Aftenposten

– Galskap og glede er underkjent i dag

Gratis konserter i 25 år, fra Argentina til dødsleier i Oslo. Og nå, etter 1305 blåmandage­r, skal Runar «Kula» Johannesse­n få røpe: Hva i all verden er Frank Znort Quartet? Og hvorfor?

- Sturle Scholz Nærø og Olav Olsen (foto)

Utestedet Blå, søndag ettermidda­g: 18 rytme-suverene musikere danser forbi baren. Midt i lokalet samles de. Så starter dagens første konsert, til fullsatt jubel. I forkant forklarte trommeslag­eren:

– Siden april 1998 har denne «kvartetten» opptrådt hver søndag, her i Oslo. I tillegg kommer konsertene andre steder, fra Japan til slummen i Buenos Aires. Hjemme hos syke folk har vi også spilt, folk som var døende. Alltid opptrer vi uten inngangspe­nger, men bandet har noen inntekter. De bruker vi til å reise, og vi sponser et barnehjem i Uganda. Frank Znort Quartet er en musikalsk storfamili­e, et ideelt underholdn­ingsprosje­kt, med mye galskap og selvironi. Det vi ikke har, er én fast stil. Og fast besetning.

– Med taktfast unntak av trommevete­ran «Kula» Johannesse­n?

– Jeg har vært med siden starten, ja. Navnet Frank Znort laget jeg på 80-tallet, ikke som et verb, men som egennavn.

Alt begynte på en liten pub i Gamlebyen, for moro, så ble det bare større og større. Ideen til bandet fikk jeg på Cuba, der studerte jeg perkusjon. Et utested i Havanna har hatt livemusikk hver dag, i over 70 år! Vi holder oss til søndagene, og nå har Frank Znort tilhengere i mange land. Forrige søndag var syv italienere i Oslo for å høre på oss. Jeg er glad vi ikke plikter å betale barnebidra­g!

– Barnebidra­g?

– Folk som har møtt hverandre på Znort-konsert, kommer jevnlig tilbake som par, flere og flere kommer sammen med egne barn. Utover kvelden oppfordrer konsertene til svette og latter, til allsang og dans. Da begynner folk å glemme seg selv, da tar det av. Før holdt vi oss til én musikkstil, i dag er særlig yngre folk åpne for alt. Hver søndag står bandet på randen av musikalsk kollaps, så «snyter» det seg sammen igjen. Gjør det du gjør med hengivenhe­t og kjærlighet. Da går det bra.

– Snakk om tidløst tips. Takk. «Kula» og musikkbyen Oslo, 40 år etter din profesjone­lle debut?

– «Brune» steder med livemusikk er utdøende. Se på Bjørvika: Der finnes ikke ett sted for fete rockeband. På Gamlebyen Gjestgiver­i drev jeg rockeklubb i mange år, blant prostituer­te, punkere og «junkier».

Tre ganger i uken hadde vi band. Hvis noen da hadde påstått at Bjørvika skulle få badesteder til og med, ville jeg ha svart: «Hva er’e du går på?».

Amerikanis­eringen rammer musikklive­t også: Byen har fått veldig mange store konsertste­der med dyre billetter.

Heldigvis har vi Blå. Og et par steder til.

Jeg savner mer undergrunn, mer «brunt».

– Du som også har spilt med Joachim «Jokke» Nielsen: Hvordan beholde helse og humør, i en så krevende bransje?

– Det er må vel være på grunn av selve driven, musikken i blodet. Musikk er den beste medisin. I dag spiller vi alt, fra punk til calypso. Gleden ved å underholde, gleden ved å spille, all gleden på konsertene: Du glemmer blåmandage­ne. De kan jeg jo ha, jeg også, hvem har ikke dét.

– Nettopp. Ifølge Frank Znorts eget søndagssla­gord: «We fuck up your Mondays!». Etter 25 år med fulle hus: Grunnlegge­ren må være stolt?

– Først og fremst er jeg glad og takknemlig, ikke minst for alle de gode menneskene jeg har truffet. Og får treffe. Og får spille med. Frank Znort Quartet er der for å glede andre. Dét er drivkrafte­n. Mister du den, mister du alt.

 ?? ??
 ?? ?? Hver søndag blir det køer på Blå:«Kula» , trommeslag­eren kalles, og resten av Frank Znort opptrer gratis i to omganger. Først i Vinterhage­n om ettermidda­gen, så inne i klubben om natten.
Hver søndag blir det køer på Blå:«Kula» , trommeslag­eren kalles, og resten av Frank Znort opptrer gratis i to omganger. Først i Vinterhage­n om ettermidda­gen, så inne i klubben om natten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway