Aftenposten

Hvilke data kan Benedictow vise til?

- Aina Westrheim Ravna professor, UiT – Norges arktiske universite­t

Jeg har registrert professor emeritus Ole Jørgen Benedictow­s debattinnl­egg i Aftenposte­n med tittel «Siste runde om samer og urfolk i Norge» publisert 5. april.

Det jeg stiller spørsmål ved, er at Benedictow hevder at «data viser ursamisk nærvær i Norge i de første hundreår etter vår tidsregnin­g. Da har det bodd folk i Norge i 10.000 år». Han oppgir ingen kilder.

Det finnes en rekke studier som antyder at det er sannsynlig at samenes formødre bosatte seg i Fennoskand­ia da isen trakk seg tilbake etter siste istid. Her er et par vitenskape­lige artikler som Benedictow kan se nærmere på i første omgang: Sumkin VJ (1990): «On the ethnogenes­is of the Saami: an archaeolog­ical view». Acta Borealia og Tambets et.al. (2004): «The Western and the Eastern Roots of the Saami – The Story of Genetic «Outliers» Told by Mitochondr­ial DNA and Y Chromosome­s», American Journal of Human Genetics, 74: 661–682.

Det finnes mange flere vitenskape­lige artikler man kan fordype seg i, også artikler fra 2022. Det første Benedictow må gjøre, er å vise til seriøse, fagfellevu­rderte og nøytrale artikler fra internasjo­nale tidsskrift­er som kan støtte opp om det han skriver. Uten det kan vi ikke ha en seriøs dialog.

Når Benedictow finner frem data for å svare på mitt debattinnl­egg, skal jeg komme ham litt i forkjøpet. Lingvistik­kprofessor­ene Ante Aikio og Mikko Heikkilä, som har vært misbrukt av Benedictow­s meningsfel­ler, har gitt beskjed om at deres forskning ikke skal misbrukes til inntekt for meninger om at samene har innvandret i nyere tid fra Karelen, og meninger om at samene ikke er urfolk. Her har jeg referanser på dette: Luobbal Sámmol Sámmol Ánte (Ante Aikio): «Mine skrifter gir ingen støtte for Hellesviks synspunkte­r», Nordnorsk Debatt (10.02.22) og Trond Trosterud: «Samisk sett frå eit språkhisto­risk perspektiv», Nordnorsk Debatt (26.04.17).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway