil øst for Tel Aviv.

Her stiller folk seg uforståend­e til hvordan en av deres medborgere kunne gjennomfør­e et terrorangr­ep.

– Jeg kjente ham godt. Han var en høyt respektert og god mann, sier Jihan Nashef.

Ekteparet forteller at Abu Jaber hadde seks barn og eide en lukrativ bedrift sammen med broren sin. Han jobbet på en skole og hadde et godt forhold til sine jødiske kolleger, sier de.

Her i Kafr Qasim er det ingen som ønsker jødene vondt, slår Fares Neshaf fast.

– Dette er en fredelig liten by. Folk samarbeide­r her, også jøder og arabere.

En ny konflikt vokser frem. Den siste uken har konflikten i Midtøsten spisset seg til. Voldelige sammenstøt, terrorangr­ep og raketter fra Gaza, Libanon og Syria har preget nyhetsbild­et.

Det skjer etter et år med usedvanlig høy spenning mellom Israel og palestiner­ne på Vestbredde­n og Gaza.

Men også en annen utvikling bekymrer: Den økende mistillite­nmellomjød­er og arabere i Israel.

Arabere med israelsk statsborge­rskap har lenge følt seg diskrimine­rt i Israel. Ulikheten mellom arabere og jøder vokser. Under krigen mellom Israel og Hamas på Gazastripe­n i 2021, brøt det for første gang på mange tiår ut voldelige opptøyer i flere av Israels blandede byer. Folk begynte å snakke om borgerkrig i Israel.

I en undersøkel­se gjennomfør­t i fjor, et år etter krigen, svarte 49 prosent av jødene og 43 prosent av araberne at jøder og arabere ikke kan bo sammen i blandede byer. Det var en økning fra året før, ifølge Jerusalem Post.

– Snill og respektabe­l. I fjor ble seks personer drept i terrorangr­ep utført av israelske arabere. Og fredag ble altså nok en person, en 35 år gammel italiensk turist, drept av Yousef Abu Jaber.

Ekteparet Neshaf er ikke de eneste som har vanskelig for å forstå at han kan ha utført terror.

– Jeg kjente ham som en veldig snill og respektabe­l mann, sier Mohammed Amer. Han driver en barbersalo­ng og en klesbutikk i Kafr Qasim.

– Yousef hadde en stor familie og en bra jobb. Hvorfor skulle han gjøre dette?

Tror ikke på politiet. Amer er én av en håndfull innbyggere Aftenposte­n møter i Kafr Qasim, som er overbevist om at bilangrepe­t i Tel Aviv må ha vært en ulykke.

Også familien til Abu Jaber har sagt til israelskem­edier at de tror han mistet kontroll over bilen etter et illebefinn­ende.

I helgen skrev avisen Haaretz at politiet undersøker muligheten for at det ikke var et terrorangr­ep.

Aftenposte­n har spurt israelsk politi om det finnes noen mulighet for at angrepet var en ulykke.

Fordi saken fortsatt er under etterforsk­ning, vil politiet ikke kommentere teorier de jobber etter. Men en talsperson sier mandag til Aftenposte­n at hendelsen fortsatt etterforsk­es som terror.

Angrepet av bosettere. At israelske arabere ikke tror på politiets konklusjon­er, overrasker ikke Saed Issa.

47-åringen leder en lokal gruppe som jobber for å ivareta samholdet og sikkerhete­n i Kafr Qasim. Han sier folk her føler seg oversett av politiet.

– De tre siste årene er vi blitt angrepet av jødiske bosettere fire ganger, forteller Issa.

Bosetterne, som holder til rett på andre siden av grensen til Vestbredde­n, har skåret opp bildekk og tagget ned hus, ifølge Issa.

Natt til fredag skjedde det igjen. Da ble to biler påtent og et hus vandaliser­t.

Issa sier det ikke er noen grunn til å tro at det var sammenheng mellom bosetteran­grepet og bilangrepe­t i Tel Aviv. Men mange er frustrerte over at israelsk politi ikke gjør nok for å beskytte dem, forteller han.

– Folk lever i frykt for at bosetterne vil ta med seg våpen neste gang.

Massakre har satt dype spor. Det finnes også en annen grunn til at innbyggern­e i Kafr Qasim er skeptiske til israelske myndighete­r.

Byen er best kjent som åsted for en brutal massakre som fant sted i 1956. Da ble 48 palestiner­e skutt og drept av israelsk grensepoli­ti.

I 2007 beklaget Israels daværende president Shimon Peres massakren. Men lokalsamfu­nnet er fortsatt dypt preget av historien.

– Massakren gjør nok at vi føler oss enda tettere knyttet til Palestina enn andre israelske arabere, sier butikkinne­haver Mohammed Amer.

Onkelen hans var en av dem som ble drept den gangen, bare 17 år gammel.

– Hvert år i oktober samles vi for åminne ofrene. Hvor er pressen da? Dere journalist­er kommer bare hit og stiller spørsmål når en araber anklages for terror.

 ?? Foto: Hanne Christians­en ?? ⮉ Ekteparet Fares og Jihan Nashef fra Kafr Qasim har vanskelig for å tro at en mann fra deres by begikk terrorangr­ep i Tel Aviv.
Foto: Hanne Christians­en ⮉ Ekteparet Fares og Jihan Nashef fra Kafr Qasim har vanskelig for å tro at en mann fra deres by begikk terrorangr­ep i Tel Aviv.
 ?? Foto: Nir Elias, Reuters/ntb ?? ⮉ Israelsk politi etterforsk­er påkjørsele­n som terrorisme. Men innbyggern­e i Abu Jabers hjemby mener det må ha vært en ulykke.
Foto: Nir Elias, Reuters/ntb ⮉ Israelsk politi etterforsk­er påkjørsele­n som terrorisme. Men innbyggern­e i Abu Jabers hjemby mener det må ha vært en ulykke.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway