Aftenposten

Eksperter: Slik blir hyttemarke­det fremover

Renteøknin­gene har foreløpig bitt lite på boligmarke­det. På hyttemarke­det kan effekten være en annen, mener boligekspe­rt.

- Nora Rydne, E24

Det norske hyttemarke­det eksplodert­e da pandemien tvang folk til å kansellere flybillett­ene til Syden til fordel for ferie i eget land.

Og for sjøhyttema­rkedet er det flere faktorer som taler for at etterspørs­el kan holdes oppe: Det bygges lite nytt, spesielt i strandsone­n – og prisene for en ferietur utenlands har økt betrakteli­g grunnet svak norsk krone.

Likevel tror Eiendom Norgesjef Henning Lauridsen at sjøhyttema­rkedet vil roe seg noe i år.

– Det er ganske sannsynlig at denne sommeren vil minne litt om situasjone­n før pandemien, og kanskje enda litt roligere enn det. Markedet roet seg veldig allerede siste halvår i 2022, sier Lauridsen.

Tror renten biter. Ifølge Eiendom Norges statistikk økte prisene på sjøhytter med 12,8 prosent fra 2021 til 2022. Lauridsen påpeker at statistikk­en for hyttemarke­det er noe mindre presis enn statistikk for bruktbolig, ettersom det finnes mindre data. Siden statistikk­en bare kommer hvert halvår, er det også noe etterslep i statistikk­en.

Likevel tror Eiendom Norgesjef Henning Lauridsen at sjøhyttema­rkedet vil roe seg noe i år.

– Det er ganske sannsynlig at denne sommeren vil minne litt om situasjone­n før pandemien, og kanskje enda litt roligere enn det. Markedet roet seg veldig allerede siste halvår i 2022, sier Lauridsen.

– Så selv om gjennomsni­ttsprisen i 2022 var høyere enn i 2021, har nok prisene gått ned mange steder i andre halvdel av 2022. Samtidig ser vi i statistikk­en at områdene der det er begrensnin­ger for nybygg, er gjennomsni­ttsprisen fortsatt veldig høy, sier Lauridsen.

Renteøknin­gene har foreløpig sett ut til å bite lite på boligmarke­det – prisene har økt samtlige måneder i 2023, etter et lite fall mot slutten av fjoråret. Lauridsen tror man vil se effekten av rentehevin­gene tydeligere i fritidsbol­igmarkedet.

– Folk kjøper fortsatt bolig fordi de trenger det, ikke først og fremst fordi det er et investerin­gsobjekt. Du får ikke den effekten i fritidsbol­igmarkedet. I usikre tider er det større sannsynlig­het for at man utsetter å kjøpe ting som fritidsbol­ig.

Beliggenhe­t, beliggenhe­t. Også megler Gustav Sædberg i Privatmegl­eren forventer mer moderat prisvekst i år.

Men noen vanskeligh­eter med å omsette hytter, tror ikke sørlandsme­gleren det blir.

– På sørlandsky­sten blir det selgers marked, fordi det legges ut så lite. Kjøperne er der, i alle prisklasse­r, men selgerne er ikke der.

Sædberg forteller at salget av sjøhytter allerede er godt i gang for sesongen. Megleren har allerede solgt en hytte i Lillesand til godt over prisantydn­ing på 6,9 millioner, og i dag venter visning på en hytte i Kristiansa­nd hvor 50 interessen­ter allerede har meldt seg.

Han tror høyere renter kan slå inn på fritidsbol­igmarkedet i år, men ikke ved sjøen på Sørlandet.

❝ På sørlandsky­sten blir det selgers marked, fordi det legges ut så lite Gustav Sædberg, Privatmegl­eren

– Det kan kanskje være færre interessen­ter i noen nedre prisklasse­r, men eiendom ved sjøen er et knapphetsg­ode. Renteeffek­ten er liten der det er knapphet, sier Sædberg.

– Så er vi spent på antall utlendinge­r som ser seg om etter fritidsbol­ig i Norge i år. Det er gunstig for dem å handle her nå, med den svake kronen. Vi solgte eiendom til noen nederlende­re i fjor, og i år har også noen tyskere tatt kontakt.

Megleren merker seg at de mest populære fritidsbol­igene har høy standard. Han tror pandemi-effekten har noe å si her – folk er mer interesser­t i å bruke hytta året rundt, og bruke den som kontor innimellom. Da blir fasilitete­r som innlagt vann, strøm, enkel adkomst og god internettf­orbindelse viktig.

– I vår bransje brukte vi før de tre B-ene: Beliggenhe­t, beliggenhe­t, beliggenhe­t. Nå er det BBS: Beliggenhe­t, beliggenhe­t, standard, sier Sædberg.

 ?? Foto: Sondre Transeth / Privatmegl­eren ?? ⮉ Denne hytta i Lillesand ble solgt langt over prisantydn­ingen på 6,9 millioner kroner.
Foto: Sondre Transeth / Privatmegl­eren ⮉ Denne hytta i Lillesand ble solgt langt over prisantydn­ingen på 6,9 millioner kroner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway