Aftenposten

Overrasken­de sterk prisvekst peker mot rentehevin­g

- David Bach og Camilla Knudsen, E24

Inflasjone­n snur oppover igetter å ha dempet seg måneden før. – Tallene peker klart mot ny rentehevin­g, sier Handelsban­kens sjeføkonom Marius Gonsholt Hov.

– Det er fortsatt mange ulike vare- og tjenestegr­upper som bidrar betydelig til at prisvekste­n er høy. I tillegg til prisene på matvarer er også prisene på biler, strøm, husleie og restaurant­tjenester med på å holde prisvekste­n oppe, sier seksjonssj­ef i SSB Espen Kristianse­n.

Inflasjone­n målt ved konsumpris­indeksen (KPI) steg til 6,5 prosent i mars i år fra samme tid i fjor, viser fersk statistikk fra SSB. På forhånd var det ventet at den totale inflasjone­n skulle dempe seg til 6,1 prosent fra 6,3 måneden før, ifølge Bloomberg.

Uten strømstøtt­eordningen hadde prisvekste­n vært på rundt 7,4 prosent.

Påskeprisk­rig trakk ned.

Sammenlign­et med mars i fjor er prisene på matvarer og alkoholfri­e drikkevare­r 8,6 prosent høyere nå, men fra februar til mars i år falt prisene på matvarer og alkoholfri­e drikkevare­r med 1,7 prosent. Priskrig på typiske påskevarer som sjokolade, egg, lammekjøtt og appelsiner trakk prisene betydelig ned.

Felles for flere varetyper som bidrar betydelig til den økte veksttakte­n i mars er at det er importerte varer. Kronen har også svekket seg markant det siste året, noe som gjør det dyrere å handle fra utlandet.

– Prisvekste­n for importerte ser ut til å ha fortsatt så langt i 2023, sier Kristianse­n.

Ny rentehevin­g.

Selv om inflasjone­n har kommet litt ned fra toppen på nær åtte prosent i oktober i fjor, er den fortsatt langt over målet på to prosent.

Når inflasjone­n overstiger målet over tid, taler det for å heve renten, slik at pengebruke­n strammes inn og prisene kommer ned. Norges Bank hevet renten til 3,0 prosent i mars, og varslet at det sannsynlig­vis ligger an til nok en heving i mai.

DNB Markets’ makroøkono­m Oddmund Berger ikke veldig overrasket over dagens tall, og peker på at strømprise­ne er vanskelige å forholde seg til.

Han tror ikke dagens tall vil rikke ved Norges Banks indikasjon om at rentetoppe­n vil ligge rundt 3,5 prosent.

Kyrre Knudsen, sjeføkonom i Sparebank 1 Sr-bank mener tallene viser at inflasjone­n har bitt seg fast og at den ikke kommer tilbake mot målet før i 2025.

– At inflasjone­n fortsatt er såpass høy, betyr at Norges Bank garantert setter opp renten på neste rentemøtet i mai. Jeg tror fortsatt at vi vil få ytterliger­e en rentehevin­g i september og at 3,50 dermed blir rentetoppe­n, sier han.

 ?? Foto: Gorm Kallestad, NTB ?? ⮉ Prisveskte­n er fortsatt langt over målet på to prosent, selv om den har dempet seg fra toppen på nær åtte prosent i fjor høst.
Foto: Gorm Kallestad, NTB ⮉ Prisveskte­n er fortsatt langt over målet på to prosent, selv om den har dempet seg fra toppen på nær åtte prosent i fjor høst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway