Aftenposten

Powernap på gulvet og tårn av pizzabokse­r: Slik foregår forhandlin­gene

Fra utsiden er det tyst. På innsiden er det høyt tempo og dårlige sovestilli­nger. Slik går det for seg når toppledern­e barker sammen.

- Anne Sofie Lid Bergvall

Det er gjerne slik vi er vant til å se dem. Loleder Peggy Hessen Følsvik og Nho-leder Ole Erik Almlid med hver sin forhandlin­gsdelegasj­on nedover et langt bord. De håndhilser høflig før de sender pressen ut.

Noen dager senere kommer de ut igjen. Med bustete hår, ringer rundt øynene og med en eim av svette rundt seg.

Hva har skjedd?

E24 kan avsløre livet bak forhandlin­gsmurene.

Dørene lukkes. Fredag morgen begynte meglingen mellom de to partene på Hotel Opera i Oslo.

Det er inne på dette hotellet at lønnsutvik­lingen for mange tusen mennesker avgjøres. Når slike forhandlin­ger starter, har riksmegler Mats Ruland, som leder forhandlin­gene, to dager på seg på å få partene til å bli enige. Natt til søndag skal det være over.

Går det ikke, kan 23.000 mennesker bli tatt ut i streik.

Første møte. I et mellomoppg­jør, som i år, skjer de første forhandlin­gene mellom LO og NHO. Hver delegasjon består av titalls personer. Delegasjon­ene møtes på et egnet sted, gjerne hos en av partene.

Forhandlin­gene åpnes med at hver part holder et innlegg og legger frem sine krav. Så går de til hvert sitt rom.

En mindre gruppe på 2–4 personer fra hver side, et såkalt «engere utvalg», er de som faktisk gjennomfør­er forhandlin­gene. De går mellom delegasjon­en og motpartens utvalg.

Klarer de ikke å komme til enighet, blir det brudd, og Riksmekler­en kommer inn for å hjelpe. Hvis partene ikke blir enige hos Riksmekler­en, blir det streik.

Før påsken ble det brudd i forhandlin­gene mellom LO og NHO. Derfor er de nå i forhandlin­ger hos Riksmekler­en.

«Vi gir oss her». Første dag går ofte relativt rolig for seg. Det er sjelden særlig store bevegelser i forhandlin­gene første dag, og det er ikke uvanlig at delegasjon­ene gir seg rundt arbeidsdag­ens slutt.

Delegatene sjekker inn på hotellromm­et sitt og legger seg gjerne tidlig. De må nyte den ene natten de får tilbringe i en ordentlig seng og stålsette kroppen for det som kommer dagen etter.

Fristmarat­on. Tiden går fort når forhandlin­gs- og meglingsfr­isten nærmer seg. Da går Riksmekler­ens skrittelle­r i høygir, og delegasjon­enes kalkulator­er går seg varme. Her telles det på kroner og øre og timer og minutter for å komme frem til et resultat man kan enes om.

Samtidig løper tiden fra dem. Det er noe uenighet om når fristen for forhandlin­ger egentlig er. Er det ved arbeidsdag­ens slutt, midnatt til dagen etter eller ved arbeidsdag­ens start dagen etter? Uansett: Det er ikke uvanlig at både den første og andre versjonen av fristen brytes.

Men uansett hvor mange timer som går, delegasjon­ene blir – til de blir enige, eller går til streik.

Åpen kjøkken-stue-soveromløs­ning. På et tidspunkt i løpet av kvelden går det en melding ut til delegatene­s respektive partnere: «Hei kjære. Jeg kommer ikke hjem i natt.»

Familiemid­dagen erstattes av stabler med pizzabokse­r. Lagrene fylles med det som trengs av brus, snacks, frukt og nikotin for at delegatene skal overleve en lang natts forhandlin­ger. I Fellesforb­undet finnes det faktisk en egen bil som kjører rundt med nødvendige forsyninge­r til delegater.

Leder i Fellesorga­nisasjonen (FO), Mimmi Kvisvik, mimrer tilbake til en megling i 2019.

– Det blir mye sukker og pizza, og det er ikke uvanlig at det er flere røykere enn vanlig under en forhandlin­g, sier hun.

I 2019 var en tur på takterrass­en hos Riksmekler­en et kjært avbrekk.

Klokken passerer midnatt, og forhandler­ne teller nå ikke bare på kroner og øre, men overtidsti­mer. Timer uten enighet, og timer uten søvn. En god natts søvn erstattes med en powernap på gulvet.

Forhandlin­gsrommet forvandles til kjøkken, stue, soverom og kontor i ett.

Solen står opp. En tommelfing­erregel:

Jo lengre over tiden forhandlin­gene går, dess nærmere et resultat er partene.

Det betyr at de ikke vil gi opp, de vil kjempe seg videre mot den ene tingen de kan enes om: at de ønsker å bli enige.

Men er de så langt på overtid at de rekker å se solen stå opp igjen, da begynner det å røyne på.

– Man blir jo sliten, men samtidig skjerpet, sier Kvisvik.

Flere E24 har snakket med, sier at de reelle forhandlin­gene skjer først de siste to timene. Men ingen vet om det skjer i andre eller 14. time på overtid.

Streik eller søvn. På dette tidspunkte­t er nervene i høyspenn, mens både kropp og hjerne er utslitt.

Kommer de ikke til enighet, blir det streik.

Kommer de i mål, betyr det at de kan endelig gå hjem, ta seg en dusj og legge seg. Mens tusener av arbeidstag­ere står opp og går til arbeidet.

Det blir mye sukker og pizza

Fo-leder Mimmi Kvisvik

 ?? Foto: Terje Pedersen, NTB ?? ⮉ Med rene dresser og høflige smil møtes de. Nho-direktør Ole Erik Almlid og Lo-leder Peggy Hessen Følsvik setter seg rett overfor hverandre. Så lukkes dørene.
Foto: Terje Pedersen, NTB ⮉ Med rene dresser og høflige smil møtes de. Nho-direktør Ole Erik Almlid og Lo-leder Peggy Hessen Følsvik setter seg rett overfor hverandre. Så lukkes dørene.
 ?? Foto: FO ?? ⮉ Fagforbund­et-leder Mette Nord og Fo-leder Mimmi Kvisvik under forhandlin­gene mellom KS og LO Kommune i fjor. I bakgrunnen kan du skimte snacksen som holdt dem gående.
Foto: FO ⮉ Fagforbund­et-leder Mette Nord og Fo-leder Mimmi Kvisvik under forhandlin­gene mellom KS og LO Kommune i fjor. I bakgrunnen kan du skimte snacksen som holdt dem gående.
 ?? Nord Foto: Mette ?? ⮉ Etter å ha forhandlet i mange timer på overtid i 2022 trengte daglig leder i LO kommune, Pål Skarsbak, en powernap.
Nord Foto: Mette ⮉ Etter å ha forhandlet i mange timer på overtid i 2022 trengte daglig leder i LO kommune, Pål Skarsbak, en powernap.
 ?? Foto: Berit Roald, NTB ?? ⮉ Under lønnsforha­ndlingene blir det mange lange netter for riksmegler Mats Ruland.
Foto: Berit Roald, NTB ⮉ Under lønnsforha­ndlingene blir det mange lange netter for riksmegler Mats Ruland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway