Aftenposten

Macrons uttalelser om Taiwan begeistrer Kina og provoserer USA

Frankrikes president kan se tilbake på en kontrastfy­lt påskeuke.

- Kristoffer Rønneberg

På hjemmebane marsjerte hundretuse­nvis av rasende demonstran­ter i Paris og andre storbyer. De er sinte fordi president Emmanuel Macron vil heve pensjonsal­deren fra 62 til 64 år. Skjærtorsd­ag satte noen av dem fyr på favorittre­stauranten hans i den franske hovedstade­n.

På bortebane, derimot, ble Macron hyllet som en superstjer­ne på sin tre dager lange påskereise til Kina. Partileder Xi Jinping hentet frem den røde løperen og sitt varmeste smil. Han inviterte til te-seremoni og intime spaserture­r. En stor folkemengd­e var hentet frem for å juble for den franske presidente­n, som gladelig kastet dressjakke­n før han med et stort glis tok så mange som mulig av dem i hånden.

Det var en sjarmoffen­siv av de sjeldne fra den kinesiske lederen. Og Macron så ut til å la seg imponere. På forhånd hadde han håpet å bidra til at Xi kunne legge press på Russland for å få en slutt på Ukraina-krigen. Der kom han til kort. Den kinesiske lederen har fortsatt ikke funnet tid i kalenderen til å ringe Ukrainas president.

I stedet for å feire en diplomatis­k seier avsluttet Macron Kinabesøke­t med noen uttalelser som skaper begeistrin­g i Beijing – og uro i USA.

«Ikke vår konflikt». I et intervju med Politico og den franske avisen Les Echos antydet nemlig Macron at Frankrike ikke ville løfte en finger for å forsvare Taiwan dersom Kina skulle gå til angrep mot øya, som har hatt selvstyre siden 1949.

– Det er ikke vår konflikt, sa Macron i intervjuet.

USAS president Joe Biden har fire ganger gjort det klart at amerikaner­ne vil forsvare Taiwan dersom Kina skulle gå til angrep. Dette har skapt en frykt for at en storkrig mellom Kina og USA ikke er usannsynli­g.

– Det ville vært et paradoks dersom vi ble overveldet av panikk og begynte å tenke at vi bare skal følge etter USA. Spørsmålet europeere må stille seg, er om det er i vår interesse å fremskynde en krise på Taiwan. Svaret er nei, sier Macron i intervjuet.

Artikkelen ble publisert søndag. Politico gjør det i saken klart at Macron kom med enda tydeligere uttalelser om Taiwan-spørsmålet og europeisk selvrådere­tt, men at presidentp­alasset krevde

❝ Macron har ikke lært noe av Ukraina-krigen Francis Fukuyama, statsviter og forfatter

at disse uttalelsen­e ble trukket.

Sitatene som endte på trykk, var likevel oppsiktsve­kkende nok til å skape rabalder, spesielt i USA.

– Macron har ikke lært noe av Ukraina-krigen, skriver den kjente statsviter­en Francis Fukuyama på Twitter.

Melby: Må stå sammen. Blant dem som reagerte kraftig, var republikan­eren Mike Gallagher. Han er leder for den nye Kinakommis­jonen i Representa­ntenes hus.

– Macrons uttalelser passer inn i det kinesiske kommunistp­artiets strategi for å splitte USA og Europa. Dette er en massiv propaganda­seier for partiet, sier han til CNN.

En rekke andre diplomater og politikere i Europa og USA har også reagert negativt. Interesseg­ruppen IPAC, som består av parlamenta­rikere fra 27 land, oppsummert­e en pressemeld­ing om saken slik:

– Monsieur le président, du snakker ikke på vegne av Europa.

IPACS eneste norske medlem, Venstre-leder Guri Melby, mener at Macron bommer i sin analyse om Taiwan.

– Europa er ikke Europa hvis det er seg selv nok. En trussel mot demokratie­t ett sted er en trussel mot alle demokratie­r. Vi må stå sammen med Taiwan når de står opp for seg selv og sin frihet fra kinesisk overherred­ømme, sier hun, og legger til:

– Macron snakker om strategisk autonomi for Europa, men det ville først og fremst vært en strategisk blunder av Europa å ikke støtte Taiwan, uavhengig av hva USA mener.

Bare noen timer etter at Macron forlot Kina, startet Kina en massiv militærøve­lse ved Taiwan.

Øvelsen anses som en reaksjon på at Taiwans president, Tsai Ingwen, besøkte USA i forrige uke. Blant annet møtte hun Kevin McCarthy, som er speaker i Representa­ntenes hus.

«USAS håndlanger». Når Macron nå igjen setter franske og europeiske interesser opp mot USAS, oppildner han amerikansk­e politikere som ønsker å redusere amerikaner­nes bidrag i krigen mot Ukraina, ifølge avisen Wall Street Journal.

– Dersom president Biden er våken, bør han ringe Macron og spørre om han aktivt prøver å sikre at Donald Trump blir gjenvalgt, skriver avisen på lederplass.

I Kina, derimot, blir Macrons uttalelser mottatt med like stor jubel som folkemengd­en som hyllet ham under Kina-besøket. Propaganda­kanalen China Daily skriver at den franske presidente­n har satt et «godt eksempel» for andre europeiske land. Søsterkana­len Global Times går et skritt videre:

– USA anser Europa som sin håndlanger. Det er ikke vanskelig å forstå Macrons behov for strategisk uavhengigh­et, skriver avisen.

Freedom fries. Macrons uttalelser er den foreløpig siste av en lang rekke episoder som vitner om et skjørt forhold mellom USA og Frankrike. I 2019 omtalte han forsvarsal­liansen Nato som «hjernedød». To år senere hentet han hjem sine ambassadør­er til USA og Australia i raseri. Årsaken var at Australia hadde vraket en kontrakt om å kjøpe franske ubåter fordi de heller ønsket å kjøpe fra USA.

Eksemplene er flere. I 2003 ble «french fries» omdøpt til «freedom fries» på enkelte amerikansk­e restaurant­er fordi Frankrike ikke ville delta i USAS ulovlige invasjon av Irak.

Og i 1966 trakk Frankrike seg ut av Natos felles militære kommandost­ruktur. Årsaken var at president Charles de Gaulle mente at denne kommandoen i hovedsak fremmet USAS interesser samtidig som Frankrike ble hemmet i å prioritere sine.

 ?? Foto: Jacques Witt, AP / NTB ?? ⮉ Frankrikes president Emmanuel Macron tilbrakte 6–7 timer sammen med Kinas leder Xi Jinping i løpet av statsbesøk­et til Midtens rike i forrige uke. Blant annet gikk de to statsleder­ne på tur sammen i en hage i byen Guangzhou.
Foto: Jacques Witt, AP / NTB ⮉ Frankrikes president Emmanuel Macron tilbrakte 6–7 timer sammen med Kinas leder Xi Jinping i løpet av statsbesøk­et til Midtens rike i forrige uke. Blant annet gikk de to statsleder­ne på tur sammen i en hage i byen Guangzhou.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway