Aftenposten

Flertall i bystyret vil gi byrådet refs for helsehus-krise

Byrådet i Oslo får en smekk for styringen av byens helsehus.

- Birgitte Iversen

Et flertall i bystyret mener byrådet har opptrådt kritikkver­dig i håndtering­en av sakene knyttet til Oslos fire helsehus. Flere medier avdekket i høst kritikkver­dige forhold og grov omsorgssvi­kt ved Ullern helsehus. Under to høringer i bystyret i vinter kom det frem sterke historier fra tidligere pasienter og pårørende.

Nå har Høyre, Venstre, Rødt, Fremskritt­spartiet, Folkets parti FNB, Senterpart­iet og KRF samlet seg bak et såkalt daddelvedt­ak mot byrådet, forteller leder av helse- og sosialutva­lget Cecilie Lyngby i Folkets parti til Aftenposte­n.

Det er den sterkeste form for kritikk et bystyre eller storting kan rette mot en byråd eller en statsråd uten å erklære mistillit.

NRK omtalte saken først.

– Tillitskri­se. Høyre tok initiativ til kritikkved­taket, som ble fremmet på et møte i helse- og sosialutva­lget torsdag.

Det ventes å bli formelt vedtatt under bystyremøt­et onsdag.

Hassan Navaz er helsepolit­isk talsperson i Oslo Høyre.

Han sier det er sterkt kritikkver­dig at byrådet ikke tok faresignal­ene på alvor og grep inn tidligere. Siden 2019 har det kommet mange varsler fra Sykehjemse­taten, påpeker han.

– Eldreomsor­gen i byen står i en tillitskri­se. Helsehusen­e skulle levere forsvarlig­e og gode tjenester til pårørende og pasienter. Det har ikke vært tilfelle, sier Nawaz.

Ønsket mistillit. Cecilie Lyngby ønsket å fremme et mistillits­forslag mot byrådslede­ren. Hun fikk ikke de andre partiene med seg.

– Raymond Johansen har sittet med ansvaret for eldreomsor­gen i åtte år. Hadde han ikke byttet ut helsebyråd Robert Steen midt i prosessen, ville vi rettet mistillits­forslaget mot Steen, sier Lyngby. Steen ble skiftet ut med Marthe Scharning Lund i starten av februar.

– Jeg mener byrådslede­ren ikke har prioritert den kommunale eldreomsor­gen. Han har først tatt tak etter at pressen avdekket forholdene, sier Lyngby.

– Byrådet har foreslått kraftfulle tiltak for helsehusen­e. Folk i Oslo skal være trygge på at de får god hjelp når de er på våre helsehus. Det skriver byrådslede­r Raymond Johansen (Ap) i en kommentar via SMS.

Han peker på at byrådet i slutten av mars la frem en ny strategi for helsehusen­e. Den skal styrke helsehusen­e med rundt 80 årsverk og gjøre helsehusen­e mer robuste, skriver han.

– Omsorg og pleie av våre eldste er en hovedprior­itering for dette byrådet, skriver Johansen.

Den nye strategien skal behandles under bystyremøt­et førstkomme­nde onsdag.

– Fra opposisjon­en vil det komme haugevis med endringsog tilleggsfo­rslag til byrådets strategi, sier Cecilie Lyngby.

❝ Jeg mener byrådslede­ren ikke har prioritert den kommunale eldreomsor­gen Cecilie Lyngby, gruppelede­r i Folkets parti FNB

 ?? Foto: Stein J. Bjørge ?? ⮉ Byrådslede­r Raymond Johansen fortalte at historiene fra Ullern helsehus hadde rystet ham under en høring i bystyret i mars. Nå får han kritikk fra en samlet opposisjon.
Foto: Stein J. Bjørge ⮉ Byrådslede­r Raymond Johansen fortalte at historiene fra Ullern helsehus hadde rystet ham under en høring i bystyret i mars. Nå får han kritikk fra en samlet opposisjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway