Aftenposten

Har man krav på å ta ut ferie nårman vil?

– Arbeidsgiv­er kan velge å legge ferien din til tidspunkte­r som passer deg dårlig, sier eksperten.

- Runar Homble Arbeids rettsadvok­at

Har man krav på å ta ut ferie nårman vil? Svar: Det enkle svaret på spørsmålet er nei. Men her som ellers kan det være greit å utdype noe om hva som ligger bak et slikt kort svar. Og også når det gjelder ferie, er det noen forutsetni­nger og unntak.

Arbeidsgiv­eren bestemmer. Det klare utgangspun­ktet er at arbeidsgiv­eren bestemmer når arbeidstag­eren skal avvikle ferien sin. Bakgrunnen for dette er ganske forståelig: Avviklinge­n av ferie vil påvirke driften av virksomhet­en. Da må arbeidsgiv­eren ha kontroll på når de ansatte er fraværende.

Mellomjuni og september. Arbeidstag­ere har rett til å kreve tre uker ferie samlet i hovedferie­perioden. Hovedferie­perioden er fra 1. juni til og med 30. september. Hvis arbeidstag­eren tiltrer arbeidsfor­holdet sitt etter 15. august, har vedkommend­e likevel ikke rett til å få ferien i hovedferie­perioden det første året.

Ferieloven gir alle arbeidstag­ere rett til fire uker og én dag ferie. Fordi man har krav på tre uker samlet i hovedferie­perioden, gjenstår én uke og én dag. Dette kalles restferie, og denne har arbeidstag­erne rett til å få samlet.

Veldig mange arbeidstag­ere har rett til fem uker ferie. Dette kan for eksempel følge av en tariffavta­le eller en individuel­l avtale. Arbeidsgiv­eren vil normalt kunne bestemme fritt når disse ekstra feriedagen­e skal tas ut.

Ferie i oppsigelse­stiden. Hvis arbeidsgiv­eren har sagt opp arbeidstag­eren, kan arbeidsgiv­eren somhovedre­gel ikke pålegge arbeidstag­eren å avvikle ferie i oppsigelse­stiden. Men hvis oppsigelse­stiden er tre måneder eller lenger, kan arbeidsgiv­eren likevel gjøre dette.

Lovbestemt ekstraferi­e. Arbeidstag­ere som fyller 60 år i løpet av ferieåret, har normalt rett til én uke ekstra ferie. Når det gjelder plassering­en av denne ferien, er utgangspun­ktet at arbeidstag­eren selv bestemmer når den skal tas ut. I mange tariffavta­ler er det likevel fastsatt en begrensnin­g i arbeidstag­erens valgfrihet. Denne innebærer at arbeidsgiv­eren må godkjenne tidspunkte­t for ferien. Arbeidsgiv­eren kan nekte å godkjenne tidspunkte­t hvis det skaper vanskeligh­eter for virksomhet­en.

Plikt til å drøfte. Før arbeidsgiv­eren bestemmer når ferien skal tas ut, skal arbeidsgiv­eren drøfte spørsmålet med arbeidstag­eren eller dennes tillitsval­gte. Dette må gjøres i god tid før ferien starter. Arbeidstag­eren skal altså

Runar Homble er arbeidsret­tsadvokat og partner i Homble Olsby. Han bistår arbeidsgiv­ere og arbeidstag­ere i arbeidsret­tssaker. Han jobber med blant annet omstilling­sprosesser, oppsigelse­r og praktisk ledelse av ansatte. Homble holder også kurs og foredrag om disse temaene.

Våre jobbeksper­ter svarer på spørsmål om karriere, jobb og utdanning.

Still dine spørsmål til jobbeksper­tene ved å sende en e-post til karriereko­den@schibsted.no. Merk emnefeltet «Jobbeksper­ten». få mulighet til å gi sitt syn. Dette skal også tas med i betraktnin­gen når arbeidsgiv­eren tar avgjørelse­n. Men arbeidsgiv­eren kan altså legge ferien til et annet tidspunkt enn det arbeidstag­eren ønsker.

Arbeidstag­eren kan kreve å få underretni­ng om feriefasts­ettingen tidligst mulig, og senest to måneder før ferien starter.

Endring av fastsatt ferie. Når ferien først er fastsatt, kan ikke arbeidsgiv­eren endre denne med mindre det er nødvendig på grunn av uforutsett­e hendelser.

For at vilkåret skal være oppfylt, må hendelser skape vesentlige driftsprob­lemer. Det må heller ikke være mulig å skaffe vikar.

Snakkmed lederen din. Arbeidsgiv­ere kan altså velge å legge ferien din til tidspunkte­r som passer deg dårlig. Likevel vil de fleste arbeidsgiv­ere normalt strekke seg langt for å finne løsninger som passer de fleste.

Feriefasts­etting er et godt eksempel på at partene løser utfordring­er gjennom god dialog. Hvis du ønsker ferie på et konkret tidspunkt, kan det derfor være lurt å ta dette opp med lederen din så tidlig sommulig.

Ha uansett en riktig god ferie, uavhengig av når den blir!

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway