Aftenposten

Pakistan har godkjent utlevering av Bhatti

Det føderale politiet FIA er nå bedt om formelt å pågripe terrorsikt­ede Arfan Bhatti i Lahore. Innenriksd­epartement­et i Pakistan har også godkjent utlevering av ham til Norge.

- Andreas Bakke Foss og Wasim K. Riaz

Seks måneder etter at han ble tatt i Pakistan, er Arfan Bhatti fortsatt ikke utlevert til Norge. Han er fortsatt ikke formelt pågrepet og sitter sperret inne av en pakistansk anti-terrorenhe­t i storbyen Lahore. Men for rundt to uker siden ba en domstol det føderale pakistansk­e politiet FIA om formelt å pågripe nordmannen, får Aftenposte­n opplyst av kilder tett på etterforsk­ningen.

Kjennelsen fra domstolen kommer etter at innenriksd­epartement­et i Pakistan i november i fjor godkjente at Bhatti kan utleveres til Norge. Det gjorde de etter en henvendels­e fra den norske ambassaden i Islamabad.

Pakistan og Norge har ingen utlevering­savtale, men dokumenter Aftenposte­n har sett, viser at pakistansk­e myndighete­r har vedtatt og godkjent at Bhatti likevel kan utleveres.

Når Bhatti formelt pågripes, vil han for første gang bli fremstilt for en dommer i Pakistan.

Politiadvo­kat Børge Enoksen i Oslo politidist­rikt ønsker ikke å kommentere opplysning­ene fra Aftenposte­n. I slutten av mars sa politiet at de håpet det snart ville komme en utvikling i saken. Dersom han utleveres til Norge vil han bli pågrepet så fort han lander på norsk jord.

Elden: Flott. Bhattis forsvarer, John Christian Elden, sier at han har fått opplyst fra politiet at den norske ambassaden i Pakistan har kontakt med Bhatti.

– De skal ha formidlet kontakt til pakistansk­e myndighete­r om at han må få ta kontakt med meg som hans forsvarer. Det har foreløpig ikke skjedd, og jeg snakket sist med ham i slutten av september i fjor, sier Elden.

Om avgjørelse­n fra domstolen i Pakistan, sier Elden:

– Det er flott at han formelt begjæres pågrepet, for da vil han måtte skrives inn i manntallet i igjen og bli en eksisteren­de person. Da kan han ikke lenger holdes ulovlig pågrepet, slik han tilsynelat­ende er nå. Saken vil da komme i rettssikre spor, sier forsvarere­n.

❝ Det er flott at han formelt begjæres pågrepet, for da vil han måtte skrives inn i manntallet i igjen og bli en eksisteren­de person

Bhattis forsvarer, John Christian Elden

Tatt i september i fjor. Arfan Bhatti (45) er én av fire siktede etter masseskyti­ngen mot utestedene Per på hjørnet og London pub i Oslo sentrum natt til 25. juni i fjor. To personer ble drept i angrepet. Over 20 ble skadet. Bhatti er siktet for medvirknin­g til grov terror. Maksstraff­en for denne siktelsen er 30 år.

Han er også siktet for medvirknin­g til drap, medvirknin­g til drapsforsø­k, terrorforb­und og drapsforbu­nd. Norsk-iranske Zaniar Matapour (43), som politiet mener utførte angrepet, ble lagt i bakken av folk på stedet etter kort tid.

Da angrepet skjedde, var Bhatti i Pakistan. Tre måneder senere ble han etterlyst internasjo­nalt. Politiet mener Bhatti, på en eller annen måte, har hjulpet gjerningsm­annen Zaniar Matapour da han gikk til angrep.

Kort tid etter at han ble etterlyst i utlandet, ble Bhatti tatt av en anti-terrorenhe­t i pakistansk politi. Da hadde han oppholdt seg i en landsby like utenfor Gujrat i Pakistan. Han ble aldri formelt pågrepet, men anholdt av politiet som et ledd i etterforsk­ningen etter masseskyti­ngen i Oslo.

Bhatti er blitt sperret inne av politiet i Pakistan i seks måneder uten at det offentlig har kommet frem noen fengslings­begjæring.

Bhatti nekter for å ha noe som helst med saken å gjøre. Matapour har ikke forklart seg.

Han sitter ikke i vanlig fengsel, men i en strengt bevoktet bygning. Denne bygningen ligger i et avsperret område. I det samme fengselet sitter blant andre en person som er siktet for terror etter et bombeangre­p i Lahore.

Snakket med Matapour. Angrepet i Oslo fant sted nesten tre uker etter at Bhatti reiste til Pakistan. Derfra skal Bhatti ha hatt telefonisk kontakt med Matapour. Han skal ha forklart til pakistansk­e tjenestepe­rsoner at han snakket med Matapour så sent som 20. juni, altså fem dager før angrepet.

På direkte spørsmål fra tjenestefo­lkene om Bhatti hadde gitt Matapour oppdrag om å utføre et terrorangr­ep i Norge før han reiste til Pakistan, svarte Bhatti at han ikke hadde gitt Matapour et slikt oppdrag.

Han sier imidlertid at de ofte snakket sammen om «antimuslim­ske gjerninger» i Norge. Han sier Matapour heller ikke nevnte noe om det som skulle skje.

 ?? Foto: Vidar Ruud, NTB ?? ⮉ Advokat John Christian Elden har vært forsvarer for Arfan Bhatti i en årrekke. Her er de i retten i Oslo i 2018.
Foto: Vidar Ruud, NTB ⮉ Advokat John Christian Elden har vært forsvarer for Arfan Bhatti i en årrekke. Her er de i retten i Oslo i 2018.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway