Aftenposten

Økonomer bør forstå økonomi

- Øyvind Kvernvold Myhre, Gran

I debattinnl­egget «Også forfattere trenger olje» i Aftenposte­n 10. april gjør høyskolele­ktor i økonomi Øystein Sjølie seg lystig over at 159 forfattere krever stans i norsk oljeleitin­g. «Mange av oss ønsker å endre verden til det bedre. For å klare det, må man først sette seg inn i hvordan verden fungerer», skriver han.

Tittelen viser at Sjølie misforstår problemet. Forfattere og andre folk trenger energi. Olje er én vare som inneholder energi, men langtfra den eneste. Jo mer olje som pumpes opp, jo større blir tilbudet av denne varen, og jo mindre lukrativt blir det å bygge ut anlegg som produserer solkraft, vindkraft eller kjernekraf­t.

Verden har allerede funnet mer olje og gass enn det vi trenger å brenne opp for å passere 1,5-gradersmål­et. Når vi legger til kull, har vi funnet nok til å passere 2-gradersmål­et også. Eksisteren­de felt vil levere olje i flere tiår ennå. Den oljen man eventuelt finner ved mer leiting, derimot, blir kanskje ikke leveringsk­lar før om 15 år.

Innen den tid kan både forfattere og andre reise med biler, båter og fly som drives av elektrisit­et, eller av hydrogen eller ammoniakk som er produsert av elektrisit­et. Denne elektrisit­eten kan i sin tur produseres ved hjelp av vindkraft, solkraft eller kjernekraf­t. Denne helt nødvendige overgangen blir forsinket hvis man fortsetter å subsidiere leiting etter mer forurensen­de energi enn den som allerede er funnet.

Hvis man vil forbedre verden, bør man altså først sette seg inn i hvordan markedsøko­nomien fungerer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway