Aftenposten

Evighetsst­udenten er ikke et stort problem

-

Iår er det 20 år siden kvalitetsr­eformen trådte i kraft. Studieåret ble utvidet. Vekttall ble erstattet av studiepoen­g. Ensomme stunder på lesesalen ble byttet ut med seminarer og veiledning. Den store og avsluttend­e eksamenen fikk selskap av mappevurde­ringer og andre tilbakemel­dinger.

Målet var først og fremst å få studentene raskere gjennom studiet. Og det ser ut til å ha fungert etter hensikten påmange vis. Den største gruppen av studenter tar treårig bachelorgr­ad. Der har andelen som gjennomfør­er på normert tid, økt fra drøyt 40 prosent til 55 prosent de siste ti årene.

Bedringen er skjedd i alle former for høyere utdannelse. Langt flere er ferdig med studiene når de skal. Profesjons­utdannelse­r som barnehagel­ærer og sykepleier kommer særlig godt ut. Andelen sykepleier­studenter som fullfører på normert tid, er økt med 12 prosentpoe­ng på ti år.

Det er bra. Norske studenter er blant Europas eldste. Hver fjerde student har fylt 30 år. Enda senere oppstart i arbeidsliv­et er ikke noe å trakte etter.

Men én ting ser ut til å være vanskelig å gjøre noe med. Nemlig at en god del velger å traske rundt på universite­tet uten å ha noe mål om å produsere noe, enten man kaller det vekttall eller studiepoen­g. Andelen studenter som ikke tar et eneste studiepoen­g, har ikke endret seg prosentvis de siste ti årene.

Hvorfor er det slik? Noen er på utveksling ved andre læresteder. Noen går på masterstud­ier der enkelte store emner går over flere semestre. Enkelte er i permisjon. Noen gir ikke slipp på drømmen om å fullføre masteroppg­aven selv om de er i full jobb. Visse andre velger å registrere seg som student for å få rabatt på alt fra trening til trikk og teater.

Akkurat det siste er ikke helt heldig. Det ville være mulig å endre dersom studieavgi­ften ble vesentlig høyere. Men det ville ramme også demsom faktisk studerer. Det er ikke en god løsning.

Dessuten ville det ramme pensjonist­er og andre somsynes det er hyggelig å følge et semester i kunsthisto­rie eller filosofi kun av egen interesse. Det er ikke noe galt i det.

Det viktigste er at de som prøver å skaffe seg en grad, kommer seg gjennomstu­diet på normert tid. Forsinkels­e og frafall er kostbart for både den enkelte student og for samfunnet. Perspektiv­meldingen anslår en inntjening på femmilliar­der kroner dersom studenter kommer ett år raskere ut i arbeidsliv­et.

Da bør kreftene heller brukes for å fortsette den gode utviklinge­n, i stedet for å få evighetsst­udenten opp og ut av aulaens bakerste benk.

❝ Det viktigste er at de som prøver å skaffe seg en grad, kommer seg gjennom studiet på normert tid.

 ?? Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ?? ⮉ Universite­tsbibliote­ket på Blindern i Oslo.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ⮉ Universite­tsbibliote­ket på Blindern i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway