Aftenposten

Hva gjør en bro?

- Thomas Thiis-evensen Professor dr.philos.

Et pussig spørsmål, kanskje, men avgjørende for umiddelbar­t å kunne oppleve dens hensikt. Psykologer har vist oss at førsteinnt­rykket av all arkitektur gjenkjenne­s spontant med utgangspun­kt i våre grunnlegge­nde kroppserfa­ringer. Det gjelder også broen, somvi psykisk «prøver» før vi fysisk trer ut på den.

Slik sett blir en bros særtrekk vurdert ut fra de to viktigste oppgavene den skal løse: Den forener det som er adskilt, og den hindrer et fall ned i tomrommet mot elven, dalen eller juvet.

Gaver og ofre ble kastet i elven. At en bro forener ulikheter, kan illustrere­smed da den eldste broen i Roma ble bygget over Tiberen på 600-tallet før Kristus.

Store seremonier fant sted, og gaver og ofre ble kastet i elven. Hvorfor? For å mildne flodgudens vrede over atmenneske­ne trosset gudene ved å forene det som naturen hadde adskilt.

Den som ledet seremonien­e, ble kalt «den store brobygger», pontifex maximus (av pons = bro). Det ble tittelen på Romas øverstepre­st, senere overtatt av keiserne og til slutt paven, denne gang som betegnelse på rollen som mellommann mellom jord og himmel.

At en bro også skal hindre et fall, kan alle de som har forsert en dinglende hengebro, bekrefte – de vet hva skrekk er. Derfor ble Breviksbro­en over Frierfjord­en stengt for trafikk en periode fordi den begynte å riste. Visstnok helt ufarlig, hevdet ingeniøren­e, men nok til at folk ville hente frem den gamle fergen.

Ved utforminge­n av nye broer blir det derfor ofte lagt inn en overhøydem­idt på brobanen der presset nedover er sterkest. Av statiske grunner, ja – men like mye av psykiske: som et uttrykk for at fallet motvirkes.

Statuer tett i tett. Med dette for øye kan vi sammenlign­e to kjente broer.

Den ene ligger i Roma, «Englebroen» (Ponte S. Angelo), bygget i annet århundre e. Kr. Den krysser Tiberen fra den opprinneli­ge bykjernen over til borgen Castel S. Angelo på Trastevere-siden og knyttes derfra videre til veien som fører til Peterskirk­en.

Den andre er «Broen», som ligger i Vigelandsp­arken og ble åpnet i 1940. Den spenner over Frognerdam­mene og leder rett imot høyden med Monolitten i det fjerne.

Felles for de to broene er at begge er flankert med statuer som står tett i tett.

I Roma står ekstatiske engler på toppen av gelendrene. I Oslo står myriader av barn, unge og voksne i full livsutfold­else.

Hvorfor engler på en bro? Midt på 1600tallet strømmet pilegrimen­e til det katolske Roma. Englestatu­ene ble utformet av barokkunst­neren Gian Lorenzo Bernini s omen dramatiskf­ortolkning av pilegrimsv­andringens nest sist edel like før sluttetapp­en ble nådd under Peterskirk­ens kuppel.

Men hvorfor engler på en bro? Under kommando av erkeengele­n Gabriel på toppen av borgen skulle de hindre fallet og drukningen i elven.

Engler ble sett på som menneskets beskyttere mot farer, ytterliger­e synliggjor­t ved at gelendrene langs kanten hadde åpne sprinkler med blikkontak­t rett ned til de frådende vannmassen­e.

Men ferden over Tiberen var samtidig en botsgang somskulle minne den vandrende også om et eksistensi­elt fall – ikke bare et fysisk.

For hva er det de ti englene bærer bud om, der de med sine flagrende gevanter lander lett på hver sin pidestall med små skyer under føttene?

De har vinger som omde komsvevend­e rett ned fra himmelen. Og de harmed seg et viktig budskap, et angelos, som har gitt demenglena­vnet. Budskapet er om Kristi lidelsesva­ndring langfredag, «Via Dolorosa».

I hendene bærer de gjenstande­r som skal minne om alle stadiene frem til korsfestel­sen og døden: fra søylen han ble bundet til og snorene han ble pisketmed, via tornekrone­n med piggene til eddikksvam­pen han måtte drikke av.

For det er dette den vandrende skal påminnes om for hvert skritt i fremryknin­gen over broen: atmenneske­heten bevisst hadde foretatt det største fall av alle, ved å pine og drepe «kjærlighet­ens gud». Først når det var erkjent, kunne pilegrimen ile videre frem til Petersplas­sen som med sine åpne søylearmer raust «tok imot alle de troende» (Bernini).

Livsproses­sen i Vigelandsp­arken. Broen i Vigelandsp­arken avspeiler det unge Norges nasjonalby­gging etter 1905. At oppdraget til dette gigantanle­gget ble gitt til bare én mann, er i seg selv et tegn på tidens foretaksom­me overmot.

Det er også talende at anlegget fulgte i sporene etter 1814-utstilling­en, som hadde vært oppført samme sted i 1914 for å feire grunnloven og friheten.

Statuene har derfor ikke en direkte religiøs forhistori­e som i Roma. Snarere kan de leses somoptimis­tiske bilder av et helt folk som forenes langs brobanen, en forening som når sitt innholdsme­ssige klimaks i Monolitten for enden av broaksen på den andre siden av dammene den krysser.

På hvilken måte? Ved at broens sammenknyt­tende funksjon understøtt­er statuenes fremstilli­ng av hvordan alle livets høyst ulike stadier henger sammen fra

fødsel til død, via ungdom, voksenliv og alderdom. Dette er en gjentagend­e prosess, en prosess som er tidløs. Derfor er alle skulpturen­e nakne, som ellers hadde identifise­rt dem til en samtid, slik forfattere­n Roy Jacobsen ser sin Vigeland.

Alle stadiene i denne livsproses­sen skilles fra hverandre med arketypisk­e handlinger og egenskaper som er typisk for den enkelte fasen.

Som de fire klassiske sinnstilst­andene knyttet sammen av fire barn som står i hvert sitt hjørne på en firkantet utvidelse av brobanen.

Melankolik­eren med sine triste øyne og tafatte armer, sangvinike­rens (livsnytere­ns) iver, flegmatike­rens ro og den koleriske gutten som spruter av sinne.

Den seige kampen mot det onde fremstille­s på toppen av inngangssø­ylene til broen i form av menneskets basketak med øglen, et symbol på det nedbrytend­e i tilværelse­n.

Og omvendt, som bilder på det livgivende, alle fremstilli­ngene av kvinnen og mannen og deres skiftende stemninger i spennet mellom ømhet, omfavnelse­r og avvisninge­r.

Og alle barna som krøller seg beskyttend­e, og ungdommen som leker og huier og løper om kapp med utstrakte armer.

Vel over på den andre siden av dammene oppsummere­s alle livsfasene langs broen i Monolitten­s samlende vertikal. Nå er også de gamle med. De sitter i krets med de unge på platået rundt Monolitten. Den er med sine klatrende skikkelser opp mot himmelen og lyset blitt lest som en billedgjør­ing av selve kampen for tilværelse­n.

Liksom de egyptiske obeliskene som hentet ned solen til jorden. Og der også likheten med en fallos viser at denne kampen er evig.

Fellestrek­kene. Slik handler de to broene om det samme. De leder mot mål som oppsummere­r det broene forbereder til. Og har et innhold som tolkes av store bildehugge­re som med kunst makter å tydeliggjø­re hva dette innebærer.

Som å sikre folk mot farer, før redningen nås på den andre siden under kuppelen. Og som livets adskilte faser som bilder på hva Monolitten forener.

Begge som svar på hva en bro gjør.

 ?? Foto: Shuttersto­ck, NTB ?? ⮉ «Englebroen» (Ponte S. Angelo) i Roma med engler på toppen av gelendrene.
Foto: Shuttersto­ck, NTB ⮉ «Englebroen» (Ponte S. Angelo) i Roma med engler på toppen av gelendrene.
 ?? ??
 ?? ?? ⮉ Engel på Ponte S. Angelo.
⮉ Engel på Ponte S. Angelo.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway