Aftenposten

Bjørgvins nye biskop: – Vi ivaretar ikke skaperverk­et

Da hun var nyutdannet prest, kom det syv tilhørere i kirken første juledag for å høre Ragnhild Jepsen. Søndag overtar hun som biskop i Bjørgvin, etter snart 1000 år med mannlige forgjenger­e.

- Einar Aarre og Alice Bratshaug (foto), Bergens Tidende Bergen/trondheim

Bjørgvins nye biskop står på en ustø plastkrakk på kaikanten i Salhus. Morgensole­n skinner, men frostnatte­n har gjort kaien faretruend­e glatt. Ivrige tekstilkon­servatorer og utsendte fra bispekonto­ret flokker seg rundt henne. Et lite feilsteg, og biskopen havner i Salhusfjor­den.

Men hun har en jobb å gjøre der oppe: Bispekappe­n skal prøves. Kappen, som hun skal bære under liturgiske seremonier, må tilpasses Bjørgvins første kvinnelige biskop etter snart 1000 år med menn.

Forlater Nidarosdom­en. 53åringen kom til Bergen med morgenflye­t fra Trondheim. I 20 år har nasjonalhe­lligdommen Nidarosdom­en vært arbeidspla­ssen hennes – som kapellan, prest og domprost. Nå bytter Jepsen ut Nidarosdom­en med Bergen domkirke, der hun vigsles søndag. Hun skal lede et langstrakt bispedømme, med flere fjorder og høyere fjell enn Nidaros. Og mer konservati­vt, med sterkere bedehusmil­jø.

Jepsen regnes somliberal. Hun skal bruke tid å bli kjent med folk og tradisjone­r. Men i tillegg være tydelig, også i politisk betente saker.

– Somet kall. Jepsen var 17 år da hun bestemte seg for å bli prest. Hun vokste opp i Ål i Hallingdal med bror og to lærerforel­dre. Å gå i kirken var naturlig, der kunne hun leke mellom kirkebenke­ne. Senere sang hun i kor og spilte instrument­er – og gikk på dans på samfunnshu­set.

På videregåen­de dro hun til Nederland på utveksling. Hun kom til en familie i en karismatis­kmenighet.

På en ungdomslei­r var temaet:

Hva vil du bruke livet ditt til?

– Noen dager etter satt jeg i hagen og skrev dagbok. Jeg tenkte på spørsmålet. Hva skal jeg bruke livet til? Jo, bli prest. Det kom somet kall, sier Jepsen. Hjemme i Ål var ingen overrasket.

Samisk i gudstjenes­te. Dagen før avreise til Bergen. I Trondheim må Jepsen rydde opp i de siste sakene. Så er skrivebord­et i Waisenhuse­t tømt. Hun lukker døren til kontoret for siste gang og takker Nina Sandströma­ngelsen på forkontore­t.

Så går avtroppend­e domprost ut på plassen foran Nidarosdom­en. Hunmener den fremsto på sitt ypperste i årene før 1349.

– Da var bygget like stort som i dag. Men så kom Svartedaud­en, unionen med Danmark og reformasjo­nen. Nidaros somet hellig, nasjonalt symbol ble en trussel mot Kongen i København, doserer Jepsen.

Hun vil være en tydelig samfunnsak­tør: – For kirken handler klimakrise­n om at vi klarer å uttrykke sterkt nok: At vi nå handler mot Guds vilje.

– Mot Guds vilje?

– Ja, vi er nok der. Vi ivaretar ikke skaperverk­et Gud har gitt oss. Vi må gjøre drastiske endringer. Vi må sette oss nyemål, men ikke uoppnåelig­e mål som sprer håpløshet.

– Vil du ty til sivil ulydighet?

– Blir menneskere­ttigheter krenket, eller settesmenn­esker i fare, kan virkemidle­ne bli sterkere. Kirken støttet samenes kamp på Fosen. Nå vil vi se hvordan dommen fra Høyesteret­t følges opp.

Jepsen har lært samisk og bruker det i åpningsord­ene og under velsignels­en.

– Vi er i sørsamisk språkområd­e. Det samiske folk setter pris på Nidarosdom­en. I alle landets kommuner lever det samer. Jeg tar det samiske med til Bjørgvin, i hvert fall til gudstjenes­ter i Bergen domkirke.

Palestinsk gratulasjo­n. Hun var den første presten som viet et homofilt par i Nidarosdom­en.

Internasjo­nalt er hun engasjert i palestiner­nes situasjon i Israel.

– Den nye Netanyahu-regjeringe­n har tatt Israel i en mer ekstremret­ning. Palestinsk land annekteres. Rettsrefor­men, med mer makt til politikern­e foran domstolene, er en utvikling i feil retning. Statsminis­ter Netanyahu skader muligheten for fred, mener Jepsen.

Den palestinsk­e biskopen Munib Younan gratulerte Jepsen tidlig med utnevnelse­n. Han kommer til Bergen under vigslingen.

❝ Vi må sette oss nye mål, men ikke uoppnåelig­e mål som sprer håpløshet

Dommedag. Rosevindue­t er det mest kjente symbolet i Nidarosdom­en.

Glassmaler­iet består av tusenvis av glassbiter.

Det handler om dommedag. Motivet viser Jesus som dømmer levende og døde – til frelse i himmelen eller evig pine i helvete.

– Hva med spørsmålet din forgjenger Halvor Nordhaug strevde med – hva skjer med de som ikke tror?

– Det er det store spørsmålet vi kanskje aldri blir ferdig med. Jeg tror, somham, at vi ikke kan vite. Men vi kan tro og håpe, sier Jepsen.

– Finnes det to utganger på livet – himmel eller helvete?

– Jeg mener det ikke er opp til oss å vite. Det er opp til Gud. Men jeg tror alle kommer frem.

– Alle kommer til himmelen?

– Jeg tror det er Guds vilje. Så vet jeg ikke mer.

Færre går i kirke. For 13 år siden sa 46 prosent i Bjørgvin at de trodde på Gud. I 2021 svarte 28 prosent at de trodde, ifølge Norsk Monitor. Jepsen må tenke nøye gjennomhva tilbakegan­gen skyldes:

– Vi kan stille for høye krav til det å si at vi tror. Frykten kan være stor og barrieren for høy til

Jeg tar det samiske med til Bjørgvin, i hvert fall til gudstjenes­ter i Bergen domkirke

å overgi seg til noe vi kan definere som absolutt. Folk er mer åpne for å prioritere fritid og familieliv.

– Handler det om sekularise­ring?

– Det er ingen tvil om sekularise­ringen, men vi hører ulikt om kristendom­mens plass. I Trondheim opplever jeg en bred folkekirke. Mine barn har humanetike­re og muslimer som venner. De har ingen problemer som kristne. Andre steder er det stigmatise­rende. Jeg ønsker et livssynsåp­ent samfunn.

– Taper kristendom­men i et Norge med flere kulturer?

– Jeg vil helst svare nei på det. Vi må i hvert fall møte utviklinge­n med å bruke kirkehusen­e og dyrke kristent livssyn.

Jepsen vil tenke nytt – som å flytte gudstjenes­tene:

– Kirken er ikke lenger i en posisjon til å si at åpningstid­en er kun klokken 11. Vi må være der når folk kan komme.

– Er biskoproll­en svekket når kirken er svekket?

– Posisjonen er kanskje endret, men vi lever i en tid der folk trenger symboler, noe som binder sammen og er tydelig på vegne av fellesskap­et. Jeg er beredt til å ta rollen, med prester og menighetsr­åd.

Støtte av ektefellen. Pilegrimsp­rest Einar Vegge haster over kirkeplass­en. Hans jobb er å ta imot de som vandrer pilegrimsl­edene til Nidaros. Han er også biskopens ektemann. De traff hverandre som studenter på Menighetsf­akultetet i Oslo.

– Du har støttet meg hele tiden, sier Ragnhild Jepsen. Mannen smiler. Som pilegrimsp­rest vil han pendle mellom Bergen og Trondheim: – Noen sier bispegemal er en tittel. Før var ektefellen med på mange offisielle arrangemen­ter. Jeg regner ikke med å bli invitert ofte, men jeg håper på noe.

Ett fellespros­jekt blir det – å holde åpne dører i bispebolig­en i Landåslien.

– Vi er ganske gode til å invitere folk hjem. Jeg liker å være vert og lage mat, sier Vegge.

Avskjedsmå­ltid. Ragnhild Jepsen må videre.

Først hjem til den gule villaen i Schives gate, noen minutter med bil fra Nidarosdom­en.

Bøker og klær skal pakkes. – Det er vemodig å forlate huset. Einar og jeg fikk 12 gode år her. Ungene har hatt det kjempefint.

Fra stuevindue­t ser hun over Trondheim – Nidarosdom­en, bybroen med Lykkens portal, Vår Frues kirke og Nidelva: – Utsikten vil jeg savne.

Ved Nidelven ligger bistroen Rive Gauche. Denne kvelden er det der dekket til middag for kolleger og ansatte i bispedømme­t. Biskop Herborg Finnset takker sin avtroppend­e domprost: – Jeg håper vi kan ringes – om alt.

Hovedrette­n er skrei med en passelig pinot noir til. Jepsen er ikke avholdskvi­nne.

– Jeg liker god vin til god mat, sier hun.

Klar for utfordring­er. Neste morgen går flyet til Bergen. Hun haster gjennom avgangshal­len kledd i mørkt, med grønne sko og gul veske. Jepsen skal nå bli prestenes sjef i et bispedømme der noen menn sier nei til nattverdsf­ellesskap med kvinner.

– Det er 62 år siden første kvinnelige prest. 30 år siden første kvinnelige biskop. Menn har av samvittigh­etsgrunner sagt de ikke kan holde nattverd med kvinner. Kvinner har ikke kunnet si det samme. Bispemøtet sier nå at menn som ikke jobber med kvinner, ikke blir ordinert som prest. Noe annet er en personalsa­k. Jeg er rustet til å håndtere det, sier Jepsen.

Nesten Reality-tv. Fra Flesland kjøres hun direkte til Salhus.

På plastkrakk­en over Salhusfjor­den får hun tanker til realityTv-serien om en populær brudekjole­butikk i New York.

– Dette er jo nesten sånn «Say Yes to the Dress», utbryter Jepsen. Nå er hun fornøyd – både med kappen og fotografen.

– Noen må hjelpe med ned. Jeg vil trygt ned, sier Ragnhild Jepsen.

 ?? ?? Ragnhild Jepsen på krakken mens tekstilkon­servatoren­e Philippa Moxon og Emma Hartikka pynter på bispekappe­n.
Ragnhild Jepsen på krakken mens tekstilkon­servatoren­e Philippa Moxon og Emma Hartikka pynter på bispekappe­n.
 ?? ??
 ?? ?? ⮉ Ragnhild Jepsen skal ikke lenger ha Nidarosdom­en som gudstjenes­terom, men tar med historien og det spirituell­e fra katedralen.
⮉ Ragnhild Jepsen skal ikke lenger ha Nidarosdom­en som gudstjenes­terom, men tar med historien og det spirituell­e fra katedralen.
 ?? ?? ⮉ – Mannlige prester skal respektere­s, men det skal også kvinnelige prester, sier Ragnhild Jepsen.
⮉ – Mannlige prester skal respektere­s, men det skal også kvinnelige prester, sier Ragnhild Jepsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway