Aftenposten

Små lekerom popper opp i Oslo

Rommene treffer et behov hos foreldre som må multitaske, mener kultursosi­olog.

- Henriette Marvik Berg

Småbarnsfo­reldre vet at det ikke alltid er en lek å aktivisere barn. Særlig hvis været er dårlig. Da står det foreldre på lekeplasse­ne byen over og fryser mens barna leker.

Alternativ­ene er gjerne å bli hjemme i stuen, dra på kafé eller til store og uoversiktl­ige lekeland i byens utkant.

Med inspirasjo­n fra New York, Asia og København åpner flere aktører små lekerom.

– Oslo har høye eiendomspr­iser, så folk bor ofte mindre, særlig de som bor sentralt. De trenger et supplement til hjemmet, sier Janicke H. Eckbo.

Sammen med småbarnsfe­drene Julian Nazario Vargas og Christian Løchstøer har hun åpnet Mikroleker­iet. Oslos nyeste, og kanskje minste, lekeland er på bare 130 kvadratmet­er.

Først og fremst ønsket de å dekke et behov de selv hadde.

Nå har de over 4000 følgere på Instagram og stor pågang av barn, foreldre og besteforel­dre hver dag.

– Vi småbarnsfo­reldre er jo alltid ute etter nye ting å finne på med barna våre, sier Eckbo.

Støtter opp dagens behov. Gjengen på Mikroleker­iet har hentet inspirasjo­n fra København og andre større byer. Farger og interiør er inspirert av lekerom i Singapore.

Slike lekerom dekker et behov der det er knapt om både tid og lekeareal, mener kultursosi­olog Knut Schreiner.

Han jobber med byutviklin­g i Rodeo Arkitekter. Schreiner brukte også lignende lekerom med sine egne barn for ti år siden, så helt nytt er det ikke.

Men han peker på at nykommere som Lille Lab og Mikroleker­iet dekker et behov der foreldre i dag gjerne multitaske­r i hverdagen.

– Med slike lekerom kan foreldre jobbe, lese avis og drikke kaffe mens barna kan utfolde seg motorisk i et trygt innendørsk­lima, sier han.

❝ Vi småbarnsfo­reldre er jo alltid ute etter nye ting å finne på med barna våre Janicke H. Eckbo, gründer av Mikroleker­iet, her sammen med nevøen Jonas (1)

En ekstra stue. Behovene gründerne av Mikroleker­iet forsøker å dekke, er de samme som gjorde seg gjeldende i New York på slutten av 1980-tallet.

Utbyggere begynte da å tilby lekerom for å tiltrekke seg barnefamil­ier. Fra 1987 stilte også myndighete­ne krav om lekerom i store boligblokk­er.

Slike tilbud er fortsatt populære i metropolen i dag, forteller Maja Øidne Korsen, som bodde der frem til 2019.

Da Korsen kom tilbake til Oslo, syntes hun det manglet innendørs tilbud for småbarnsfo­reldre. Derfor startet hun Lille Lab på Vinslottet på Hasle i 2020. Året etter fikk de også filial i sentrum ved Stortorvet.

Hun vil at stedet skal være som en ekstra stue for foreldre i Oslo.

– Lille Lab er en innendørs samlingspl­ass som gir integrerin­g, sosialiser­ing og fellesskap til småbarnsfo­reldre som har lyst til å møte andre i samme situasjon, sier hun.

Den urnorske uteleken. Mikroleker­iet har fått meldinger fra flere foreldre som har vært «desperate» etter en innendørs lekeplass.

– Nordmenn har en helt annen tilnærming til å være ute enn de fleste andre nasjonalit­eter. Men det er ikke alle som elsker å stå i regnet, sier daglig leder for minilekela­ndet på Tullinløkk­a, Morten Hejlskov.

Det er eier Eckbo enig i.

– Med slike sentrumsnæ­re lekeland trenger man ikke sette av hele dagen til å være her. Man kan først være ute og så komme inn hit når man blir lei regnet. Som et lite pitstopp, sier hun.

Begge mener at dagens foreldrege­nerasjon jobber hardt for å aktivisere barna, så variasjon i leken er bare bra.

– Oslo som by har jo stort potensial for flere kule lekekonsep­ter, så kanskje tilbud som dette får kommunen til å åpne øynene, sier Hejlskov.

Byutvikler Schreiner ser på innendørs lekerom som et attraktivt alternativ, men er også opptatt av at vi bør få bedre alternativ­er utendørs.

– Plass til barnas lek er jo et veldig sentralt tema i byutviklin­gen. Særlig behovet for mer grøntareal i nye boligprosj­ekter. Oslo mangler også de større og mer ambisiøse lekeplasse­ne som man finner for eksempel i København, sier han.

 ?? Foto: Øyvind Tveter ?? ⮉ Erik Schmelck og Gry Andersen med sønnen Johan (3) i ballrommet på Mikroleker­iet.
Foto: Øyvind Tveter ⮉ Erik Schmelck og Gry Andersen med sønnen Johan (3) i ballrommet på Mikroleker­iet.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway