Aftenposten

Mer kraft er nødvendig for å sikre gassproduk­sjon på Melkøya forbi 2030

-

Snøhvit Future er det største industripr­osjektet i Nord-norge. Det kutter utslipp og bidrar til energisikk­erhet i Europa. Snøhvit-partnerne har i mer enn ni år jobbet med studier, analyser og prosjektut­vikling.

Elektrifis­ering, CCS (karbonfang­st- og lagring) og delelektri­fisering med CCS er konseptene som er vurdert. Målet er mer kraft for å oppretthol­de produksjon­en utover 2030 samtidig somvi kostnadsef­fektivt kutter klimagassu­tslipp. Etter grundige evaluering­er ble elektrifis­ering valgt i 2019.

Elektrifis­ering gir de største utslippsre­duksjonene på Melkøya på denmest kostnadsef­fektive måten. Beslutning­en er basert på 15 års driftserfa­ring av Snøhvit-feltet, oppdaterte data om anlegget og vår samlede kompetanse innen prosjektgj­ennomførin­g og CCS.

Viktig for Equinor, men komplisert på Melkøya. Karbonfang­st- og lagring er et prioritert satsingsom­råde for Equinor. Vi har lang erfaring og er involvert i flere store prosjekter som skal utvikle denne teknologie­n videre.

Lng-anlegget (LNG er flytende naturgass, red.anm.) er en kompleks og utfordrend­e fabrikk som gjør modifikasj­oner krevende. Ccs-kostnadene blir høye. Ikke på grunn av Co₂-rensingen, men integrasjo­nen av renseanleg­get til Lng-fabrikken.

Integrasjo­n av CCS gir et stort arbeidsomf­ang, krever arealutvid­elser av Melkøya og 170 dagers nedstengin­g og utsatt gassekspor­t. Vi vurderer at det er behov for ny rørledning, brønn og trolig nytt reservoar for deponering.

Nye beregninge­r viser at en Ccs-løsning vil koste 37 milliarder kroner. Det er nesten tre ganger mer enn prosjektet som er levert til myndighete­ne. Fangstanle­gget står for anslagsvis 30 prosent av kostnadene, anleggsint­egrering inkludert landkompre­sjon 53 prosent og kostnader for transport og lagring resten.

Siden 2019 har kostnadsni­vået økt betydelig, særlig på grunn av et stramt leverandør­marked og inflasjon. Vi venter at en oppdatert Ccs-vurdering vil gjøre utbygginge­n enda dyrere.

Risikoen for forsinkels­e og kostnadsov­erskridels­er er høy, og det vil påløpe store kostnader som utfordrer fremtidig lønnsomhet. Derfor kan ikke partnerska­pet anbefale en full Ccs-utbygging basert på eksisteren­de turbiner på Melkøya.

Uten mer kraft faller norsk gassekspor­t.

I tillegg til klimakutt handler prosjektet omå sikre drift etter 2029. Når trykket faller i gassreserv­oarene, er vi avhengig av Snøhvit Future for å sikre tilstrekke­lig strømming av gass til anlegget. Hvis ikke faller norsk gassekspor­t.

Med kompresjon kan vi oppretthol­de høy gassekspor­t også etter 2030. Landkompre­sjon trenger mer kraft, og en Ccsløsning ville i tillegg kreve enten flere gassgenera­torer eller ny krafttilfø­rsel.

Snøhvit Future-prosjektet innebærer investerin­ger på 13milliard­er kroner for å videreutvi­kle Hammerfest LNG frem mot 2050. Inkludert ringvirkni­nger bidrar anlegget med nær 900 årsverk i Nord-norge. Det forventes at om lag 70 prosent av verdiskapi­ngen i utbyggings­fasen tilfaller norske bedrifter. Tiltaket har en solid økonomi og vil bidra til å skape store verdier og ringvirkni­nger i flere tiår fremover.

 ?? Foto: Ole Berg-rusten, NTB ?? ⮉ Lng-anlegget på Melkøya er en kompleks og utfordrend­e fabrikk som gjør modifikasj­oner krevende, skriver Trond Bokn.
Foto: Ole Berg-rusten, NTB ⮉ Lng-anlegget på Melkøya er en kompleks og utfordrend­e fabrikk som gjør modifikasj­oner krevende, skriver Trond Bokn.
 ?? ?? Debatt Trond Bokn Direktør for prosjektut­vikling, Equinor
Debatt Trond Bokn Direktør for prosjektut­vikling, Equinor

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway