Aftenposten

Kinesisk flyktning må kjempe mot flere falske anklager om bombetrusl­er

Kinesiske aktivister i utlandet blir truet og trakassert. Nå har motstander­ne funnet en ny taktikk for å holde aktivisten­e våkne om natten.

- Kristoffer Rønneberg

Telefonen ringte i en leilighet i den nederlands­ke byen Haag. På skjermen lyste et norsk mobilnumme­r. Jingyu Wang (21) fryktet at dette kunne bety trøbbel. Han bestemte seg for å ta opp samtalen.

– Hvem er du?

– Jeg er den kinesiske ambassaden.

– Hvorfor ringer du meg? Hva kan jeg gjøre for deg?

– Jeg fikk en telefon fra hovedkvart­eret i Kina, de sa at du hadde ringt og sagt at du hadde en bombe.

Å nei, tenkte 21-åringen. Ikke igjen. Den siste tiden hadde han hørt den samme historien fra flere europeiske byer. Noen hadde brukt navnet hans og ringt inn bombetrusl­er til luksushote­ller og kinesiske ambassader. Denne gangen var det altså ambassaden i Oslo, en by han aldri hadde vært i.

Fryktet utlevering. Siden 2019 har den unge kineseren vært på flukt fra hjemlandet. Den gang var han 17 år gammel og bodde med foreldrene sine i storbyen Chongqing i det sentrale Kina. I Hongkong marsjerte hundretuse­nvis av demonstran­ter i gatene for å forsvare sine demokratis­ke rettighete­r.

Hongkong-protestene ble ikke omtalt i kinesiske medier. Sensuren sørget for det. Derfor måtte Wang bruke en såkalt Vpn-tjeneste for å omgå sensuren. Han ble rasende da han skjønte hvor mye informasjo­n som ble holdt tilbake av kinesiske myndighete­r.

– Derfor begynte jeg å kritisere myndighete­ne i sosiale medier. Jeg skrev at de drev med falske nyheter, sier han til Aftenposte­n.

Reaksjonen­e kom raskt. Meldingene ble fjernet, og Wang følte seg truet. Derfor flyktet han til utlandet. I april 2021 var det like før han ble sendt tilbake. På vei fra Istanbul til New York ble han stanset under en mellomland­ing i Dubai og arrestert. Han var sikker på at han ville bli utlevert til Kina.

Foreldrene fengslet. Nesten to måneder senere, etter at saken fikk internasjo­nal oppmerksom­het, ble Jingyu Wang løslatt. Nå bor han i Haag i Nederland. Jevnlig står han utenfor den kinesiske ambassaden i byen og protestere­r mot hjemlandet­s myndighete­r.

– Her har jeg ytringsfri­het. Derfor er det viktig at jeg bruker den. Jeg må kjempe for alle i Kina som ikke har de samme rettighete­ne, sier han.

Men rollen som aktivist har kostet. Like før han selv ble arrestert i Dubai, ble foreldrene hans i Chongqing fengslet, ifølge Wang.

– Jeg har ikke hørt fra dem siden. Det er veldig vondt å tenke på. De blir straffet for mine handlinger. Og jeg har ikke gjort noe galt! sier 21-åringen.

Fengslinge­n av foreldrene og andre detaljer i Wangs fortelling er dokumenter­t og bekreftet av menneskere­ttighetsor­ganisasjon­en Safeguard Defenders. Nyhetsbyrå­et AP og en rekke andre medier har også skrevet om forfølgels­en av Wang og hans familie.

De siste årene har han fått flere trusler og advarsler.

Og så, i fjor høst, våknet Wang og samboeren Wu Huan opp til lyden av noen som dundret på døren i leilighete­n hans.

Utenfor sto politiet. De hadde fått et tips om at han hadde bomber i huset og at han planla et terrorangr­ep.

– Klokken var 02 om natten. Jeg ble livredd. Politiet skjønte raskt at det ikke var en ekte trussel, men likevel.

Falske trusler til luksushote­ller. I løpet av høsten skjedde det igjen. Og igjen. Wang måtte flytte fra flere leilighete­r fordi huseierne ble nervøse, sier han. Politiet forklarte at de var nødt til å rykke ut hver gang det kom en melding.

– Det ble umulig å sove om natten. Jeg var alltid nervøs for at noen skulle hamre på døren igjen, sier han.

Og så begynte bombetrusl­ene å dukke opp andre steder. På luksushote­ller over hele Europa. Mønsteret var ofte det samme: Et hotellrom ble bestilt og betalt i navnet til Wang eller to andre navngitte kinesiske aktivister. Deretter ble det sendt inn en bombetruss­el til hotellet med beskjed om at bomben var på rommet til denne aktivisten.

Flere titalls rom ble bestilt på denne måten. Truslene ble sendt inn til hoteller i minst seks land, ifølge nyhetsnett­stedet Axios.

Truslene til adresser i Nederland ble raskt sporet tilbake til Ipadresser i Kina. Det fortalte nederlands­k politi etter at også en tidligere Kina-korrespond­ent i avisen Volkskrant opplevde at noen ringte inn en falsk bombetruss­el i hennes navn.

Også bombetrusl­er i Oslo. Den måneden kom også telefonen fra den kinesiske ambassaden i Oslo. Avsenderen ringte fra et nummer som er tilknyttet ambassaden. Ambassaden bekrefter også overfor Aftenposte­n at de skal ha fått en bombetruss­el fra en person som hevdet å være Wang.

– Vi sjekket saken og kom frem til at vi tror dette var en falsk melding og ikke en reel trussel, skriver ambassaden i en e-post til Aftenposte­n.

Saken ble ikke politianme­ldt, ifølge både ambassaden og Oslopoliti­et. Aftenposte­n har sjekket med de store hotellkjed­ene Thon, Choice og Scandic. Ingen

❝ De bruker alle midlene de har. Men det er viktig å fortsette å fortelle om menneskere­ttsbrudden­e i Kina. Jingyu Wang (21), aktivist

av dem har mottatt slike bombetrusl­er.

– Jeg vet ikke hvorfor det plutselig ble ringt inn noe sånt til ambassaden i Oslo. Jeg har aldri vært der, sier Wang på telefon fra Haag.

Et mønster i truslene. Det er uklart hvem som har ringt inn alle bombetrusl­ene til europeiske hoteller og de kinesiske ambassaden­e. Men konsekvens­en er at Wang og andre aktivister opplever seg plaget og truet.

Det inngår i et mønster. Kina har verdens største og mest sofistiker­te nettverk for å trakassere kritikere, spesielt kritikere med kinesisk opphav, ifølge en rapport fra organisasj­onen Freedom House.

– Taktikkene de bruker, omfatter flere millioner personer i minst 36 land over hele verden, skriver Freedom House.

Kinesiske politikont­orer. Et ledd i denne taktikken er å opprette egne kinesiske politikont­orer i en rekke land, ifølge en rapport fra Safeguard Defenders. Så mange som 230.000 kinesere er blitt «overtalt» til å reise hjem, ifølge kinesiske myndighete­r.

En av disse politistas­jonene skal være i Stockholm, ifølge rapporten. Det er ikke funnet tegn til at det finnes en slik base i Norge.

Kinas ambassade i Oslo har foreløpig ikke besvart våre spørsmål knyttet til at kinesiske aktivister i eksil opplever at de blir trakassert og truet i utlandet.

Uansett har ikke Wang tenkt å gi seg.

– De har tatt foreldrene mine. De bruker alle midlene de har. Men det er viktig å fortsette å fortelle om menneskere­ttighetsbr­uddene i Kina, sier han.

 ?? Foto: AP/NTB ?? ⮉ Jingyu Wang flyktet fra Kina som 17-åring i 2019. De siste årene er han blitt truet, arrestert og trakassert. Han mener at kinesiske myndighete­r står bak.
Foto: AP/NTB ⮉ Jingyu Wang flyktet fra Kina som 17-åring i 2019. De siste årene er han blitt truet, arrestert og trakassert. Han mener at kinesiske myndighete­r står bak.
 ?? ??
 ?? Foto: Rolf Øhman ?? ⮉ En bombetruss­el skal ha blitt ringt inn fra Wang til Kinas ambassade i Oslo, ifølge kinesiske myndighete­r. Meldingen ble tolket som en bløff.
Foto: Rolf Øhman ⮉ En bombetruss­el skal ha blitt ringt inn fra Wang til Kinas ambassade i Oslo, ifølge kinesiske myndighete­r. Meldingen ble tolket som en bløff.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway