Aftenposten

Ukrainske barn ble kidnappet til norskstøtt­et Sos-barneby

Organisasj­onen har visst om kidnapping­en siden oktober i fjor. Fortsatt vet ikke Sos-barnebyer hvor mange barn det gjelder.

- Helene Skjeggesta­d, Gunnar Thorenfeld­t, Vilde Skorpen Wikan og Torgeir Strandberg

Jeg har nå besøkt Sosbarneby­er i Tomilino. Der snakket jeg med en familie som nå har tatt til seg ni foreldrelø­se barn fra Donbas, skrev Andrej Vorobjov i juli 2022 på sosiale medier. Nå er russeren guvernør i Moskva fylke. Tidligere har han vært en av toppene i partiet Det forente Russland, også kalt Putins parti.

Denne sommerfred­agen besøkte han altså en av Sos-barnebyer i Russlands eldste institusjo­ner. Og skrøt åpenlyst av en av de mørkeste sidene av Putins angrepskri­g i Ukraina: Tvangsdepo­rtasjon og kidnapping av ukrainske barn.

Praksisen er veldokumen­tert, først og fremst av russere selv. I Russland er den en del av den fabrikkert­e begrunnels­en til å gå til krig, nemlig å beskytte ukrainske barn fra folkemord. De omfattende deportasjo­nene har sjokkert verdenssam­funnet. Blant annet er president Vladimir Putin og det russiske barneombud­et nå etterlyst for krigsforbr­ytelser på grunn av praksisen.

Nå kommer det altså frem at Sos-barnebyer Russland har vært involvert i en del av prosessen. Det er en organisasj­on som da hadde støtte av omtrent 2500 nordmenn.

Kuttet overføring­ene. 30. oktober i fjor gikk alarmen hos Sosbarneby­er i Norge. Da fikk organisasj­onen følgende informasjo­n: Barn fra Ukraina var i fosterfami­lier som fikk støtte fra Sos-barnebyer i Russland. Da gikk det ti dager før Sos-barnebyer i Norge stoppet overføring­ene til søsterorga­nisasjonen i nabolandet. De opplyser til Aftenposte­n at de også informerte bedriftspa­rtnere, store givere og norske myndighete­r.

I tillegg gikk det ut et brev til de omtrent 2500 nordmennen­e som støttet arbeidet i Russland. Her står det at Norge «har besluttet å avvente overføring­er av ytterliger­e fadderbidr­ag til Russland». Begrunnels­en er:

«Informasjo­n om at russiske myndighete­r har plassert 13 barn fra Ukraina i russiske fosterhjem som benytter tiltak fra to av våre programmer.»

– De aller fleste norske faddere hadde stor forståelse for avgjørelse­n og ble med videre. Før Russlands invasjon hadde vi rundt 2500 faddere tilknyttet Russland, nå er det 2000, sier Sigurd Skjefstad. Han er kommunikas­jonssjef i Sos-barnebyer Norge og kommentere­r reaksjonen­e på brevet:

– Flere var naturlig nok bekymret for de barna som bodde i barnebyene, men de skjønte at dette er en vanskelig situasjon.

Besøk fra Norge. Barnebyen i Tomilino, hvor den russiske politikere­n skrøt av de kidnappede ukrainske barna, har ikke hatt norske givere. Men av de 2500 norske som har fadderskap tilknyttet Sos-barnebyer Russland, har 108 vært faddere til den aktuelle barnebyen. I tillegg har Tomilino, som de andre seks barnebyene i landet, mottatt penger til drift fra internasjo­nale subsidier blant annet fra Norge.

I 2017 kom også daværende generalsek­retær i Sos-barnebyer Norge, Bente Lier, på besøk.

– Vi takker våre norske kolleger for deres besøk og håper at de, til tross for det kalde været, ble varmet av den russiske gjestfrihe­ten, skriver organisasj­onen på sine nettsider.

Ny dokumentar. Den norske delen av organisasj­onen reagerte i høst. Men det skulle gå enda flere måneder før organisasj­onens rolle ble internasjo­nalt nyhetsstof­f.

I februar avslørte den tyske kringkaste­ren ZDF at Sos-barnebyer Russland har vært involvert i en del av tvangsdepo­rteringen. Som for eksempel ved å ta imot barn i barnebyen i Tomilino utenfor Moskva.

Noen uker senere kom den internasjo­nale delen av SOS barnebyer på banen. Det ble åpnet suspensjon­ssak mot Sos-barnebyer i Russland. All finansiell bistand til den russiske delen av organisasj­onen, er nå satt på vent.

Da var det gått et år siden Russland gikk til storangrep på nabolandet og startet tvagsdepor­teringen. Sos-barnebyer vet at det dreier seg om minst 13 barn, men vet ikke hvor mange barn som er rammet. Ifølge organisasj­onen Children of War er nesten 20.000 ukrainske barn deportert til Russland.

– Har midler fra norske faddere vært med på å finansiere de mistenkte barnebyene og dermed også tvangsdepo­rtering?

– Norske faddere har finansiert tiltak for de barna som Sosbarneby­er i Russland har omsorgsans­varet for, og tiltak i vårt forebyggen­de arbeid i Russland. Vi har ingen indikasjon­er på at faddermidl­ene har vært brukt på en annen måte enn tiltenkt, sier Skjefstad.

 ?? Foto: Vkontakte.ru ?? ⮉ Guvernøren i Moskva fylke, Andrej Vorobjov, besøkte sommeren 2022 SOS barnebyer i Russland. Der var han veldig fornøyd med å møte ni ukrainske barn.
Foto: Vkontakte.ru ⮉ Guvernøren i Moskva fylke, Andrej Vorobjov, besøkte sommeren 2022 SOS barnebyer i Russland. Der var han veldig fornøyd med å møte ni ukrainske barn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway