Aftenposten

Det er nesten ingen med innvandrin­gsbakgrunn i toppen av næringsliv­et

- Jan-paul Brekke Forsknings­leder, Institutt for samfunnsfo­rskning Mari Teigen Leder, Core Senter for likestilli­ngs forskning, Institutt for samfunnsfo­rskning

Norsk næringsliv har få toppledere med innvandrin­gsbakgrunn. Nesten ingen, faktisk. Det samme gjelder i toppledels­en i de største kommunene. Samtidig er det et politisk mål at alle skal ha like muligheter i Norge.

Men – konkurrans­en i toppen er knallhard, og fartstid i det norske samfunnet kan være viktig. Det blir derfor viktig å følge med på utviklinge­n og skaffe mer kunnskap om hva som fremmer og hindrer mangfold på toppen.

Økende bevissthet om mangfold. Det er nåmer enn 50 år siden den moderne innvandrin­gen til Norge startet. I løpet av de siste 10–15 årene har flere personer med innvandrin­gsbakgrunn fått sentrale posisjoner i mange u likedele rav samfunnet, ikke minst i politikk, organisasj­onsliv og i mediene.

De siste årene har det også vært en økende bevissthet om etnisk mangfold i næringsliv­et. Tanken har dels vært at mangfold kan lønne seg, dels at økt mangfold er et tegn på vellykket integrerin­g. Men til tross for oppslag i mediene har det manglet en systematis­k oversikt over omfanget av mangfold i toppen av norsk næringsliv.

Kultur-og likestilli­ngs departemen­tet har derfor bedt Institutt for samfunnsfo­rskning o må startearbe­idet m eden slik kartleggin­ga v toppledere med innvandrin­gsbakgrunn( innvandrer­e eller etterkomme­re av innvandrer­e) i norsknærin­gs liv.

Denne uken publiserer vi en rapport der vi ser på topplederg­ruppene i 50 av de største norske virksomhet­ene. Samtidig har viset t på toppledels­en( kommunaldi­rektører eller lignende) idet re mest folkerike kommunene.

Hvemskal regnesmed. Det er vanskelig å måle etnisk mangfold og innvandrin­gsbakgrunn uten å ha tilgang til den enkeltes slektstre og familiehis­torie. Vimåtte nøye oss med selskapene­s og kommunenes hjemmeside­r. Her fant vi navn, bilder og noen ganger korte beskrivels­er av lederne. Formålet med vår studie var å se etter ledere med innvandrin­gsbakgrunn. Det er likevel ikke enkelt å si hvemsom skal regnes med som en del av denne gruppen i norsk sammenheng.

I de 50 største selskapene var det til sammen 450 personer i de øverste ledelsene (310 menn og 145 kvinner). Det var stor variasjon i hvor mange som hadde ikkenorskk­lingende navn i de ulike selskapene. I mange selskaper var det ingen med slike navn, mens det i noen selskaper var flere.

Det sitter mange med utenlandsk bakgrunn i toppen av norsk næringsliv uten at disse kan telles sominnvand­rere til Norge. De leder for eksempel en avdeling og bor til daglig i London, Singapore eller Rio.

Denne typen synligmang­fold kan likevel ha betydning, blant annet for rekrutteri­ng til selskapene. Noen unge med innvandrin­gsbakgrunn i Norge vil kunne se disse ansiktene og navnene som et svar på spørsmålet «er dette et firma for folk som meg»?

❝ Det å lete etter personer med innvandrin­gsbakgrunn helt i toppen av næringsliv og forvaltnin­g er en streng test på hvordan det står til med integrerin­gen i Norge

Under 1 prosent. Totalt var det 72 ledere med navn vi vurderte som ikke-norskkling­ende. Blant disse 72 personene var det likevel bare åtte ledere som fremsto som norske med innvandrin­gsbakgrunn. En nærmere sjekk i tilgjengel­ige kilder på selskapene­s nettsider viste at dette antallet kunne reduseres ytterliger­e.

Til sist satt vi igjen med tre ledere som kunne ha innvandrin­gsbakgrunn. Med vår fremgangsm­åte blir konklusjon­en at under 1 prosent av toppledere i de største norske selskapene har innvandrin­gsbakgrunn.

De tre mest folkerike kommunene har betydelig etnisk mangfold. I Oslo, Bergen og Trondheim jobbet det i fjor 31 kommunedir­ektører og kommunalsj­efer (14 menn og 17 kvinner). Bortsett fra én personmed svenskklin­gende navn, var det ingen indikasjon på utenlandsk eller innvandrin­gsbakgrunn.

Hvorfor er det slik? Hvorfor er det så få med innvandrin­gsbakgrunn i toppledels­en i de største selskapene og i kommunene? Spørsmålet er omman egentlig kan forvente noe annet.

Enten det er snakk om toppledere i næringsliv­et eller i kommunene, så er dette en strengt selektert gruppe, ofte i 50-årsalderen.

De har normalt høy og tilpasset utdanning, samtidig som de har vunnet frem gjennom hard konkurrans­e om lederstill­inger på de lavere trinnene. Tradisjone­lt vil mange av disse personene også komme

fra familier og miljøer som har produsert ledere over flere generasjon­er.

Blant dem som selv har innvandret til Norge som voksne de siste 50 årene, har et mindretall hatt høy formell kompetanse. Et fåtall av disse vil ha kompetanse­n og den spissede erfaringen som kreves for å nå helt til topps i det norske arbeidsmar­kedet.

Blant etterkomme­rne er det mange med høy utdanning fra for eksempel jus, økonomi og ingeniørfa­g. Denne formelle bakgrunnen åpner for toppstilli­nger i næringsliv­et. Mange av disse vil likevel fortsatt være for unge til å ha kommet helt opp i toppledels­en i de store selskapene.

Men om ti års tid så vil en større andel av etterkomme­rne med høy og passende utdanning ha passert 45 år og dermed nærme seg det aldersspen­net som er typisk for toppledern­e.

Kompetanse, botid og alder vil også kunne bidra til å forklare fraværet av personer med innvandrin­gsbakgrunn i toppledels­en i de mest folkerike kommunene.

Samtidig kan vi ikke utelukke at kvalifiser­te kandidater med innvandrin­gsbakgrunn kan møte bar rier er som likt kvalifiser­te kandidater fra majoritets befolkning­en ikkemøter.

Streng test på integrerin­g. Det å lete etterperso­nerme d innvandrin­gs bakgrunnhe­lt i toppe nav næringsliv og forvaltnin­ger en strengtest på hvordan det står til med integrerin­gen i Norge.

Det kanhende at søk lenger nedi organisasj­ons hierarkien­e ville gitte t bedre inntrykka v hva som faktiske r dagens integrerin­g s utfordring­er. Likevel viser vår kartleggin­g at d eter få personerme d innvandrin­gsbakgrunn i toppe nav norsk næringsliv o gi des tørstestor­bykommunen­e. Dennedokum­entasjonen peker på behovet for å utviklegod­e problemsti­llinger og metoder for å følge utviklinge­n i årene som kommer.

For samfunnet handler denne oppfølging­en om å sikre at alle skal ha like muligheter.

For næringsliv og forvaltnin­g handler det om å ta i bruk talenter og kompetanse fra alle deler av befolkning­en.

 ?? Illustrasj­onsfoto: Yuriko Nakao, Reuters Creative/ntb ?? ⮉ Under 1 prosent av toppledere i de største norske selskapene har innvandrin­gsbakgrunn, skriver kronikkfor­fatterne.
Illustrasj­onsfoto: Yuriko Nakao, Reuters Creative/ntb ⮉ Under 1 prosent av toppledere i de største norske selskapene har innvandrin­gsbakgrunn, skriver kronikkfor­fatterne.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway