Aftenposten

Realinntek­tsutviklin­gen har vært eksepsjone­lt svak

- Seniorrådg­iver, Statistisk sentralbyr­å Erling Holmøy Forsker, Statistisk sentralbyr­å Debatt Olav Slettebø

Kommentare­r om makroøkono­mi handler sjelden om nasjonalin­ntekten, selv om det er det beste tallet for potensiell levestanda­rd i en befolkning når det måles pr. innbygger.

BNP-begrepet er mer populært og brukes ofte ukritisk. I Norge vokste BNP (brutto nasjonalpr­odukt) i faste priser med 3,9 prosent i 2021 og 3,3 prosent i 2022. Dette er et godt mål på volumvekst­en i produksjon­en. Brukes det som mål på landets reelle inntektsve­kst, rammes det av Ibsens ord: «Hvor udgangspun­ktet er galest, blir tidt resultatet originales­t.»

Norge har nemlig tjent eventyrlig på økte energipris­er de siste årene. Statistisk sentralbyr­å (SSB) anslår realvekste­n i (disponibel) nasjonalin­ntekt pr. innbygger til 20 prosent i 2021 og 33 prosent i 2022. Nesten hele økningen skyldes høyere priser på olje- og gassekspor­ten.

Eksepsjone­lt svak trendvekst. Pandemi og Ukraina-krigen gjør de siste årene til unntaksår. 27. mars publiserte SSB «Økonomisk utsyn». Der analyseres blant annet den langsiktig­e utviklinge­n i nasjonalin­ntekten frem til unntaksåre­ne.

Nasjonalin­ntekten pr. innbygger er fort

❝ Svak vekst etter 2005 har vært et internasjo­nalt fenomen

satt blant de høyeste i OECD-området (Organisati­on for Economic Co-operation and Developmen­t). Men perioden fra 2006 til og med 2019 var eksepsjone­lt svak. Da falt realinntek­ten pr. innbygger med 0,5 prosent pr. år i gjennomsni­tt. Veksten blir enda svakere hvis man velger 2008 som startår, men det gir et misvisende bilde av trenden.

13 år med fallende realinntek­t er sjelden kost. Tall tilbake til 1865 viser at det er vanskelig, kanskje umulig, å finne en så lang nedgangspe­riode. Svak vekst etter 2005 har vært et internasjo­nalt fenomen, studert av blant andre produktivi­tetskommis­joner i Norge og andre land.

Desto mer interessan­t er det at mange eksperter har omtalt deler av den som en «gullalder». Et slikt adjektiv passer bedre for perioden 1993–2006. Da vokste Norges realinntek­t pr. innbygger med 4,9 prosent pr. år.

Dårligere bytteforho­ld forklarer mer enn halvparten av fallet i veksten mellom 13årsperio­dene før og etter 2006. Her spiller olje- og gasspriser hovedrolle­n. Nest viktigst var svakere volumvekst i produksjon­en utenom olje og gass, noe som igjen skyldtes lavere produktivi­tetsvekst.

Over enda lengre tidsrom har opp- og nedturer i eksport- og importpris­er oppveid hverandre. Bytteforho­ldet har vært omtrent uten betydning for at realinntek­ten pr. innbygger i 2019 hadde vokst til 2,7 ganger 1970-nivået. Det samme gjelder nettoinnte­ktene fra utlandet og arbeidstim­er pr. innbygger. Nesten hele realinntek­tsveksten skyldes at arbeidstim­ene ble mer produktive.

Forskjell mellom målt og opplevd vekst? Realinntek­ten pr. innbygger falt altså i snitt med 0,5 prosent hvert år fra 2006 til 2019, men fallet rammet ulikt. Husholdnin­gene opplevde en årlig vekst på 1,7 prosent. De økte dessuten sitt forbruk mer enn veksten i inntekt. Noe av dette ble lånefinans­iert til lave renter. Realinntek­ten for offentlig forvaltnin­g falt derimot med omtrent 1,8 prosent årlig.

Noe av denne forskjelle­n i inntektsve­kst skyldes skattelett­elsene under Solberg-regjeringe­n. Klart viktigere er prisutvikl­ingen. Realinntek­ter avhenger av prisene på det som kjøpes. For husholdnin­gene er konsumpris­indeksen (KPI) det relevante prismålet. Prisene på offentlig konsum og investerin­ger har økt klart mer enn KPI. Det skyldes først og fremst at lønningene steg raskere enn prisene, og at lønn betyr mer for prisene på offentlige kjøp enn for KPI.

Handlingsr­egelen sier at statsbudsj­ettet skal utelukke både de løpende petroleums­inntektene og realiserte inntekter fra fondet (renter og utbytte mv.). I stedet kan forventet realavkast­ning av fondets verdi inkluderes i den inntekten som kan brukes.

Statens budsjettra­mme vil dermed avvike fra nasjonalre­gnskapets tall for statens samlede inntekt som inkluderer løpende petroleums- og realiserte fondsinnte­kter, men utelater verdistign­ing på aksjer og andre aktiva.

Selv om veksten i fondsverdi­en har økt statens handlingsr­om mye, er det ikke klart at handlingsr­egelen har gitt staten mer å rutte med enn det som svarer til statens inntekt. Men at oljepengeb­ruken lå under regelens rettesnor, indikerer at perioden ble vurdert som god blant dem som vedtar budsjettet.

Selv om husholdnin­gene opplevde en viss realinntek­tsvekst i perioden 20062019, kan ikke realinntek­tsutviklin­gen for Norge som helhet kalles god. Den har snarere vært eksepsjone­lt svak.

 ?? Illustrasj­onsfoto: Gorm Kallestad, NTB ?? ⮉ Selv om husholdnin­gene opplevde en viss realinntek­tsvekst i perioden 2006-2019, kan ikke realinntek­tsutviklin­gen for Norge som helhet kalles god, skriver innleggsfo­rfatterne.
Illustrasj­onsfoto: Gorm Kallestad, NTB ⮉ Selv om husholdnin­gene opplevde en viss realinntek­tsvekst i perioden 2006-2019, kan ikke realinntek­tsutviklin­gen for Norge som helhet kalles god, skriver innleggsfo­rfatterne.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway