Aftenposten

Tut og kjør på Rolnesstog­et

- Kyrre Johansson psykolog i spesialise­ring i habiliteri­ngspsykolo­gi, varamedlem til styret i MDGs skeive nettverk De Grønne Glitrende

Spaltist Kjetil Rolness langer i Aftenposte­n 8. april ut mot transperso­ner. Siden det han skriver blir hyllet som faktadreve­t, er det nødvendig at han sies imot der han tar feil.

Hovedargum­entene hans er at det er en eksplosiv vekst av folk som angrer på behandling for sin kjønnsdysf­ori, og at mange med kjønnsdysf­ori også har en psykiatris­k diagnose.

Det er lett å se at det er feil når man ettergår kildene. Rolness lenker til en NRK- artikkel som skal dokumenter­e en eksplosjon av angrende. Artikkelen viser dette dårlig.

Det er vanskelig å finne kilder som støtter slike påstander. Ikke fordi det ikke finnes pasienter som angrer, men fordi de utgjør en så liten andel at det ikke kan kalles en eksplosjon.

En metaanalys­e fra 2021 finner for eksempel at av 7928 var det 77 som angret. 28 angret litt, 34 angret mye. Og selv om det skulle være mange som angret, hva så? Har vi ikke alle gjort irreversib­le ting som vi har angret på?

Til utlegninge­n om psykiatris­ke diagnoser er lekmannen Rolness på tynn is. Det er ikke noe ved autisme som utelukker å være trans. Rett nok er det en del flere med psykiatris­ke diagnoser blant dem med nevroutfor­dringer, men det gjør jo ikke vanskene mindre reelle av den grunn.

Selvskadin­g, angst og depresjon er oftest symptomer på underligge­nde problemer. Depresjon er et av de vanligste symptomene på traumer. Slike erfaringer forsvinner ikke med en operasjon og var heller aldri ment å gjøre det. Men kanskje kan en operasjon gjøre verden litt bedre? Innblandin­gen av diagnostik­k er ikke særlig saklig eller opplysende.

Autisme og ADHD kan ikke kureres, men det kan gis hjelp og støtte uten forkleinel­se for retten til å motta helsehjelp for andre lidelser.

For oss som jobber med habiliteri­ng, er diagnostis­k overskyggi­ng et stort problem for dem det gjelder. Alt tilskrives nevroatypi­skhet eller psykisk utviklings­hemning. Det skyldes manglende kunnskap og fordommer slik som Rolness viser.

Rolness rammer altså ikke bare transperso­ner og tilbudet til dem, men også behandling­stilbudet til mennesker med nevroatypi­skhet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway