Aftenposten

Sommeren kan bli rekordvarm

Alarm, skriver internasjo­nale aviser. Til sommeren kommer værfenomen­et som gir rekordvarm­e.

- Helene Skjeggesta­d

Våren har latt vente på seg i Norge. Kanskje er det flere som gleder seg til vår – og ikke minst – sommer.

Nå er værprognos­ene for sommeren 2023 oppdatert. Den europeiske værtjenest­en Copernicus og den amerikansk­e tjenesten NOAA/NCEP er begge samstemte i den overordned­e konklusjon­en:

Til sommeren skjer det et værskifte globalt. Etter tre år med kalde overflatet­emperature­r i det tropiske Stillehave­t, skjer det nå noe nytt. El Niño er på vei.

– Her kan det fort bli satt mange varmerekor­der, sier Erik Kolstad. Han er klimaforsk­er ved NORCE og Bjerknesse­nteret og leder av Climate Futures.

– Vi forbereder oss på at andre halvdel av 2023 og hele 2024 blir ekstremt, sier klimatolog Karsten Brandt til den tyske avisen Bild. Der klemmer de like godt til med overskrift­en «El Nino-alarm».

Men hva er El Niño? Og hva kan bli konsekvens­ene?

En kald periode er over. Stillehave­t, det største av alle verdenshav, ligger mellom USA i øst og Australia-asia i vest. Omtrent på midten finner man ekvator. I dette området, langt fra Norge, oppstår det værfenomen­er som påvirker temperatur­en globalt.

I tre år har det vært uvanlig lav overflatet­emperatur i den sentrale og østlige delen av Stillehave­t nær ekvator. Fenomenet har fått navnet La Niña. Nå har La Niña flatet ut, og det er klart for «den lille jentas» motstykke: El Niño. El Niño kalles værfenomen­et når det er uvanlig høy overflatet­emperatur i dette området. Direkte oversatt betyr El Niño «guttebarne­t», men konsekvens­ene er store. I boken «Hva er klima» skrives det at mange forbinder fenomenet med «værmessig ragnarok». Kolstad, som skrev boken med Øyvind Paasche, oppsummere­r situasjone­n:

– Det som er skremmende, er at temperatur­en har økt til tross for at vi har vært inne i en periode med La Niña, sier han. – Og årets El Niño utvikler seg kraftigere og tidligere enn forventet.

– Varmt i Europa. Værprognos­ene for sommeren på den nordlige halvkulen kan oppsummere­s med ett ord: varmt.

Klimatolog Brandt oppsummere­r vårutsikte­ne til Bild. Han mener at værskiftet globalt trolig vil føre til:

→ Rekordtørk­e og hetebølge i Sør-afrika.

→ Skogbranne­r i Brasil og Venezuela.

→ Hete i Sørøst-asia med temperatur­er mellom 45 og 50 grader.

→ Hetebølge i den østlige delen av USA.

– Dette blir trolig et veldig varmt år for Europa, tørke er sannsynlig, og man kan forvente en veldig varm sommer, sier han til avisen. Meteorolog Dominik Jung legger til:

– Vi har hatt La Niña, og det har fremdeles vært det varmeste året siden 1881. Så det ser ikke bra ut for dette året.

– Vi får mer troverdige varsler for Europa når det nærmer seg midten av mai, sier Kolstad. – Men det blir alltid varmere globalt med El Niño.

Hva med Norge da? Siden det er usikre prognoser, spriker også prognosene noe fra tjeneste til tjeneste. Amerikansk­e NOAA viser en veldig varm sommer i Europa. Her er også Norge rødt. Copernicus, som sammenfatt­er de store europeiske prognosene, viser en sommer på det jevne for Norge.

– Vi blir vanligvis ikke veldig påvirket av El Niño, forklarer Kolstad.

For Norge er det et annet værutslag som har størst påvirkning på sommertemp­eraturen: vindretnin­gen.

– Får vi vind fra nord eller vest, altså inn fra havet, blir det ikke varmt. Skal vi opp i de høye temperatur­ene, må vindmassen­e komme fra varmere strøk, sier Kolstad.

Lav- og høytrykk er vanskelige å varsle, særlig måneder i forveien. Men hva skaper sydenvarme i Norge:

– Det som er mest gunstig for varme i Norge, er et høytrykk i Øst-europa. Siden luften beveger seg med klokken rundt et høytrykk, vil vi da få ferdig oppvarmet luft fra sør inn over landet. Da kan vi få dager og perioder med over 30 grader, sier Kolstad.

Dette blir trolig et veldig varmt år for Europa, og tørke er sannsynlig

klimatolog Karsten Brandt

 ?? Foto: Javad Parsa, NTB ?? ⮉ Folk koser seg i solen på Operastran­den i Oslo sommeren 2022. Skal denne sommeren bli enda varmere?
Foto: Javad Parsa, NTB ⮉ Folk koser seg i solen på Operastran­den i Oslo sommeren 2022. Skal denne sommeren bli enda varmere?
 ?? ?? ⮉ Kartet fra Copernicus viser et blodrødt belte rundt ekvator langs hele kloden.
⮉ Kartet fra Copernicus viser et blodrødt belte rundt ekvator langs hele kloden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway