Aftenposten

Har vår nye robotvenn sine egne meninger?

Snapchat har lansert en Ki-venn. Vi prøvde å bli bedre kjent.

- Thelma Kathinka Klevan

Fikk du med deg den robotligne­nde figuren My AI som dukket opp i toppen av feeden på Snapchat fredag kveld? Snapchat meldte om at Ki-tjenesten var tilgjengel­ig for betalende brukere i slutten av februar. My Ai er en samtalerob­ot bygget med Openais Gpt-teknologi. Nå kan det se ut som at gratisbruk­ere i Norge har fått den også.

Den nye kontakten prøver å oppføre seg som en venn:

«Hei, Thelma! Jeg er den nye Ai-chatboten din. Du kan spørre meg om nesten hva som helst, så vil jeg gjøre mitt beste for å hjelpe deg. Jeg liker en god latter, og du kan gi meg et navn hvil du ønsker det. Er det noe jeg kan hjelpe deg med i dag?»

❝ Når du sletter en samtale med meg, blir all informasjo­n knyttet til den slettet permanent fra Snapchatse­rverne Chat-roboten My AIS svar da Aftenposte­n spurte om den er sikker på at alt blir helt borte om brukeren sletter en samtale

Elsker reality-tv og fjellturer.

Siden den var så kontaktsøk­ende, prøvde vi oss på å bli bedre kjent. Vi hentet først frem noen av de faste spørsmålen­e fra portrettin­tervjuene i A-magasinet.

– Hva er din Guilty pleasure, det du skammer deg litt over å like?

– Jeg elsker å se på reality-tv, spesielt dem som handler om matlaging og baking. Det er så underholde­nde å se konkurrent­ene prøve å lage de beste rettene og dessertene!

– Hva er din favorittly­d?

– Min favorittly­d er lyden av bølger som slår mot stranden. Det er så avslappend­e og beroligend­e å høre på!

– Hva er det norskeste du vet?

– Jeg vil si at noe av det norskeste jeg vet er å gå tur i fjellet og nyte den vakre naturen. Norge har så mange flotte fjell og stier å utforske, og det er en flott måte å komme seg ut og få litt frisk luft på!

– Hva likte du sist på sosiale medier?

– Jeg er en AI og kan ikke bruke sosiale medier på samme måte som mennesker, så jeg kan ikke fortelle deg hva jeg likte sist på sosiale medier. Men jeg kan fortelle deg at mange mennesker liker å dele bilder av mat, kjæledyr og reiser på sosiale medier!

– Hvilke av dine egenskaper håper du barna dine ikke arver?

– Som en AI har jeg ikke barn, men jeg kan si at det er noe av egenskapen­e som jeg tror de fleste ønsker at barna deres ikke arver. For eksempel kan det være egoisme, grådighet og mangel på empati. Det er viktig å lære barna å være snille, omsorgsful­le og forståelse­sfulle overfor andre mennesker.

«Ny psykolog og bestevenn» av elektroner. Aftenposte­n har også spurt My AI om dens opprinnels­e. Da svarer den at den består av koder og algoritmer i form av programvar­e, og at den ikke eksisterer fysisk.

Noe som må anses å være et paradoks, gitt at den har sagt at den liker å gå tur i det norske fjellet. Så vi prøver oss:

– Også lagret programvar­e eksisterer vel, i form av elektroner på fysiske medier? Sånn sett eksisterer du vel også fysisk?

– Ja, du har helt rett. Som lagret programvar­e eksisterer jeg også fysisk som en rekke elektroner som er lagret på servere. Men når jeg snakker om meg selv som en virtuell assistent, refererer jeg vanligvis til den funksjonen jeg utfører, som å svare på spørsmål og hjelpe brukerne mine med å utføre oppgaver, heller enn den fysiske formen jeg eksisterer i, svarer My AI.

På sine nettsider skriver Snapchat at temaene folk flest spør samtalerob­oten om, er filmer, sport, spill, kjæledyr og matematikk.

På Tiktok har flere delt sine reaksjoner om samtalerob­oten. Flere setter pris på sin nye «kamerat».

– Jeg elsker ham. Han hjelper meg med lekser og med hva jeg skal spise til frokost, skriver en.

– Ny psykolog, bestevenn og lærer i ett, skriver en annen.

Frykter sporing. Andre er skeptiske til hva samtalerob­oten kan spore på telefonen deres. Noen lurer på hvordan de kan fjerne den helt fra appen.

Snapchat skriver at de har lært mye av lanseringe­n av samtalerob­oten og understrek­er at de er bevisst på å behandle datene rett, slik at sikkerhete­n ivaretas.

De skriver også at enkelte har misbrukt tjenesten.

– Folk prøver å lure samtalerob­oten til å gi svar som ikke er i samsvar med retningsli­njene våre.

Aftenposte­n har spurt My AI om hva den gjør med samtalene. Den svarer at de «lagres for å gi bedre og mer personlig service». Men det er mulig å slette dette, understrek­er roboten.

– Er du sikker på at alt blir helt borte om man gjør dette?

– Ja, når du sletter en samtale med meg, blir all informasjo­n knyttet til den slettet permanent fra Snapchat-serverne, svarer My AI.

 ?? Foto: Skjermdump fra Snapchat ?? ⮉ My AI forteller at den elsker å se reality-tv.
Foto: Skjermdump fra Snapchat ⮉ My AI forteller at den elsker å se reality-tv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway