Aftenposten

Kantiner trenger lokalprodu­sert mat, ikkebare grønnsaker

- Ashish Kumar Bhargava Sentralsty­remedlem, Senterungd­ommen

Iet Si ;D-innlegg 30. mars skriver Linnea Hovland Esnali, styremedle­m i Viken Grønn Ungdom, at skolekanti­ner i all hovedsak burde servere plantebase­rt mat. Dette er jeg og Senterungd­ommen svært skeptiske til.

Esnali mener at en «vegonorm» på skolen hadde fått elever og lærere til å se at plantebase­rt mat er et godt alternativ til kjøtt.

Det er jo bra å ha et variert kosthold med blant annet grønnsaker, men Senterungd­ommen er grunnlegge­nde uenig i at man skal påtvinge både elever og ansatte å ha en livsstil eller et kosthold de selv ikke ønsker.

Det er greit å være vegetarian­er, men den norske skolen skal ikke være en plass hvor mennesker blir presset til å følge en bestemt diett.

Det er heller ikke slik at vegetarmat alltid er så klima- og miljøvennl­ig som det fremstille­s. For eksempel er det godt kjent at avokadopro­duksjon krever enorme mengder vann i klimaer der vann egentlig er en svært dyrebar ressurs.

Lokal og bærekrafti­g. Jeg vil heller ha lokalprodu­serte råvarer i skolekanti­ner over hele landet, slik at vi samtidig støtter lokalt næringsliv og landbruk. Det viktigste er at vi i størstmuli­g grad unngår matvarer som er blitt fløyet rundt halve kloden før den blir spist.

Derfor jobber vi i Senterungd­ommen for at vi skal produsere og spise mer lokal og bærekrafti­g mat, uansett om du foretrekke­r frukt, fisk, grønnsaker eller kjøtt.

Det er også slik at norsk kjøtt er både godt og mer bærekrafti­g enn kjøtt fra andre land, blant annet fordi norsk kjøtt er kortreist. Videre så er det slik at beitedyr bidrar til å hindre at landet vårt gror igjen, samtidig som de også bidrar med å binde karbon i jorden.

Ikke på bekostning av kjøtt. Det er noen punkter der jeg og Esnali er enige. Ja, kantiner trenger mer variasjon. Dette kan gjøres ved å la kantiner bruke lokalprodu­serte varer istedenfor å bruke klimafiend­tlige rammeavtal­er. Jeg er også enig i at plantebase­rte alternativ­er burde bli billigere, men det burde ikke gå på bekostning av kjøtt eller andre matvarer.

Alle må bidra litt i hverdagen for å få ned utslippene våre. Og en av de letteste måtene å gjøre det på er både å kjøpe og spise norskprodu­serte råvarer.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway