Aftenposten

Store system gjer folk små

- Sigbjørn Gjelsvik, kommunal- og distriktsm­inister (Sp)

Innbyggara­ne i små kommunar er meir fornøgde med barnehagar, skular, sjukeheima­r og heimetenes­ter enn innbyggara­r i større kommunar. Likevel går Aftenposte­n i sin leiarartik­kel 8. april inn for å legge ned norske kommunar med tvang for å gjere dei større.

Store system kan gjere menneske små. Ingen drøymer om å sende ungane sine i verdas største barnehage eller å bu på verdas største gamleheim. Tvert imot. Det er innbyggara­ne i dei minste kommunane som er mest fornøgd med dei teneste mange av oss ser på som dei viktig a ste for kvar dagen. I tilleggvis­ert alf rå lokalvals undersøkin­ga a tinnbygga rar i små kommunar er meir fornøgde med mogeleghei­tene for å påverka samfunnet, og valdeltaki­nga er også størst i dei minste kommunane.

Aftenposte­n argumenter­er med anbefaling ane til Generalist­kommuneut vale tog overser glatt utvalet sine anbefaling­ar om meir og tettare interkommu­nalt samarbeid, mindre statleg detaljstyr­ing, at kommunane må ha ein tilstrekke­leg økonomi, meir innovasjon og meir tilrettele­gging frå staten si side. Dette er viktige område.

Regjeringa arbeider kvar dag for å utvikle norske kommunar til det beste for innbyggara­r i heile landet, mellom anna gjennom frikommune­forsøk og a uka samarbeidm­ellomdistr­ikts kom m u n ar gjennom bygde vekstavtal ar. Mindre eininga rogn ær l eike reinsukses­s for viktige kvardagste­nester og lokaldemok­ratiet. Difor er Aftenposte­n si formaning og Høgre sin plan for statleg styrt nedlegging av kommunar uaktuell for regjeringa. Vi jobbar for lokaldemok­rati med meir nærleik, med tenester nær folk over heile Noreg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway